ΕΛΛΑΔΑ

Υπόθεση Γιακουμάκη: Ο 20χρονος δεχόταν και εξωσχολικό bullying

Υπόθεση Γιακουμάκη: Ο 20χρονος δεχόταν και εξωσχολικό bullying

Όπως προκύπτει μέσα από τις καταθέσεις που περιλαμβάνονται στην μεγάλη δικογραφία της υπόθεσης του 20χρονου Βαγγέλη Γιακουμάκη ο νεαρός δεχόταν εξωσχολικές επισκέψεις-βασανιστήρια στην εστία της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, ακόμα και λίγες ημέρες πριν την εξαφάνιση του στις 6 Φεβρουαρίου 2014.

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΥΠΟΠΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΤΑΝ ΣΥΧΝΑ ΤΑ ΔΩΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣ

Υπενθυμίζεται ότι ο εισαγγελέας που ασχολείται με την υπόθεση έχει ασκήσει δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Όπως φέρεται μέσα από τα στοιχεία της δικογραφίας ένας νεαρός που ανήκει στην ομάδα των βασικών υπόπτων της υπόθεσης και είναι πρώην φοιτητής της Σχολής έμπαινε παράνομα στο κτίριο όποτε ήθελε και φέρεται σε αρκετές περιπτώσεις -σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της δικογραφίας- ότι είχε το ρόλο ενορχηστρωτή για τις επιθέσεις σε βάρος του Βαγγέλη.

Όπως αποκαλύπτει το δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής ο πρώην φοιτητής της Σχολής σε μία από τις τελευταίες επισκέψεις του -χρονικά κοντά στην ημερομηνία εξαφάνισης- επισκέφθηκε τέσσερις φίλους του, φοιτητές της Σχολής στο παλιό δωμάτιο του Γιακουμάκη. Εκεί ο «αρχηγός» όπως περιγράφεται σε αρκετές καταθέσεις ενημερώθηκε ότι ο 20χρονος Βαγγέλης ήταν κλεισμένος στο δωμάτιό του και πως δεν ήθελε να τους δει.

«Ο Βαγγέλης δεν ανέβηκε στο δωμάτιο όπου ήταν όλοι μαζεμένοι. Μόλις το έμαθε ο... (αναφέρεται όνομα) πήγε στο δωμάτιο του Βαγγέλη μαζί με κάποιους από τους φίλους του. Τον έβγαλαν έξω και τότε ο... (αναφέρεται όνομα) απαίτησε από αυτούς να δώσουν το χέρι με τον Βαγγέλη και να συμφωνήσουν ότι δεν θα του δημιουργούν από εδώ και στο εξής προβλήματα. Ήξερε ότι ο Βαγγέλης είχε φτάσει στο αμήν», αναφέρεται σε μία από τις καταθέσεις.

Ο «εξωσχολικός» είχε επισκεφθεί τη Σχολή τρεις φορές από την αρχή της χρονιάς, εκ των οποίων τις δύο μπήκε στην εστία. Σύμφωνα μάλιστα με αξιόπιστες πληροφορίες, η τελευταία του επίσκεψη στη Σχολή ήταν τρεις ημέρες προτού την εξαφάνιση του Βαγγέλη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά την τελευταία επίσκεψη του «εξωσχολικού» έγινε αντιληπτός από τον διευθυντή της Σχολής με τον οποίο συναντήθηκε πρόσωπο με πρόσωπο.«Τι κάνεις εσύ εδώ; Φύγε σε παρακαλώ γρήγορα», φέρεται να του είπε ο διευθυντής. Ωστόσο παραμένει άγνωστο κατά το πόσο ο νεαρός τον άκουσε και έφυγε από τον χώρο ή ανέβηκε όπως είχε κάνει και τις προηγούμενες φορές στα δωμάτια. Την ημέρα πάντως που ο 20χρονος Βαγγέλης έφυγε από τη Σχολή έχει βεβαιωθεί από την Ασφάλεια Ιωαννίνων ότι το συγκεκριμένο άτομο βρίσκονταν εκτός σχολής.

