ΕΛΛΑΔΑ

Ηνωμένα Έθνη: Η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης με τους πρόσφυγες

Ηνωμένα Έθνη: Η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης με τους πρόσφυγες

Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως βοήθεια για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την καθημερινή άφιξη περίπου 1.000 μεταναστών στις ακτές της, δήλωσε η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR)και κάλεσε την ΕΕ να αναλάβει δράση προτού επιδεινωθεί περαιτέρω η ανθρωπιστική κατάσταση.

Περισσότεροι από 77.000 άνθρωποι έχουν φτάσει μέχρι στιγμής φέτος δια θαλάσσης στην Ελλάδα, διευκρινίζει σε ανακοίνωσή της η UNHCR. Αυτοί προέρχονται, όπως επισημαίνει, σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 60% από την Συρία και οι άλλοι από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, την Ερυθραία και την Σομαλία.

Η ασταθής οικονομική κατάσταση, σε συνδυασμό με τους αυξανόμενους αριθμούς των νέων αφίξεων, ασκούν σοβαρή πίεση σε μικρές κοινότητες νησιών, δήλωσε ο Ουίλιαμ Σπίντλερ της UNHCR σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Οι τοπικές αρχές στα νησιά, συμπεριλαμβανομένης της Λέσβου, όπου η κατάσταση είναι ιδιαίτερα φρικτή, δεν μπορούν να χειριστούν την μαζική εισροή προσφύγων, σημείωσε ο Σπίντλερ από την Γενεύη, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες συνεχίζουν τον δρόμο τους μέσω των Σκοπίων, της Σερβίας και της Ουγγαρίας αφού δηλώσουν τα στοιχεία τους στην ελληνική αστυνομία.

Θα περιμέναμε από την ΕΕ να ενεργοποιήσει την επείγουσα απάντησή της επειδή η Ελλάδα είναι τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό συμβαίνει στην Ευρώπη, στην είσοδο της Ευρώπης, σημείωσε, υπογραμμίζοντας: Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως βοήθεια και αναμένουμε ότι η Ευρώπη θα αναλάβει δράση.

Περίπου 150.000 μετανάστες υπολογίζεται ότι έχουν φτάσει μέχρι στιγμής φέτος στην Ευρώπη δια θαλάσσης, οι περισσότεροι από τους οποίους στην Ελλάδα και την Ιταλία, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Επίσης περισσότεροι από 1.900 πρόσφυγες έχουν πνιγεί στην Μεσόγειο. Πρόκειται για τον διπλάσιο αριθμό από αυτούς που είχαν χάσει την ζωή τους την ίδια περίοδο πέρυσι, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του οργανισμού Τζόελ Μίλμαν.

Σχετικές ειδήσεις