ΕΛΛΑΔΑ

Πρωτομαγιά 2015: Τι ισχύει για τις αμοιβές των εργαζομένων

Πρωτομαγιά 2015: Τι ισχύει για τις αμοιβές των εργαζομένων

«Ημέρα υποχρεωτικής αργίας για όλα τα καταστήματα, τις βιομηχανίες, βιοτεχνικές επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες οι οποίες αργούν κατά τις Κυριακές», κηρύχθηκε και φέτος η 1η Μαΐου.

Όσοι κληθούν να εργαστούν την Παρασκευή 1η Μαΐου θα πληρωθούν -σύμφωνα με το ΚΕΠΕΑ της ΓΣΕΕ- ως εξής:

Οι μισθωτοί που εργάζονται ημέρα υποχρεωτικής αργίας, δικαιούνται να λάβουν -αν αμείβονται με ημερομίσθιο- το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιο και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

Όσοι αμοίβονται με μηνιαίο μισθό, οι μεν μισθωτοί επιχειρήσεων που λειτουργούν νομίμως κατά τις Κυριακές, θα λάβουν προσαύξηση 75% που θα υπολογιστεί στο 1/25 του νόμιμου μισθού τους και όχι άλλη αμοιβή καθώς η αμοιβή τους για την απασχόληση κατά την αργία θεωρείται ότι περιλαμβάνεται στο μηνιαίο μισθό τους.

Αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας, οι αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό, θα λάβουν εκτός από την προσαύξηση 75% στο νόμιμο μισθό και το 1/25 του συνήθως καταβαλλόμενου μισθού τους.

Αν η επιχείρηση δεν λειτουργήσει την Πρωτομαγιά, καταβάλλεται στους μισθωτούς που αμείβονται με ημερομίσθιο το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιο τους χωρίς καμία προσαύξηση ενώ στους μισθωτούς που αμείβονται με μισθό δεν οφείλεται τίποτα πέραν του μηνιαίου μισθού.

Σχετικές ειδήσεις