ΕΛΛΑΔΑ

Αυξάνεται το παράνομο εμπόριο τσιγάρων στην Ελλάδα

Αυξάνεται το παράνομο εμπόριο τσιγάρων στην Ελλάδα

Το παράνομο εμπόριο τσιγάρων στην Ελλάδα συνεχίζει να αυξάνεται, σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη που διενέργησε η KPMG σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Συγκεκριμένα, η μελέτη της KPMG έδειξε ότι στην Ελλάδα το 2014:

  • Το παράνομο εμπόριο τσιγάρων αυξήθηκε κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2013, φθάνοντας το 20,6% στο σύνολο του 2014.
  • Με 4,4 δισ. παράνομα τσιγάρα, η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στην 5η υψηλότερη θέση στην ΕΕ.
  • Η συντριπτική πλειονότητα των παράνομων τσιγάρων είναι τα «illicit whites» (7 στα 10) και η τάση εξακολουθεί να είναι ανοδική αφού το 2014 τα «illicit whites» αυξήθηκαν κατά 12% σε σχέση με το 2013.

Με βάση τα παραπάνω, η KPMG υπολογίζει ότι οι αναλογούντες φόροι το 2014 από το παράνομο εμπόριο τσιγάρων προσέγγισαν τα 670 εκατ. ευρώ

Αλλά και στην ΕΕ συνολικά, το παράνομο εμπόριο τσιγάρων παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με την KPMG, 56,6 δισεκατομμύρια παράνομα τσιγάρα καταναλώθηκαν το 2014, αντιπροσωπεύοντας το 10,4% της συνολικής κατανάλωσης. Η παράνομη αγορά τσιγάρων στοιχίζει στους Ευρωπαίους φορολογούμενους και στις κυβερνήσεις τους περισσότερα από 11 δισεκατομμύρια ευρώ σε χαμένους φόρους. Ενδεικτική είναι η διαπίστωση ότι το σύνολο των πωλήσεων παράνομων τσιγάρων στην ΕΕ είναι τέτοιο που κατατάσσει τους λαθρεμπόρους στον 5ο μεγαλύτερο προμηθευτή τσιγάρων στους Ευρωπαίους καταναλωτές.

Τα «Illicit whites» τσιγάρα – τα οποία συνήθως παράγονται νόμιμα σε μία χώρα, με κύριο σκοπό τη λαθραία διάθεσή τους – έχουν κατακλύσει την ΕΕ. Σύμφωνα με την KPMG, ενώ η παράνομη διακίνηση των ευρέως γνωστών σημάτων έχει περιοριστεί σημαντικά, ο αριθμός των λεγόμενων «Illicit whites» έχει αυξηθεί ραγδαία, από σχεδόν 0% το 2006 στο 37% του συνόλου των παράνομων τσιγάρων το 2014.

Όσον αφορά στο σύνολο της ΕΕ το 2014, η μελέτη κατέδειξε ότι:

  • Τα «Illicit whites» αυξήθηκαν κατά 8% το 2014 και έφτασαν τα 21,1 δισεκατομμύρια τσιγάρα. Οι χώρες με την μεγαλύτερη κατανάλωση τέτοιων τσιγάρων είναι η Πολωνία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα.
  • Το 2014, το 10,4% των τσιγάρων που καταναλώθηκαν στην ΕΕ ήταν παράνομα, σε σύγκριση με 10,5% που ήταν το 2013 και 11,1% το 2012.
  • Η συνολική ποσότητα των παράνομων τσιγάρων στην ΕΕ μειώθηκε κατά 3,3% το 2014, φθάνοντας τα 56,6 δισεκατομμύρια τσιγάρα.

Η παράνομη αγορά τσιγάρων συνεχίζει να στερεί από τα κράτη-μέλη της ΕΕ σημαντικά έσοδα, που, ιδιαίτερα σε περίοδο κρίσης, έχουν τόσο ανάγκη, ζημιώνει τις νόμιμες επιχειρήσεις ενώ παράλληλα ευνοεί το οργανωμένο έγκλημα. Όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, κυβερνήσεις, διωκτικές Αρχές, βιομηχανία και λιανέμποροι πρέπει να εργαστούν από κοινού προκειμένου να σταματήσουν τους εγκληματίες που δραστηριοποιούνται στην παράνομη διακίνηση προϊόντων καπνού. Οι τέσσερις εταιρίες παραμένουν προσηλωμένες σε αυτή την προσπάθεια και θα συνεχίσουν μαζί με τις διωκτικές Αρχές να εργάζονται για την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου.

Στην Ελλάδα οι τέσσερις εταιρίες καπνικών προϊόντων, η Παπαστράτος, η British American Tobacco, η Imperial Tobacco, και η Japan Tobacco, υλοποιούν ευρεία εκστρατεία ενημέρωσης για το παράνομο εμπόριο τσιγάρων και χύμα καπνού και αναλαμβάνουν σειρά πρωτοβουλιών προκειμένου να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού.

Η μελέτη της KPMG για το 2014 σχετικά με την παράνομη κατανάλωση τσιγάρων στην ΕΕ, την Ελβετία και τη Νορβηγία είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο της KPMG.

Σχετικές ειδήσεις