ΕΛΛΑΔΑ

Σάμος: Ολοκληρώνεται σήμερα Κυριακή το διεθνές συνέδριο για τις ορχιδέες

Σάμος: Ολοκληρώνεται σήμερα Κυριακή το διεθνές συνέδριο για τις ορχιδέες

«Αυλαία» σήμερα Κυριακή 19 Απριλίου για το Παγκόσμιο Συνέδριο για την έρευνα και προστασία των αυτοφυών ορχιδεών που διοργανώνεται στη Σάμο.

Σκοπός του συνεδρίου είναι η ανταλλαγή των πλέον πρόσφατων απόψεων της βοτανικής και την εξεύρεση λύσεων για την προστασία των άγριων ορχεοειδών.

Οι χαρισματικές άγριες ορχιδέες εντυπωσιάζουν με τη δυνατότητα τους να αξιοποιούν ποικίλα ενδιαιτήματα, ακόμα και στην εύκρατη ζώνη. Είναι η μεγαλύτερη οικογένεια φυτών στον πλανήτη, με τουλάχιστον 25.000 είδη (περίπου το 8% των αγγειόσπερμων φυτών). Οι ορχιδέες αναπτύσουν εκπληκτικές σχέσεις με το περιβάλλον τους, τόσο μέσα, όσο και έξω από το έδαφος. Στη Σάμο, ντόπιοι επιχειρηματίες έχουν δημιουργήσει τα μοναδικά σημαντικά φυτώρια ορχιδεών στην Ελλάδα και πλέον εξάγουν τα φυτά τους.

Το μέλλον, όμως, πολλών άγριων ορχιδεών είναι αμφίβολο καθώς απειλούνται από ανθρωπογενείς αιτίες σχεδόν σε όλο τον κόσμο, από την Αυστραλία ως την αμερικανική ήπειρο, και, βέβαια, και στην Ελλάδα. Πολλές ορχιδέες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες σε περιβαλλοντικές αλλαγές. Η IUCN (η Διεθνής Ένωση για την Προστασία της Φύσης), πρωτεργάτης στη προστασία των ειδών, εφαρμόζει φιλόδοξα προγράμματα διατήρησης για να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο εξαφάνισης απειλούμενων ορχεοειδών.

Τα πρακτικά του Συνεδρίου θα δημοσιευτούν, ενώ τα ΕΛΤΑ αφιέρωσαν στο Συνέδριο ένα ειδικό συλλεκτικό Γράμμα Πρώτης Ημέρας.





Σχετικές ειδήσεις