ΕΛΛΑΔΑ

«Πούλησαν» το παιδί τους και αγόρασαν αυτοκίνητο!

«Πούλησαν» το παιδί τους και αγόρασαν αυτοκίνητο!

Ένας πατέρας τριών παιδιών και δημιουργός του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού «Ελλήνων Οικογένεια» που δραστηριοποιείται στην παροχή βοήθειας σε άπορες οικογένειας εξιστορεί στο Newsbomb, συγκλονιστικές ανθρώπινες ιστορίες που συμβαίνουν δίπλα μας.

Της Γεωργίας Λινάρδου

Όταν ο τίτλος αυτός είναι βγαλμένος από τα χείλη ενός πατέρα τριών παιδιών ο οποίος έρχεται σε επαφή με άπορες οικογένειες με σκοπό να τις βοηθήσει και όχι από τα επίσημα χείλη της Αστυνομίας, καθώς μιλάμε για παράνομη πράξη, προβληματίζει διπλά! Η ζωή είναι σκληρή και γι’ αυτό δεν ευθύνεται από μόνη της. Εμείς οι άνθρωποι είμαστε που ενίοτε της προσδίδουμε χυδαία χαρακτηριστικά. Ναι, η καταγγελία του Φώτη Τ., στο Newsbomb για μία οικογένεια που έσπευσε να βοηθήσει ο ίδιος μαζί και με άλλους εθελοντές, είναι συγκλονιστική: ένα νεαρό ζευγάρι πούλησε το ένα από τα δύο του παιδιά σ’ έναν Πακιστανό και με τα χρήματα που πήραν, αγόρασαν αυτοκίνητο!!!

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.

Η οικονομική κρίση δημιούργησε χειρότερους «διαβόλους», αλλά και σπουδαιότερους «αγγέλους». Όμως, θα μπορούσε κάποιος να πουλήσει το παιδί του για ένα αυτοκίνητο; Ναι. Θα μπορούσε κάποιος να υποδυθεί τον πένητα για να ξεγελάσει γεμίζοντας τα ντουλάπια του με δωρεάν τρόφιμα και χρήματα; Ναι. Θα μπορούσε ένας άστεγος να γίνει εθελοντής και να βοηθάει στην καταπολέμηση της φτώχειας κάποιων συμπολιτών του; Ναι.

Έτσι κι αλλιώς στη ζωή γράφονται τα πιο απίστευτα σενάρια.

Ο Φώτης Τ., είναι ένας πατέρας τριών ανήλικων παιδιών, ο οποίος δημιούργησε τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό «Ελλήνων Οικογένεια» (δεν χρηματοδοτείται από πουθενά, ο τίτλος δεν προέρχεται από κάποια εθνικοπατριωτική ιδεολογία) και το έργο του βασίζεται στον ίδιον, σ’ έναν άστεγο και τρεις με τέσσερις συνανθρώπους μας οι οποίοι αφιερώνουν χρόνο από τη ζωή τους για να βοηθήσουν όποιον έχει πραγματική ανάγκη.

Τον γνώρισα εξαιτίας μιας δραματικής έκκλησης για βοήθειας μιας νεαρής μητέρας ενός εξάχρονου κοριτσιού στο Γαλάτσι. Ενας φίλος μου ζήτησε να εντοπίσω την γυναίκα για να της στείλει βοήθεια.

«Τέσσερις μήνες πριν ο πατέρας με την μόλις έξι ετών κόρη, επέβαιναν σε μηχανάκι και μετά από τροχαίο ο πατέρας κατέληξε. Ευτυχώς, όμως, η μικρούλα είναι καλά. Οι γονείς δεν ήταν παντρεμένοι. Ετσι, η μητέρα δε λαμβάνει κάποια σύνταξη. Το μόνο εισόδημά της είναι το επίδομα παιδιών που ανέρχεται στα 120 ευρώ το τρίμηνο. Η μητέρα με την κόρη ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, καθώς η μητέρα δεν εργάζεται και δεν έχει συγγενείς για να την στηρίξουν, ώστε να της κρατήσουν την μικρή για να πάει για δουλειά», ανέφερε μεταξύ άλλων η έκκληση η οποία δημοσιεύθηκε στο blog του «Ελλήνων Οικογένεια».

