ΕΛΛΑΔΑ

Σε ύφεση τα πύρινα μέτωπα σε Υμηττό και Λακωνία

Σε ύφεση τα πύρινα μέτωπα σε Υμηττό και Λακωνία

Ο «πύρινος εφιάλτης» επέστρεψε στη χώρα μας με περισσότερα από 50 μέτωπα πυρκαγιάς μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο. Δεκάδες σπίτια και στρέμματα έγιναν στάχτη στη Νεάπολη Λακωνίας, ενώ σε απόσταση αναπνοής έφτασαν οι φλόγες από τις οικίες στον Υμηττό.

ΟΛΟΝΥΧΤΙΑ ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΣΠΑΘΟΒΟΥΝΙ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Σε ύφεση βρίσκονται λίγο πριν τις 10 το βράδυ τα μέτωπα σε Υμηττό, Λακωνία, Μαλακάσα, ωστόσο οι Αρχές βρίσκονται «επί ποδός» καθώς φοβούνται για τυχόν αναζωπυρώσεις, αφού μικρές εστίες εξακολουθούν να καίουν. Ολονύχτια μάχη αναμένεται να δώσουν οι πυροσβέστες στο Σπαθοβούνι Κορινθίας όπου η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη.

Σε επιφυλακή οι Αρχές για τυχόν αναζωπυρώσεις

2336313

Στα μεγάλα πύρινα μέτωπα στις περιοχές του Καρέα, της Μαλακάσας, της Νεάπολης Λακωνίας και του Σπαθοβουνίου Κορινθίας επικεντρώνονται οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής και του υπόλοιπου μηχανισμού πυρόσβεσης με σκοπό την οριοθέτηση τους προκειμένου να μην υπάρξει μεγαλύτερο πρόβλημα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον εκπρόσωπο Τύπου του Π.Σ. Νίκο Τσόγκα έχουν αποχωρήσει από όλα τα μέτωπα οι εναέριες δυνάμεις αλλά παραμένουν ισχυρές επίγειες δυνάμεις που συνεχίζουν το έργο της κατάσβεσης. Όπως είπε ο κ. Τσόγκας η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη σε όλες τις πυρκαγιές αλλά ο κίνδυνος παραμένει καθώς συνεχίζονται οι άνεμοι.

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στο Σπαθοβούνι

Ανεξέλεγκτη παραμένει η μεγάλη φωτιά που εκδηλώθηκε στις 5.30΄το απόγευμα στο Σπαθοβούνι Κορινθίας. «Η φωτιά έχει πολλά μέτωπα, καίει σε πέντε διαφορετικές χαράδρες· δεν καίγονται πεύκα, ούτε ελιές, κυρίως δεν κινδυνεύουν άνθρωποι», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο διοικητής των Π.Υ. Κορινθίας, Αχιλλέας Τζουβάρας.

Στην περιοχή επιχειρούν 12 οχήματα με 30 άνδρες κι ένα πεζοπόρο τμήμα, ενώ αποσύρθηκαν τα αεροσκάφη Καναντέρ και Πετζετέλ, που συνέδραμαν νωρίτερα στην κατάσβεση.

Στην Αργολίδα, εξάλλου, ικανοποιητικά εξελίσσεται το έργο κατάσβεσης της φωτιάς στα Ίρια, αφού έχουν μειωθεί οι εστίες, ενώ έχει ελαττωθεί και η ένταση των ανέμων που έπνεαν στην περιοχή.

15555342

Σημαντική βοήθεια στην ανίχνευση των εστιών, από τη μεριά της θάλασσας, πρόσφεραν παραπλέοντα αλιευτικά σκάφη, καθώς υπήρχε αδυναμία οπτικής επαφής με την περιοχή του Βουρλιά. Καθοριστικό, επίσης, ρόλο στο έργο της κατάσβεσης έπαιξαν και οι ρίψεις αεροσκαφών.

«Πάμε καλά, οι άνεμοι έχουν πέσει και είμαστε αισιόδοξοι ότι τη νύχτα θα καταφέρουμε περισσότερα· θα μας βοηθήσει και η αύρα της θάλασσας», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο διοικητής των Π.Υ. Αργολίδας, Κωνσταντίνος Προύντζος. Στην περιοχή των Ιρίων δρουν 15 οχήματα με 35 άνδρες και πεζοπόρο τμήμα 11 ατόμων.

Στη Μεσσηνία, τέλος, σύμφωνα με το διοικητή της Π.Υ. Γαργαλιάνων, Κωνσταντίνο Γεωργακόπουλο, πλήρως κατασβέστηκε η φωτιά που είχε ξεσπάσει το απόγευμα σε αγροτοδασική περιοχή της Βοϊδοκοιλιάς στο Δήμο Πύλου - Νέστορος, καίγοντας 20 στρέμματα αγροτικής έκτασης, με ελιές και ξερά χόρτα.

Κάηκαν σπίτια και καταστήματα στη Νεάπολη Λακωνίας

Δραματικές στιγμές έζησαν οι κάτοικοι της Νεάπολης οι οποίοι σηκώθηκαν έντρομοι από τα κρεβάτια τους τα ξημερώματα της Παρασκευής, όταν ξέσπασε η φωτιά.

Η φωτιά λίγο μετά τις 13.00, έφτασαν στο κέντρο της Νεάπολης και γρήγορα έκαψαν τα πρώτα καταστήματα της περιοχής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, από τη φωτιά καταστράφηκαν δέκα ακίνητα, ενώ υπέστησαν σοβαρές ζημιές 20 σπίτια και κάηκαν ολοσχερώς τουλάχιστον οκτώ αγροικίες.

Δυστυχώς, ένας 58χρονος άνδρας έχασε τη ζωή του από καρδιακή προσβολή, ενώ ένα αεροσκάφος τύπου Καναντέρ που επιχειρούσε για την κατάσβεση του πυρός στη Λακωνία προχώρησε σε αναγκαστική προσγείωση.

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στον Υμηττό

15555178

Με το άγχος της φωτιάς θα κοιμηθούν το βράδυ οι κάτοικοι σε Καρέα, Ηλιούπολη και Αργυρούπολη, καθώς οι άνεμοι δεν έχουν κοπάσει και ο κίνδυνος αναζωπύρωσης στις μικρές εστίες που εξακολουθούν να καίνε είναι μεγάλος.

Η φωτιά στον Υμηττό, σύμφωνα με τις πληροφορίες ξεκίνησε από την περιοχή κοντά στο νεκροταφείο του Βύρωνα το μεσημέρι της Παρασκευής και μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα πήρε μεγάλες διαστάσεις.

Από το μένος της φωτιάς δεν γλίτωσε μια ταβέρνα και ένα σπίτι στον Καρέα.

Απεγνωσμένη η μάχη των κατοίκων καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας με «όπλα» μάνικες και κουβάδες προσπαθούσαν να απομακρύνουν από τις οικίες τους τις φλόγες.

Σχετικές ειδήσεις