ΕΛΛΑΔΑ

Prolepsis: Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία συμβάλλουν για την επέκταση του προγράμματος

Prolepsis: Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία συμβάλλουν για την επέκταση του προγράμματος

Το Πρόγραμμα Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής στα σχολεία του Ινστιτούτου Prolepsis επεκτείνεται πλέον σε απομακρυσμένες περιοχές στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε Όλοι Πολίτες», σε συνολικά ακόμη 13 σχολεία με 1.115 μαθητές.

της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Το έργο της επέκτασης του Προγράμματος Σίτισης, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία στο πλαίσιο του «Είμαστε Όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού χρηματοδοτικού μηχανισμού ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEA Grants. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το ίδρυμα Μποδοσάκη.

Το έργο «Πρόγραμμα Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής-ΔΙΑΤΡΟΦΗ: Υλοποίηση σε απομακρυσμένες και αγροτικές περιοχές» (σχολικό έτος 2014-15 και Σεπτ. - Ιαν. σχολικού έτους 2015-16) έρχεται για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της επισιτιστικής ανασφάλειας των μαθητών στις πλέον ευπαθείς περιοχές της χώρας αντιμετωπίζει το Ινστιτούτο Prolepsis.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει και επεξεργαστεί το Ινστιτούτο Prolepsis, μία στις έξι οικογένειες δεν έχει πηγή εισοδήματος με άμεσες συνέπειες στη δυνατότητα εξασφάλισης των «προς το ζειν» για τα παιδιά. Λόγω κρίσης, οι μισοί μαθητές που φοιτούν σε σχολεία ιδιαίτερα ευπαθών περιοχών αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια, ενώ το 42% δεν έχει φυσιολογικό βάρος.

Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.
Ο κύριος σκοπός του έργου είναι η μείωση της επισιτιστικής ανασφάλειας μέσω της καθημερινής σίτισης μαθητών που φοιτούν σε δημόσια σχολεία απομακρυσμένων και αγροτικών περιοχών, που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση. Παράλληλος και ισότιμος σκοπός του έργου είναι η προαγωγή της υγείας των μαθητών και των οικογενειών τους, μέσω της προώθησης ορθών διατροφικών προτύπων.

Στο πλαίσιο του έργου, ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2014 η σταδιακή ένταξη 13 σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και 1.115 μαθητών σε περιοχές της Ξάνθης, Ημαθίας, Πιερίας, της Θεσσαλονίκης και της Ροδόπης. Στο σύνολο των μαθητών των σχολείων που συμμετέχουν προσφέρεται καθημερινά ένα δωρεάν υγιεινό γεύμα, ενώ παράλληλα προωθείται η υγιεινή διατροφή μέσω εκπαιδευτικών δράσεων και ενημερωτικού υλικού που απευθύνεται στους μαθητές και τις οικογένειές τους.

Το Πρόγραμμα Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής - ΔΙΑΤΡΟΦΗ δημιουργήθηκε το 2012 με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, μέγα δωρητή του Προγράμματος, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Prolepsis.

Το Πρόγραμμα υλοποιείται για τέταρτη συνεχή σχολική χρονιά, με τη συνδρομή και άλλων δωρητών, σε δημόσια σχολεία που βρίσκονται σε ευπαθείς περιοχές της χώρας υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Καμπάνια για το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το Ινστιτούτο Prolepsis στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει περισσότερους πόρους για την επόμενη σχολική χρονιά και να ενισχύσει τη δημοσιότητα του Προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ, εξασφάλισε έναν πενταψήφιο αριθμό από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για μία εβδομάδα. Για κάθε μήνυμα που θα αποστέλλεται στον αριθμό 19454, θα ενισχύεται το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ με 1 Ευρώ.

Σχετικές ειδήσεις