ΕΛΛΑΔΑ

Με κακοκαιρία η Έξοδος του Πάσχα - Αυξημένη η κίνηση στις εθνικές οδούς

Με κακοκαιρία η Έξοδος του Πάσχα - Αυξημένη η κίνηση στις εθνικές οδούς

Μεγάλο «κύμα» εκδρομέων του Πάσχα εγκαταλείπει τα αστικά κέντρα σήμερα Μ. Παρασκευή για να γιορτάσει το Πάσχα στην εξοχή παρά την κακοκαιρία- Από το απόγευμα θα εκτελούνται δρομολόγια στα λιμάνια της χώρας

Αν και ο καιρός δεν ευνοεί τις μετακινήσεις, χιλιάδες εκδρομείς αψήφησαν τον αέρα και το κρύο και πήραν την απόφαση να ταξιδέψουν για να κάνουν παραδοσιακό Πάσχα. Το ψήσιμο του οβελία φέτος, φαίνεται ότι θα είναι διαφορετικό από άλλες χρονιές, ενώ δεν αποκλείεται κάποιοι να απολαύσουν το πασχαλινό τραπέζι στο... χιόνι, αν και σύμφωνα με τις προβλέψεις ο καιρός βελτιώνεται από το Μ. Σάββατο.

2274173

Αυξημένη είναι η κίνηση στις εθνικές οδούς από το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής, καθώς φεύγουν συνεχώς από την Αθήνα οι εκδρομείς του Πάσχα.

Σύμφωνα με τα ως τώρα στοιχεία από την Τροχαία, από τα διόδια της Ελευσίνας έχουν περάσει 16.500 οχήματα και από τα διόδια των Αφιδνών έχουν περάσει 20.200 οχήματα.

Από τα στοιχεία της Τροχαίας φέτος τη Μ.Πέμπτη πέρασαν από την Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου 77.640 οχήματα, ενώ πέρυσι την ίδια ημέρα είχαν περάσει 76.391 οχήματα.

Από την Αθηνών - Λαμίας φέτος τη Μ.Πέμπτη πέρασαν 52.872 οχήματα, ενώ πέρυσι πέρασαν 53.547 οχήματα.

Ομαλά εξελίσσεται και η έξοδος των εκδρομέων από τη Θεσσαλονίκη καθώς η κυκλοφορία στα εθνικά οδικά δίκτυα που συνδέουν την πόλη με την Κατερίνη, την Καβάλα, τις Σέρρες και τη Χαλκιδική εξελίσσεται -μέχρι στιγμής- ομαλά.

Η έξοδός των εκδρομέων γίνεται με σύμμαχο τον καιρό μια και επικρατεί ηλιοφάνεια στις περισσότερες περιοχές της Βορείου Ελλάδας ενώ η θερμοκρασία σημειώνει άνοδο.

Λόγω της αναμενόμενης αυξημένης κίνησης οχημάτων, η Τροχαία Θεσσαλονίκης λαμβάνει ιδιαίτερα αυξημένα μέτρα, με όλες τις δυνάμεις και τα μέσα που διαθέτει, τόσο κατά μήκος του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου όσο και σε βασικούς οδικούς άξονες στις εξόδους και εισόδου της πόλης.

Το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής, τροχονόμοι διανέμουν σε οδηγούς που διέρχονται από τα διόδια των Μαλγάρων (ΠΑΘΕ) και της Ανάληψης (Εγνατία Οδός) ενημερωτικά φυλλάδια, που περιέχουν χρήσιμες συμβουλές για θέματα οδικής ασφάλειας και πρόληψης ατυχημάτων από βεγγαλικά και πυροτεχνήματα.

Για την περιοχή του νομού Θεσσαλονίκης σήμερα, Μ. Παρασκευή, από τις 6 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα απαγορεύεται η κυκλοφορία φορτηγών άνω του 1,5 τόνου στο ρεύμα εξόδου της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών (από την αερογέφυρα Θέρμης μέχρι το 34ο χλμ.), όπως επίσης στο ρεύμα εξόδου της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Καβάλας, από το 11ο έως το 97ο χλμ.

Τη Δευτέρα του Πάσχα από τις 3 μετά το μεσημέρι μέχρι τις 10 το βράδυ απαγορεύεται η κυκλοφορία των φορτηγών στο ρεύμα εισόδου των παραπάνω οδικών δικτύων. Την Κυριακή του Πάσχα δεν θα ισχύσουν απαγορεύσεις.

Εν τω μεταξύ, παραμένουν τα προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις, καθώς οι θυελλώδεις άνεμοι δεν επιτρέπουν τον απόπλου των πλοίων από τα περισσότερα λιμάνια της χώρας μέχρι τις επτά το απόγευμα.

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα Ελληνική Ακτοφυλακή, από το λιμάνι του Πειραιά για την Κρήτη τα δρομολόγια των πλοίων «Κνωσός Παλλάς» για Ηράκλειο και «Κρήτη ΙΙ» για Χανιά θα αναχωρήσουν μετά τις 9 το βράδυ.