Μέσα σε διάστημα λίγων ημερών, η οικογένεια από το Γαλάτσι χαμογελά ξανά. Χιλιάδες είναι οι άνθρωποι απ’ όλη την Ελλάδα που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για βοήθεια.

Αναζήτησα την πηγή της ΜΚΟ και προς μεγάλη μου έκπληξη (ευχάριστη) συνειδητοποίησα ότι πίσω της υπάρχει μόνον ένας άνθρωπος.

Αρκεί ένας άνθρωπος να κινήσει «γη και ουρανό» για να βοηθήσει συνανθρώπους του που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας και σε άθλιες συνθήκες; Γιατί όχι;

Είναι ο Φώτης Τ., πατέρας τριών παιδιών, δεν του τρέχουν τα χρήματα απ’ την τσέπη, εργάζεται ως ιδιωτικός υπάλληλος και όπως χαρακτηριστικά λέει: «Δεν έχω παράπονο, το μεροκάματο βγαίνει».

«Η γιαγιά Χριστίνα»

Το «κλικ» που του άλλαξε την ζωή, συνέβη λίγο πριν από το Πάσχα όταν στην αντίληψή του έπεσε η ιστορία μιας ηλικιωμένης γυναίκας στα Πατήσια, της γιαγιάς Χριστίνας η οποία, όπως περιγράφει ο ίδιος: «Είχε να φάει τέσσερις ημέρες».

«Αγόρασα τρόφιμα και πήρα την γυναίκα μου και πήγαμε να βοηθήσουμε την γιαγιά. Μετά, όμως, σκέφτηκα πως αυτά που της πήγαμε δεν θα έλυναν το πρόβλημα της, παρά μόνον προσωρινά», περιγράφει την ιστορία του στο Newsbomb ο Φώτης, δημιουργός του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού «Ελλήνων Οικογένεια» με απήχηση δύο εκατομμύρια κόσμο στη σελίδα στο facebook.

Τι έκανε; «Ανοιξα μια σελίδα στο facebook με το δικό μου όνομα και ανέφερα την ιστορία της γιαγιάς προσκαλώντας τον κόσμο να βοηθήσει όσο μπορεί. Σε μόλις 1,5 ώρα απ’ όταν την ανέβασα είχα 75.000 εγγραφές απ’ όλη την Ελλάδα. Η σελίδα στο FB κατέβηκε (ήταν προσωπική) κι έτσι αποφάσισα να δημιουργήσω μια άλλη, την Ελλήνων Οικογένεια και για να είμαι νόμιμος να ιδρύσω και την ΜΚΟ».

Αυτή η ΜΚΟ όχι μόνον δεν χρηματοδοτείται από πουθενά, αλλά ουσιαστικά βασίζεται στην εθελοντική εργασία του Φώτη, του Γιώργου (ενός άστεγου νεαρού άνδρα στην Αγία Παρασκευή) και μερικών άλλων συνανθρώπων μας που βοηθούν μεταφέροντας με δικά τους έξοδα τρόφιμα ή οποιαδήποτε άλλη υλική βοήθεια σε άπορες οικογένειες.

Ο Γιώργος και οι... «διαβόλοι»

Ο Γιώργος είναι ένας νεαρός άντρας που ήταν έξι χρόνια άστεγος κι ένα χρόνο ζούσε σε σκηνή. Ηταν μία από τις ιστορίες που κινητοποίησαν τον Φώτη. Ο νεαρός πια μένει σε χώρο καταστήματος στην Αγία Παρασκευή που παραχωρήθηκε από τον ιδιοκτήτη του και πλέον είναι ένας από τους εθελοντές των «Ελλήνων Οικογένεια».

