ΕΛΛΑΔΑ

Συλλήψεις σωφρονιστικών υπαλλήλων για την απόδραση της Βίκυς Σταμάτη

Συλλήψεις σωφρονιστικών υπαλλήλων για την απόδραση της Βίκυς Σταμάτη

Στη σύλληψη τεσσάρων σωφρονιστικών υπαλλήλων προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ για την υπόθεση της απόδρασης της Βίκυς Σταμάτη από το Δρομοκαΐτειο.

Τέσσερις σωφρονιστικοί υπάλληλοι, οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι για τη φύλαξη της Βίκυς Σταμάτη στο Δρομοκαΐτειο συνελήφθησαν από την Ασφάλεια δυτικής Αττικής που διενεργεί την προανάκριση για την απόδραση στο πλαίσιο της τυπικής διαδικασίας και σχηματίζεται σε βάρος τους δικογραφία, για απελευθέρωση κρατουμένου.

Με τη δικογραφία αυτή θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα, πιθανότατα σήμερα. Οι τέσσερις σωφρονιστικοί υπάλληλοι είναι αυτοί που εκτελούσαν τις δύο από τις τρεις βάρδιες φύλαξης της κρατούμενης.

Σημειώνεται ότι η απόδραση έγινε πιθανότατα μεταξύ 1.30 και 5 το πρωί, από την μπαλκονόπορτα του θαλάμου, όπου βρέθηκε ανοιχτό, αλλά όχι παραβιασμένο, το λουκέτο. Η Βίκυ Σταμάτη έφυγε παίρνοντας όλα της τα πράγματα.

Οι έρευνες της ασφάλειας είναι σε πλήρη εξέλιξη για τον εντοπισμό της καθώς και για τη διευκρίνιση των συνθήκες κάτω από τις οποίες απέδρασε.

Εν τω μεταξύ κατεπείγουσα πειθαρχική έρευνα για τη διακρίβωση των ευθυνών των δύο εξωτερικών φρουρών που είχαν επιφορτιστεί με τη φύλαξη της Βίκυς Σταμάτη διέταξε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, ενώ ταυτόχρονα η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη διέταξε τη διενέργεια ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης για τις συνθήκες απόδρασης της από το Δρομοκαΐτειο νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν φρουρούμενη.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος σε σχετική δήλωσή του τόνισε ότι:

«Η προστασία της ζωής και της υγείας των κρατουμένων αποτελεί προτεραιότητα. Η μεταφορά και νοσηλεία τους στα νοσοκομεία προσαρμόζεται στις οδηγίες των γιατρών. Η φρούρηση διασφαλίζεται, αλλά δεν πρέπει να ακυρώνει τις ανάγκες της νοσηλείας.
Κάθε απόδραση συνιστά μια αστοχία. Ήδη διατάχθηκε (αρ. πρωτ. 396/2-4-2015) κατεπείγουσα πειθαρχική έρευνα από την Εισαγγελική Αρχή για τη διακρίβωση των ευθυνών υπαλλήλων του Υπουργείου Δικαιοσύνης που είχαν την υποχρέωση της φρούρησης της κρατουμένης.

Στο πλαίσιο ένταξης του Ψυχιατρείου και του Νοσοκομείου Κρατουμένων Κορυδαλλού στο ΕΣΥ, θα εξασφαλισθεί η δυνατότητα να νοσηλεύονται σ' αυτά και γυναίκες, πράγμα που σήμερα δεν συμβαίνει».

Από την πλευρά της η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ε. Κουτζαμάνη ζητεί τη διακρίβωση της τέλεσης αξιόποινων πράξεων εκ μέρους των υπευθύνων για τη φύλαξή της ή και όποιων άλλων τυχόν εμπλεκομένων προσώπων.
Η εισαγγελέας ζητεί επίσης να εξεταστούν μάρτυρες, να ληφθούν ανωμοτί καταθέσεις και να ενημερωθεί για το αποτέλεσμα της έρευνας με αιτιολογημένο πόρισμα.
Η σχετική παραγγελία με την επισύναψη δημοσιευμάτων του διαδικτύου για το επίμαχο θέμα δόθηκε στον προϊστάμενο της Εισαγγελία Εφετών Αθηνών.

Σχετικές ειδήσεις