ΕΛΛΑΔΑ

ΥΠΕΘΑ: Διοργάνωσε ανοιχτό αγώνα δρόμου με σύνθημα «Ποτέ πια ναζισμός»

ΥΠΕΘΑ: Διοργάνωσε ανοιχτό αγώνα δρόμου με σύνθημα «Ποτέ πια ναζισμός»

Ανοιχτό λαϊκό αγώνα δρόμου, μήκους 5.500 μέτρων διοργάνωσαν το Σάββατο 30 Μαΐου το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού Νεολαίας του Δήμου Αθήνας (ΟΠΑΝΔΑ).

Σύνθημα της διοργάνωσης ήταν «Ποτέ πια ναζισμός», ενώ αφετηρία και τερματισμό τον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου κάτω από την Ακρόπολη.

Η όλη διοργάνωση έγινε προς τιμή των 74 χρόνων από υποστολή της ναζιστικής σημαίας από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, τα ξημερώματα της 31ης Μαΐου 1941 από τον Απόστολο (Λάκη) Σάντα και τον Μανώλη Γλέζο.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο ΑΝΥΕΘΑ Κώστας Ήσυχος, ο ΥΦΕΘΑ Νίκος Τόσκας, ο Αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης, ο Στέφανος Ληναίος εκ μέρους του Εθνικού Συμβουλίου για τη Διεκδίκηση των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδας, η κόρη του Λάκη Σάντα, Γεωργία Σάντα η οποία έδωσε και την εκκίνηση του αγώνα, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, εκπρόσωποι της Περιφέρειας και του Δήμου Αθηναίων.

Ο ΑΝΥΕΘΑ Κώστας Ήσυχος στο χαιρετισμό που απηύθυνε τόνισε: «Δεν υπάρχει πιο κατάλληλος χώρος, από αυτόν που η σκιά της Ακρόπολης επισκέπτεται κάθε μέρα, για να μαζευτούμε, να θυμηθούμε και να τιμήσουμε το παράτολμο εγχείρημα δύο συμπατριωτών μας. Τη γνωστή σε όλους μας υποστολή του ναζιστικού συμβόλου από τον Ιερό Βράχο».

«Η ένδοξη σκυτάλη της τότε νέας γενιάς είναι κυρίες και κύριοι στα χέρια μας. Αναμφισβήτητα είναι βαριά και μας θυμίζει ότι πρέπει να πράξουμε το καθήκον μας ως γνήσιοι συνεχιστές, ως γνήσιοι Έλληνες. Να διώξουμε τις σύγχρονες καταθλιπτικές σκιές, όταν αυτές απειλούν να εγκατασταθούν στα χώματα που με τόση δύναμη ψυχής υπερασπίστηκαν οι συμπατριώτες μας. Με αυτό το μήνυμα στις καρδιές τρέχουμε σήμερα και με αυτό θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε».

Στη διάρκεια της εκδήλωσης διαβάστηκε από τον Στέφανο Ληναίο χαιρετισμός που έστειλε από τις Βρυξέλλες ο Μανώλης Γλέζος.

«Θα άρεσε πολύ στον συναγωνιστή μου, τον Λάκη Σάντα, αυτή η διοργάνωση. Γιατί δίνει την ευκαιρία να υπενθυμίσω αυτό που πάντα λέγαμε: "Αν δεν ήμασταν εμείς, κάποια άλλα παιδιά, κάποιοι άλλοι Έλληνες, θα βρίσκονταν να κατεβάσουν τότε τη ναζιστική σημαία. Εμείς ήμασταν απλώς πιο γοργοπόδαροι και τους προλάβαμε". Τώρα είναι η δική σας σειρά. Γιατί μη νομίζετε ότι ο ναζισμός είναι μια υπόθεση που έκλεισε. Μπορεί να νικήθηκε τότε στρατιωτικά, αλλά η ιδεολογία του εξακολουθεί να ξεπηδά σε διάφορα σημεία της καθημερινότητας μέχρι σήμερα. Κι είναι πια ευθύνη όλων να τον νικήσουμε οριστικά» τόνισε ο κ. Γλέζος.

Στο μεταξύ σήμερα Κυριακή 31 Μαΐου 2015, στο μαρτυρικό Δίστομο, διεξάγεται ο «31ος Δρόμος Θυσίας Διστόμου». Διοργανωτές ο Δήμος Διστόμου και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μέσω του ΑΣΑΕΔ (Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων). Με την συγκεκριμένη εκδήλωση ανοίγει το 10μερο εκδηλώσεων στη μνήμη των σφαγιασθέντων στις 10 Ιουνίου 1944 από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Σχετικές ειδήσεις