Ο Φώτης Τ., δεν έχει ούτε αυτοκίνητο. «Το αυτοκίνητό μου είχε χαλάσει και δε με συνέφερε να το φτιάξω. Το πήγα για απόσυρση και πλέον χρησιμοποιώ την συγκοινωνία για τις μετακινήσεις μου», αναφέρει.

Καθημερινά δέχεται δεκάδες εκκλήσεις για βοήθεια. Τι κάνει; Πηγαίνει ο ίδιος επί τόπου, ώστε να επιβεβαιώσει την κατάσταση που του περιγράφεται. Διότι, δυστυχώς υπάρχουν πολλοί «διαβόλοι», απατεώνες δηλαδή, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι την οικονομική κρίση προσπαθούν να βγάλουν χρήματα. Οπως συνέβη προ καιρού με μία γυναίκα στον Πειραιά.

«Βοηθήστε!»

«Μου στέλνει μία κυρία το εξής μήνυμα: Γεια σας, γνωρίζω μία μαμά με τρία παιδιά που την παράτησε ο άντρας της για μία Βουλγάρα και δεν έχει να ταΐσει τα παιδιά της», περιγράφει ο Φώτης Τ.

Εχασε τον ύπνο του. Ζήτησε το τηλέφωνο της κοπέλας. Η απάντηση που πήρε από την γυναίκα ήταν: «Δεν έχει. Το πούλησε για να πάρει γάλα στα παιδι της».

«Κυριολεκτικά έτρεμα. Της ζήτησα την διεύθυνση του σπιτιού για να πάω ο ίδιος. Μου την έδωσε αλλά μου είπε να κατέβω στον Πειραιά μία συγκεκριμένη ημερομηνία. Δεν άντεξα, πήγα κρυφά από την γυναίκα μου και αγόρασα πάνες και τρόφιμα και πήγα νωρίτερα στη διεύθυνση που μου έδωσε. Με έκπληξη διαπίστωσα ότι η διεύθυνση ανήκε στην ίδιαν. Δεν είχε προλάβει ν’ αλλάξει το... κουδούνι. Θύμωσα πολύ. Της είπα: Ντροπή σας να βάζετε τον κόσμο σε διαδικασία να πονάει για ανθρώπους που εν τέλει δεν το’ χουν ανάγκη».

Η συγκεκριμένη γυναίκα έμενε με τον σύζυγό της σε ιδιόκτητο σπίτι και δεν είχε κάποιο πρόβλημα επιβίωσης, απ’ ότι περιγράφει ο Φώτης Τ.

«Πούλησαν το παιδί τους σε Πακιστανό»!!!

Οι «διαβόλοι», όμως, φορούν διάφορες «μάσκες».

Πριν από μερικές ημέρες έσπευσε στην έκκληση για βοήθεια μιας οικογένειας με δύο παιδιά και τη μητέρα έγκυο τριών μηνών στο τρίτο. Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που έμεναν τους είχε πετάξει έξω. Απ’ ότι μου περιγράφει ο Φώτης Τ., δεν τους είχε γίνει έξωση. Ο ιδιοκτήτης του έκανε σαφές ότι: «Δεν τους θέλω!» Γιατί; «Ηταν γύφτος και δε μας το είχε πει!». Ο Φώτης διαμαρτυρήθηκε: «Είστε και ρατσιστής, αλλά και παράνομος!»

Τελικά, ο Φώτης Τ., κάλεσε την αστυνομία. Εκεί αποδείχθηκε ότι ο νεαρός πατέρας (22 ετών) δεν είχε ταυτότητα. Δεν είχε βγάλει ποτέ του ταυτότητα! Τον παίρνουν στο Τμήμα.

