ΕΛΛΑΔΑ

Πυρκαγιές - Πύρινη κόλαση σε Ρόδο, Εύβοια και Ηλεία

Πυρκαγιές - Πύρινη κόλαση σε Ρόδο, Εύβοια και Ηλεία

Τρεις μεγάλες πυρκαγιές βρίσκονται το απόγευμα της Πέμπτης σε εξέλιξη στην κεντρική Ρόδο, την Εύβοια και την Ανδρίτσαινα Ηλείας. Εκκενώθηκε προληπτικά χωριό στην Εύβοια.

Στη Ρόδο, οι πυροσβέστες καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τη μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το πρωί της Πέμπτης (23/7) σε δασική περιοχή στα κεντρικά του νησιού.

Η πυρκαγιά συνεχίζει να μαίνεται ανεξέλεγκτη και το απόγευμα της Πέμπτης οι φλόγες έχουν ξεφύγει από το χωριό Λάερμα και κατευθύνονται στην αγροτική περιοχή του χωριού των Απολλώνων.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς συνδράμουν, εκτός από τις επίγειες δυνάμεις και τους εθελοντές, η Πυροσβεστική, ο Στρατός και από αέρος τρία ελικόπτερα και ένα αεροπλάνο, ενώ αναμένεται ακόμη ένα.

Εν τω μεταξύ, ετοιμάζονται να μεταβούν στο νησί για να συνδράμουν στην επιχείρηση κατάσβεσης, 40 πυροσβέστες με C130 που θα απογειωθεί σύντομα από τη Θεσσαλονίκη.

Δραματική είναι και η περιγραφή που κάνει ο δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, καθώς υπάρχουν εστίες σε πολλά σημεία, γεγονός που δυσκολεύει το έργο της κατάσβεσης και εμπνέει ανησυχία.

Ειδικότερα αυτή τη στιγμή η φωτιά βρίσκεται σε απόσταση 5 χλμ από αγροτικές εκτάσεις, κοντά στο χωριό των Απολλώνων, και καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες να μην μπει στα χωράφια.

Την ίδια ώρα, στην Εύβοια, οι Αρχές προχώρησαν στην προληπτική εκκένωση του οικισμού Μακρυκάπα στο Δήμο Δυρσίων.

Η πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι της Πέμπτης και σύντομα πήρε πολύ μεγάλες διαστάσεις. Στην επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην Εύβοια συμμετέχουν 50 πυροσβέστες με 19 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 12 ατόμων και 4 πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Νωρίς το βράδυ, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων, κ. Ψαθάς, ο κίνδυνος για τον οικισμό απομακρύνθηκε καθώς άλλαξε η φορά του ανέμου και οι φλόγες κατευθύνθηκαν προς το δάσος που βρίσκεται στην περιοχή.

Στην Ανδρίτσαινα Ηλείας, όπου η φωτιά συνεχίζει να μαίνεται επιχειρούν μόνο επίγειες δυνάμεις και συγκεκριμένα 34 πυροσβέστες με 17 οχήματα και 19 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, οι πυροσβέστες κατάφεραν να κρατήσουν τη φωτιά μακριά από τα σπίτια.

Σχετικές ειδήσεις