ΕΛΛΑΔΑ

Βοήθεια για τις ροές μεταναστών ζητά ο δήμαρχος Λέσβου

Βοήθεια για τις ροές μεταναστών ζητά ο δήμαρχος Λέσβου

Με επιστολή του στον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) Γιώργο Πατούλη, ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός ζητά τη στήριξη του δήμου και των δήμων νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, για την αντιμετώπιση του ζητήματος των παράτυπων μεταναστών και προσφύγων.

Ο κ. Γαληνός στην επιστολή του στον κ. Πατούλη σημειώνει πως ο δήμος Λέσβου, έχει προβεί στην δημιουργία ενός νέου κέντρου προσωρινής φιλοξενίας στην περιοχή του Καρά Τεπέ, στην επέκταση του Κέντρου Προσωρινής Φιλοξενίας, στην περιοχή της Μόριας, καθώς επίσης και στη διάθεση λεωφορείων για την μεταφορά των παράτυπων μεταναστών και προσφύγων. Ενώ έχει ξεκινήσει μια εκτεταμένη εκστρατεία ενημέρωσης, κυρίως διεθνών ΜΜΕ, για το πρόβλημα αλλά και μια επιχείρηση να δοθεί ευρωπαϊκή και διεθνή διάσταση στο ζήτημα, απευθυνόμενοι με επιστολές στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς.

«Το οικονομικό και υλικό κόστος όλων των δράσεων αντιμετώπισης του μεταναστευτικού ζητήματος, έχει επωμιστεί εξ ολοκλήρου ο ήδη περιορισμένος προϋπολογισμός του δήμου Λέσβου», σημειώνει ο κ. Γαληνός, ο οποίος αφού υποστηρίζει πως ο δήμος προχώρησε στις ενέργειες αυτές «θέλοντας να ξεπεράσει την απραξία της κεντρικής κυβέρνησης», τονίζει πως λόγω του συνεχώς αυξανόμενου ρυθμού αφίξεων κινδυνεύει να χαθεί η δυνατότητα διαχείρισης και να κλιμακωθεί το ζήτημα ανεξέλεγκτα.

Ο κ. Γαληνός, και με την ιδιότητα του προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Βορείου Αιγαίου, ζητά να τεθεί προς συζήτηση το μεταναστευτικό ζήτημα στην επόμενη ολομέλεια της ΚΕΔΕ ενώ παρακαλεί και να εξεταστεί το ενδεχόμενο οικονομικής βοήθειας, καθώς και αποστολής υγειονομικού κλιμακίου προς όλους τους δήμους των νησιών, που σηκώνουν το βάρος της διαχείρισης των παράτυπων μεταναστών και προσφύγων.

Με άλλη επιστολή προς τους Τούρκους δημάρχους των απέναντι μικρασιατικών πόλεων, ο κ. Γαληνός τους ενημερώνει σχετικά με τη διαχείριση του ζητήματος. Η επιστολή απευθύνεται στους δημάρχους Αϊβαλί, Rahmi Gençer, Δικελί, Mustafa Tosun, Αϊβάτζικ, Mehmet Ünal Sahin, Αλί Αγά, Sekram Acar και Αδραμυτίου, Kamil Saka.

Με την επιστολή του ο κ. Γαληνός υποστηρίζει πως μέσω του συντονισμού και της συνεργασίας θα μπορέσει να λυθεί το ζήτημα των επιπτώσεων από το μεταναστευτικό «προς όφελος και όπως προστάζει το κοινό συμφέρον των πόλεών μας».

Σχετικές ειδήσεις