Επίσης το Blue star 2 για Ρόδο, Κω, Θήρα στις 10:30 το βράδυ, ενώ το "Blue star patmos" για Μυτιλήνη Χίο και Blue star Νaxos για Κατάπολα, Κουφονήσια, Σχοινούσα, Ηρακλειά, Νάξο, Πάρο, Σύρο στις 10 το βράδυ.

Για τον Αργοσαρωνικό τα δρομολόγια των πλοίων γίνονται κανονικά.

Από το λιμάνι της Ραφήνας τα δρομολόγια των πλοίων για Μαρμάρι γίνονται κανονικά ενώ για τις Κυκλάδες τα πλοία θα αναχωρήσουν μετά τις 6:30 το απόγευμα.

Από το Λαύριο το απαγορευτικό θα είναι σε ισχύ έως τις 6 το απόγευμα.

Το Λιμενικό συστήνει στους επιβάτες πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν τροποποιήσεις δρομολογίων.

Στο λιμάνι της Σύρου παραμένει το Νήσος Μύκονος με 429 άτομα, 43 ΙΧΕ, 23 φορτηγά και 14 δίκυκλα. Δεμένο στη Μήλο, αλλά χωρίς επιβάτες, το Speedrunner.

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε όλη την Ελλάδα

Για την περιοχή του νομού Θεσσαλονίκης σήμερα, Μ. Παρασκευή, από τις 6 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα απαγορεύεται η κυκλοφορία φορτηγών άνω του 1,5 τόνου στο ρεύμα εξόδου της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών (από την αερογέφυρα Θέρμης μέχρι το 34ο χλμ.), όπως επίσης στο ρεύμα εξόδου της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Καβάλας, από το 11ο έως το 97ο χλμ.

Τη Δευτέρα του Πάσχα από τις 3 μετά το μεσημέρι μέχρι τις 10 το βράδυ απαγορεύεται η κυκλοφορία των φορτηγών στο ρεύμα εισόδου των παραπάνω οδικών δικτύων. Την Κυριακή του Πάσχα δεν θα ισχύσουν απαγορεύσεις.

Στο μεταξύ, αυξημένη κίνηση παρατηρείται από τις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας στο Τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, στη Φλώρινα, καθώς πολλοί μετανάστες, αλβανικής κυρίως καταγωγής, μεταβαίνουν στην πατρίδα τους, εκμεταλλευόμενοι το ελληνικό Πάσχα. Πάντως, όπως σημειώνουν υπάλληλοι του Τελωνείου η διέλευση των οχημάτων διεξάγεται κανονικά χωρίς να παρατηρηθούν προβλήματα.

Πρόγνωση του καιρού για σήμερα Μ. Παρασκευή

Τοπικές βροχές θα σημειωθούν στα ανατολικά της χώρες ενώ λίγες χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά. Σταδιακά ο καιρός θα βελτιωθεί με τα φαινόμενα να εξασθενούν και να περιορίζονται στη βόρεια Κρήτη. Οι άνεμοι πνέουν στο Αιγαίο με ένταση 9 έως 10 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα.

Στην Αττική ο καιρός παρουσιάζει λίγες νεφώσεις που είναι παροδικά αυξημένες στα βόρεια και τα ανατολικά του νομού ενώ δεν αποκλείονται οι ασθενείς βροχές και οι ασθενείς χιονοπτωσεις στα ορεινά και τα ημιορεινά της Πάρηθας και της Πεντέλης.Βαθμιαία ο καιρός μετατρέπεται σε αίθριο. Οι άνεμοι πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ και στα ανατολικά τοπικά 8 με 9 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία κυμαίνεται από 6 έως 15 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια και τα ανατολικά του νομού 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός στη Θεσσαλονίκη με λίγες νεφώσεις να σημειώνονται το απόγευμα. Οι άνεμοι πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί με ένταση 4 έως 6 μποφόρ που γρήγορα θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία κυμαίνεται από 6 έως 17 βαθμούς κελσίου.

Ωστόσο οι καιρικές συνθήκες καθιστούν αναγκαίες τις αντιολισθητικές αλυσίδες από και προς τα Καλάβρυτα, αλλά και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της περιοχής λόγω του χιονιού.

Ειδικότερα, αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στην επαρχιακές οδούς Πατρών - Καλαβρύτων, μέσω Χαλανδρίτσας, Αιγίου - Καλαβρύτων, μέσω Πτέρης, Διακοπτού - Καλαβρύτων, μέσω της ιεράς μονής Μεγάλου Σπηλαίου, Καλαβρύτων - Κλειτορίας μέσω Λουσών και Ακράτας – Ζαρούχλας.

Επίσης, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται στους επαρχιακούς δρόμους, που οδηγούν προς το χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων.

Σχετικές ειδήσεις