ΕΛΛΑΔΑ

Καταστροφές σε καλλιέργειες από τη χαλαζόπτωση σε Φθιώτιδα, Καστοριά και Κοζάνη

Καταστροφές σε καλλιέργειες από τη χαλαζόπτωση σε Φθιώτιδα, Καστοριά και Κοζάνη

Τις πληγές τους μετρούν οι αγρότες, οι καλλιέργειες των οποίων βρέθηκαν στο «μάτι» της χθεσινής (19/05) κακοκαιρίας.

Το μπουρίνι που έπληξε τη Φθιώτιδα το απόγευμα της Τρίτης έφερε δυνατό χαλάζι στις περιοχές της βόρειας Λοκρίδας, της Τιθορέας, της Αμφίκλειας και της Ελάτειας όπως επίσης και τις περιοχές από τις Θερμοπύλες μέχρι το Μώλο και τα Καμένα Βούρλα.

Σε όλες αυτές τις περιοχές, καλλιέργειες με οπωροκηπευτικά, βαμβάκι, αμπέλια, ελιές, κερασιές και άλλες δενδρώδεις, χτυπήθηκαν από το χαλάζι, που σε ορισμένες περιπτώσεις έπεσε με μεγάλη ένταση και σε μεγάλο μέγεθος.

Από το πρωί της Τετάρτης, οι παραγωγοί μετρούν τις ζημιές και καλούν τους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ για να τις καταγράψουν.

Παρόμοια είναι η εικόνα σε Καστοριά και Κοζάνη.

Σαν να μην ήταν αρκετή η μείωση της παραγωγής επιτραπέζιου ροδάκινου –ίσως και άνω του 50%, όπως αναφέρουν οι παραγωγοί- λόγω του παγετού που σημειώθηκε τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, ήρθε και το χαλάζι για να προκαλέσει νέες ζημιές σε καλλιέργειες ροδάκινου και μήλου.

Όπως αναφέρει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο προϊστάμενος του υποκαταστήματος του ΕΛ.ΓΑ Κοζάνης Γεώργιος Βρόντζος, «χθες είχαμε χαλαζόπτωση στην περιοχή της Καστοριάς και της Κοζάνης και σήμερα είχαμε ακόμη μια χαλαζόπτωση στις περιοχές Πλατανόρεμα, Βελβεντό και Σέρβια».

Οι παραγωγοί θα πρέπει σύμφωνα με τον κ. Βρόντζο από σήμερα Τετάρτη μέχρι και το επόμενο 15νθήμερο, να υποβάλουν στον οργανισμό δήλωση ζημιάς, ώστε να γίνουν οι κατά τόπους εκτιμήσεις.

Σχετικές ειδήσεις