ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκινούν την πρώτη Ιουλίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας

Ξεκινούν την πρώτη Ιουλίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας

Την δυνατότητα να υποβάλλουν ηλεκτρονικά από την 1η έως και την 31η Ιουλίου θα έχουν οι ωφελούμενοι για να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους», όπως επεσήμανε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας.

Σημειώνεται ότι ως έτος αναφοράς των φορολογικών δηλώσεων ένταξης ορίζεται το έτος 2015 (οικονομική χρήση 2014).

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα (15/6/2015) παρέστησαν ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Αντώνης Παπαδεράκης, καθώς και περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες και δήμαρχοι, οι οποίοι αποτελούν τους επικεφαλής εταίρους (Leaders) των «Κοινωνικών Συμπράξεων» που έχουν αναλάβει τη διανομή της βοήθειας, στο πλαίσιο εφαρμογής των δράσεων του ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους άπορους.

Η προκήρυξη των προμηθειών θα γίνει μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, ώστε έως το τέλος Σεπτεμβρίου να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και τον Οκτώβριο να γίνει η πρώτη διανομή που θα περιλαμβάνει νωπά κρέατα, φρέσκα φρούτα και λαχανικά, βρεφικές τροφές, είδη και προϊόντα γενικής καθαριότητας και προσωπικής υγιεινής.

Ακόμη, έως τις 26 Ιουνίου, θα σταλούν υπογεγραμμένα τα Πρωτόκολλα Συνεργασίας των Κοινωνικών Συμπράξεων, μέσα σε αυτά θα περιλαμβάνονται δήμοι, ΜΚΟ, μητροπόλεις και άτυπες κοινωνικές δομές. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 135 εκατ. ευρώ.

Από το σύνολο του προϋπολογισμού, το υπουργείο Εργασίας έχει αναθέσει στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου την προκήρυξη των προμηθειών για τα 30 εκατ. ευρώ, ενώ για τα υπόλοιπα 105 εκατ., θα διενεργηθούν αποκεντρωμένες προμήθειες από τις Κοινωνικές Συμπράξεις, ώστε να ενισχυθούν οι τοπικές αγορές.

Μέρος των τροφίμων θα διατεθούν για την ενίσχυση των συσσιτίων για τους άστεγους, στους οποίους θα παρέχονται είδη προσωπικής υγιεινής σε ατομική συσκευασία.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, η κ. Φωτίου επεσήμανε την ανάγκη συμμετοχής των άτυπων δικτύων Κοινωνικής Αλληλεγγύης στις Κοινωνικές Συμπράξεις, «ώστε να δημιουργηθεί σε τοπικό επίπεδο μια ομπρέλα όλων όσοι ασχολούνται με ζητήματα ανθρωπιστικής κρίσης», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Παράλληλα, πρότεινε «τη νέα δράση που θα περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα, αυτή της παρασκευής και διανομής σχολικών γευμάτων στα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης».

Η διανομή αυτή, όπως εξήγησε η αναπληρώτρια υπουργός, «θα απευθύνεται σε όλους τους μαθητές, χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις. Προκειμένου να υλοποιηθεί με τον βέλτιστο τρόπο θα συνεργαστούν πιστοποιημένες μονάδες όπως κοινωνικά μαγειρεία, βρεφοκομεία, παιδικοί σταθμοί, οι οποίες ήδη παρασκευάζουν βρεφικά και γεύματα».

Η αναπληρώτρια υπουργός τόνισε, τέλος, «ότι πρόθεση του υπουργείου είναι να δημιουργήσει ισχυρή συνεργασία με τις Κοινωνικές Συμπράξεις, προκειμένου να υλοποιηθεί με επιτυχία το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΤΕΒΑ, ώστε να βοηθηθούν τα άτομα που οι μνημονιακές πολιτικές οδήγησαν στην ακραία φτώχεια και την απόγνωση».

Σχετικές ειδήσεις