ΕΛΛΑΔΑ

Σε κινητοποιήσεις προσανατολίζεται η ΠΟΕ-ΟΤΑ

Σε κινητοποιήσεις προσανατολίζεται η ΠΟΕ-ΟΤΑ

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προσανατολίζεται ο κλάδος των δημοτικών υπαλλήλων αντιδρώντας στην επιχειρούμενη από ορισμένους δήμους ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας.

Το ενδεχόμενο των κινητοποιήσεων θα εξεταστεί κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης) την προσεχή Δευτέρα (25/5/2015). Αντιδράσεις στις περισσότερες παρατάξεις της Ομοσπονδίας έχει προκαλέσει η δημοτική αρχή Ελευσίνας, η οποία φέρεται να σχεδιάζει («εν κρυπτώ» όπως καταγγέλλουν) την εκχώρηση της υπηρεσίας καθαριότητας του δήμου σε ιδιώτες. Ζητούν δε από την κυβέρνηση (ακόμα και η ΜΕΤΑ-ΟΤΑ που πρόκειται στον ΣΥΡΙΖΑ) να προχωρήσει στην άμεση κατάργηση του άρθρου 61 του νόμου 3979/2011 που δίνει τη δυνατότητα εκχώρησης αποκομιδής απορριμμάτων σε εργολάβους καθώς και στην άρση της απαγόρευσης πρόσληψης μόνιμου προσωπικού, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, στις υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα που δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η Συνδικαλιστική Ανατροπή, η παράταξη με τη μεγαλύτερη δύναμη στην ΠΟΕ-ΟΤΑ, επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ανάλογες ενέργειες προωθούν και οι δήμοι Κέρκυρας, Παγγαίου, Πάργας και Μαλεβιζίου. Η ίδια παράταξη υπογραμμίζει ότι αντί να καταργηθεί η δυνατότητα ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών καθαριότητας, αντιθέτως με τροπολογία στο Νόμο 4325/2015 (άρθρο 49) προβλέπεται η παράταση έως το τέλος του έτους συμβάσεων με ιδιώτες στον τομέα της καθαριότητας που έληξαν ή που πρόκειται να λήξουν το επόμενο χρονικό διάστημα.

Σχετικές ειδήσεις