ΕΛΛΑΔΑ

Οι Σκουριές «κατέβηκαν» στην Αθήνα (Videos και Photos)

Οι Σκουριές «κατέβηκαν» στην Αθήνα (Videos και Photos)

Αποχωρούν σταδιακά οι χιλιάδες εργαζόμενοι των μεταλλείων από την Πλατεία Συντάγματος όπου συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης (16/4/2015) προκειμένου να ζητήσουν να συνεχιστεί η λειτουργεία των μεταλλείων χρυσού της Χαλκιδικής.

Οι εργαζόμενοι στις Σκουριές αποχώρησαν με κατεύθυνση προε το Καλλιμάρμαρο με σκοπό να επιστρέψουν στα λεωφορεία. Ο λόγος που πήραν αυτήν την απόφαση είναι η αντισυγκέντρωση που διοργανώνεται στα Προπύλαια και προεκιμένου να μην σημειωθούν επεισόδια.

Νωρίτερα, οι διαδηλωτές που ξεκίνησαν από το ΥΠΑΠΕΝ, την πορεία τους προς τη Βουλή είχαν σταματήσει έξω από την Καναδική πρεσβεία στο Κολωνάκι όπου φώναξαν συνθήματα.

kanadasnewsbomb

Το ίδιο συνέβη και έξω από το Κοινοβούλιο που ήταν η επόμενη στάση τους, πριν ξεκινήσουν για το υπουργείο Οικονομικών.

Εκπρόσωποι των εργαζομένων επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας προς το ελληνικό κοινοβούλιο με τα αιτήματά τους:

Α) τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και

Β) την τόνωση της ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής, με ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος, μέσω της απρόσκοπτης συνέχισης της λειτουργίας των μεταλλείων.

voulinewsbomb

Το πρωί της Πέμπτης (16/4) περισσότεροι από 4.000 μεταλλωρύχοι είχαν συγκεντρωθεί στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, ζητώντας να διασφαλιστεί η εργασία τους.

Οι μεταλλωρύχοι που έφταναν σταδιακά από νωρίς το πρωί στην πρωτεύουσα –κάποιοι συνοδευόμενοι από τις οικογένειές τους- με 82 λεωφορεία, εκτός από τη συγκέντρωση είχαν στο πρόγραμμά τους και την πορεία προς τη Βουλή όπου και θα κατασκηνώσουν έως το βράδυ.

afixi

Από τη συγκέντρωση και την πορεία των εργαζομένων στα μεταλλεία, είχαν δημιουργηθεί προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων, καθώς έκλειναν σταδιακά βασικοί οδικοί άξονες της πόλης.

bombaraxni copy copy

Λίγο μετά τις δώδεκα και μισή, εκπρόσωποι των μεταλλωρύχων είχαν συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη και τον γενικό γραμματέα ΥΠΕΚΑ, Άρη Αλεξόπουλο ενώ παρέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας με τα αιτήματά τους.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Αγίας Βαρβάρας, Γιώργος Χατζής, δήλωσε πως δεν υπήρξε καμία σαφής απάντηση από τον Γιάννη Τσιρώνη αλλά περιορίστηκε να τους πει ότι το υπουργείο θα τηρήσει τη νομιμότητα.

Από την πλευρά τους οι μεταλλωρύχοι δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν δυναμικά τις κινητοποιήσεις τους.

Νωρίτερα, μεταξύ των μεταλλωρύχων είχε βρεθεί και ο βουλευτής της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος τέθηκε υπέρ των διεκδικήσεών τους.

adonis11

Ο κ. Γεωργιάδης συνόδευσε την αντιπροσωπεία των μεταλλωρύχων που συναντήθηκε με τον κ. Τσιρώνη και μετά το πέρας της συνάντησης δήλωσε τα εξής:

Οι εργαζόμενοι από 14 σωματεία των μεταλλείων Χαλκιδικής που ταξίδεψαν στην Αθήνα, ζητούν σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων στις υπόγειες στοές, Χρήστο Ζαφειρούδα «έναν έντιμο συμβιβασμό», όπως αναφέρει στον Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Κρατώντας σημαίες που γράφουν «Ναι στην ανάπτυξη» και πανό, φωνάζουν συνθήματα χτυπώντας ρυθμικά τα κράνη τους στην άσφαλτο της Λεωφόρου Μεσογείων.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο πρόεδρος της κοινότητας Στρατωνίου και εργαζόμενος στα μεταλλεία, Νίκος Ζαγοράκης, τόνισε: «Ζητάμε το μεροκάματό μας. Ο πρωθυπουργός πρέπει να δώσει την τελική απάντηση».

Ξεκαθάρισε δε, ότι δεν υπάρχει εμπόλεμη ζώνη στη Χαλκιδική, καθώς, όπως είπε, οι αντιδράσεις προέρχονται από μία μικρή μειοψηφία κατοίκων.

Συγκέντρωση κατά των μεταλλωρύχων στα Προπύλαια

Στο μεταξύ, η Επιτροπή Αλληλεγγύης στη Χαλκιδική (Αττικής) οργανώνει αντισυγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία στις 18.00 το απόγευμα, σε ένδειξη συμπαράστασης στους κατοίκους της Χαλκιδικής που ζητούν να σταματήσει η εξόρυξη χρυσού.

Σημειώνεται ότι λόγω των δύο συγκεντρώσεων ήδη βρίσκονται σε επιφυλακή οι δυνάμεις της Αστυνομίας, που σχεδιάζουν αυστηρά μέτρα ασφαλείας προκειμένου να μη συναντηθούν οι δύο κινητοποιήσεις και να μην επαναληφθούν τα επεισόδια που έγιναν πριν από μερικές ημέρες στη Χαλκιδική.

klouves mat

Σχετικές ειδήσεις