Οι άνδρες της Αστυνομίας που ερευνούν την υπόθεση εστίασαν την προσοχή τους στο τελευταίο σκληρό περιστατικό βίας σε βάρους του Β. Γιακουμάκη που σημειώθηκε δύο εβδομάδες πριν την εξαφάνισή του και συγκεκριμένα στις 25 Ιανουαρίου 2015.

«Ήταν τότε που τέσσερα άτομα τον έδεσαν σε καρέκλα με σχοινιά και άρχισαν να του δίνουν σφαλιάρες και να τον κοροϊδεύουν. Ο Βαγγέλης φώναξε αντιστάθηκε και έσκισε κατά λάθος την μπλούζα ενός εκ των βασανιστών του. Τότε ήταν που εκείνος εξοργίστηκε, πήρε τη σχισμένη μπλούζα και την έκανε λουρί στο λαιμό του Βαγγέλη, αρχίζοντας να τον σέρνει. Η χλεύη που δέχτηκε το παιδί ήταν απάνθρωπη», αναφέρει η αστυνομική πηγή.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής η δίωξη για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως δεν έχει προσωποποιηθεί και είναι ένα από τα ερωτήματα που μένουν να απαντηθούν. Μέχρι στιγμής ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ιωαννίνων έχει ασκήσει δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατ' αγνώστων και διώξεις για επικίνδυνες σωματικές βλάβες και παράνομη βία κατ' εξακολούθηση εις βάρος πέντε συμφοιτητών του Βαγγέλη.

Όπως δήλωσε στον Ελεύθερο Τύπο ο δικηγόρος της οικογένειας Γιακουμάκη, Δημήτρης Μπούκας: «Πιστεύω ότι την ημέρα της εξαφάνισης ή μερικές ημέρες πριν υπήρξε εμπλοκή ατόμου ή ατόμων που ευθύνονται για το θάνατο του παιδιού. Δεν εννοώ ότι τον ώθησαν σε αυτοκτονία, αλλά ότι τον δολοφόνησαν. Επίσης, δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος για το πότε το πτώμα του παιδιού πήγε στο σημείο όπου τελικά εντοπίστηκε».

Το πόρισμα της ιατροδικαστικής εξέτασης που περιλαμβάνεται στην δικογραφία δεν δίνει σαφή εικόνα για τα αίτια θανάτου του 20χρονου καθώς από έλειπαν κομμάτια από το σώμα του. «Κατηγορηματική διάγνωση ως προς την αιτία και τον τρόπο του θανάτου δεν υπάρχει. Τα ευρήματα, όπως για παράδειγμα το τραύμα στον καρπό, μας προσανατολίζουν προς το ενδεχόμενο της αυτοκτονίας, αλλά δεν μπορούμε επιστημονικά να είμαστε βέβαιοι», εξηγεί στο δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής ο αρμόδιος ιατροδικαστής κ. Θεόδωρος Βουγιουκλάκης.

Ο εισαγγελέας άσκησε δίωξη για ανθρωποκτονία κατά αγνώστων

Δύο παραμέτρους επισημαίνει έμπειρος νομικός για την απόφαση του εισαγγελέα να ασκήσει τη δίωξη κατά αγνώστων. Η πρώτη είναι ότι μόνο έτσι ο εισαγγελέας θα μπορούσε να περάσει τη σοβαρή αυτή υπόθεση που έχει απασχολήσει το πανελλήνιο στην τακτική ανάκριση, την οποία αναλαμβάνει έμπειρη ανακρίτρια που θα του κάνει εισήγηση. Και αυτό γιατί για να περάσει στην τακτική ανάκριση πρέπει να υπάρχει κακούργημα και όχι πλημμέλημα όπως είναι οι σωματικές βλάβες.

Όπως εξηγεί ο ίδιος ο νομικός, η δεύτερη παράμετρος αφορά στον ίδιο τον ποινικό κώδικα: «Προβλέπεται ότι οι επικίνδυνες σωματικές βλάβες μπορεί να προξενούν πρόβλημα και στον ψυχικό κόσμο του θύματος. Όταν οι δράστες θεωρηθεί ότι γνωρίζουν ότι με τις πράξεις τους θα οδηγήσουν το θύμα στο θάνατο και έχουν αποδεχτεί ότι το θύμα θα πεθάνει από τις πράξεις τους, τότε μπορεί να ασκηθεί από πρόθεση».

Σχετικές ειδήσεις