ΕΛΛΑΔΑ

Αλλάζουν όλα στον ΟΑΕΔ

Αλλάζουν όλα στον ΟΑΕΔ

Αναδιοργάνωση και επανασχεδιασμός προγραμμάτων - Σε δέκα μέρες το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας που αφορά 32.000 θέσεις σε δήμους - Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τις κατασκηνώσεις, τον Οκτώβριο το νέο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού.

ΠΟΤΕ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Με περίπου 1.280.00 επισήμως ανέργους, με τουλάχιστον 800.00 μακροχρόνια άνεργους και μόλις 10% δικαιούχους των χαμηλών επιδομάτων (360 ευρώ), η νέα διοίκηση του ΟΑΕΔ υπό την καθηγήτρια των οικονομικών της εργασίας στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, Μαρία Καραμεσίνη, προχωράει σε restart.

Έτσι η αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ, ο επανασχεδιασμός των προγραμμάτων, η αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ και η εξασφάλιση νέων ύψους 2 δις ευρώ συγκαταλέγονται μεταξύ των άμεσων προτεραιοτήτων της νέας διοίκησης του Οργανισμού.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να αναρτηθούν οι προσωρινοί πίνακες του Οργανισμού για τους ωφελούμενους του προγράμματος Κοινωφελούς εργασίας. Το πρόγραμμα αφορά την πρόσληψη για 6 μήνες 32.000 ωφελουμένων σε δήμους και περιφέρειες, ενώ άλλες 20.000 θέσεις στο ίδιο πρόγραμμα αναμένεται να καλυφθούν τους επόμενους μήνες. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα οι αμοιβές των συμμετεχόντων θα είναι στο ύψος του κατώτατου μισθού (496 ευρώ καθαρά).

Επίσης έχει ξεκινήσει ήδη η υποβολή αιτήσεων για το κατασκηνωτικό πρόγραμμα του Οργανισμού που αφορά την φιλοξενία σε κατασκηνώσεις σε όλη τη χώρα 35.000 παιδιών (η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων θα διαρκέσει ως τις 25 Μαΐου) και τον Οκτώβριο ξεκινά το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού που αφορά 150.000 ωφελούμενους και θα διαρκέσει έως τον Οκτώβριο του 2016.

Σύμφωνα με ανώτερα στελέχη του ΟΑΕΔ, η αναδιοργάνωση έχει σαν στόχο τη μετατροπή του σε δημόσιο φορά απασχόλησης και την υπέρβαση των προβλημάτων που προέκυψαν, από τη μεταφορά στον Οργανισμό των αρμοδιοτήτων των Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Κατοικίας.

Στο νέο σχεδιασμό περιλαμβάνονται προγράμματα διαρκούς αναμόρφωσης του προσωπικού, καθώς και η συγκρότηση μίας επιτελικής ομάδας σχεδιασμού και αξιολόγησης που θα αναλάβει τη χάραξη των πολιτικών του Οργανισμού. Προβλέπεται, επίσης, η ενίσχυση του τμήματος στατιστικής του ΟΑΕΔ και η σταδιακή αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επανεξετάζονται, σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας, τα προγράμματα κατάρτισης ανέργων με επιταγή κατάρτισης (voucher), καθώς η νέα διοίκηση εκτιμά ότι τα προγράμματα τα οποία εφαρμόστηκαν έως σήμερα, δημιούργησαν στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας.

Όσον αφορά στα πέντε προγράμματα κατάρτισης και μαθητείας, τα οποία είχαν σχεδιαστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, στο πλαίσιο της δράσης «εγγύηση για τη νεολαία», κρίθηκαν ως μη επιλέξιμα από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο.

Τέλος, στις αρχές Ιουνίου, αναμένεται να γίνει η εξειδίκευση των δράσεων του νέου ΕΣΠΑ. Η διοίκηση του Οργανισμού προσδοκά την ανακατανομή των πόρων και την ενίσχυση των πολιτικών απασχόλησης.