Όταν ο Φώτης Τ., αρχίζει να ερευνά την υπόθεση βρίσκεται ενώπιον μιας τραγικής αποκάλυψης: «Το ένα από τα δύο παιδιά το είχαν πουλήσει 1800 ευρώ –είχαν πουλήσει τα “δικαιώματα”- σ’ έναν Πακιστανό για να βγάλει βίζα! Μάλιστα, είχαν σκοπό να πουλήσουν και το άλλο τους παιδί!»

Επικοινωνεί αμέσως με το Χαμόγελο του Παιδιού και στη συνέχεια, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, ενημερώνει τους αστυνομικούς στον 13ο όροφος της Γενικής Ασφάλειας.

Έφτασε να ζητήσει βοήθεια ακόμη κι από την ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα. «Εγώ δεν ανήκω σε κανένα πολιτικό κόμμα, η ψήφος που ρίχνω είναι λευκή, αλλά η κυρία Κούνεβα όποτε μπορεί μας βοηθάει», υποστηρίζει.

Το αποτέλεσμα; Η κοπέλα επέστρεψε με τα δυο της παιδιά στους γονείς της, «ώστε να ζουν σε ένα σωστό περιβάλλον», ο νεαρός σύζυγός προσπαθεί να καθαρίσει με τα προβλήματα που είχε με τον νόμο (κλοπές κτλ) και... «βρήκαμε τον Πακιστανό και προσπαθούμε να ξεκαθαρίσουμε νομικά την υπόθεση αγοραπωλησίας του ενός παιδιού», υποστηρίζει ο Φώτης Τ.
Κι εγώ αναρωτιέμαι. Η αστυνομία τι έκανε; Η δικαιοσύνη; Δε μιλάμε για μία απλή πράξη. Μιλάμε για κακούργημα.

Δυστυχώς, δεν είναι η μοναδική ιστορία που σαλεύει την ψυχή.

Όπως με μία νεαρή γυναίκα στην Κυψέλη, μητέρα δύο αγοριών πέντε και επτά ετών.

«Μας καλέσανε για βοήθεια. Ο σύζυγος την εγκατέλειψε. Το ένα παιδάκι έχει όγκο στο κεφάλι. Όμως, δε μπορούμε να βοηθήσουμε, διότι ο πατέρας δεν δίνει τη συγκατάθεση του γι’ αυτό», επισημαίνει ο Φώτης Τ. Το λέει διότι όπως μου εξηγεί, σε όλες τις περιπτώσεις που ζητείται η βοήθεια της ΜΚΟ κι αφού εξακριβωθεί το αληθές της ιστορίας, ζητείται η γραπτή συγκατάθεση των εμπλεκομένων ώστε να μην υπάρχει καμία απολύτως «σκιά» και τα πράγματα να είναι ξεκάθαρα και νομικά.

«Με ξέχασες»

Μια ανήμπορη ηλικιωμένη γυναίκα ήταν η αφορμή για να στηθεί ένα ισχυρό δίκτυο αλληλεγγύης από ανθρώπους, μερικοί εκ των οποίων βγάζουν με δυσκολία το μήνα και με ανύπαρκτα μέσα.
Ρωτώ των Φώτη Τ.,:

-Η γιαγιά Χριστίνα τι κάνει;

«Την επισκέφθηκα πρόσφατα. Τη ρώτησα: Γιαγιά έχεις τρόφιμα; Μου απάντησε: “Ναι, αλλά έχω παράπονο που με ξέχασες”. Μακάρι να μπορούσα να πηγαίνω συχνότερα», περιγράφει ο Φώτης Τ.

Είναι απλά ένας πατέρας τριών ανήλικων παιδιών που τον ανθρωπισμό και την αλληλεγγύη του, δεν έσπευσε να την κάνει «brand name» επωφελούμενος ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων.

Μακάρι να μείνει έτσι...

Σχετικές ειδήσεις