Κτηματολόγιο της Ελλάδας: Μέχρι σήμερα έχει καταγραφεί το 23% σε σύνολο 38 εκατ. τίτλων

Newsroom Newsroom

Κτηματολόγιο της Ελλάδας: Μέχρι σήμερα έχει καταγραφεί το 23% σε σύνολο 38 εκατ. τίτλων

Το Κτηματολόγιο της Ελλάδας ξεκίνησε το 1995 και έκτοτε έμελε να εξελιχθεί σε ένα δύσκολο «σουντόκου».

Η ολοκλήρωση του έργου το 2020 αποτελεί «μνημονιακή» υποχρέωση, ενώ το Κτηματολόγιο αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αναπτυξιακές υποδομές για τη χώρα, καθώς -μεταξύ άλλων- πρόκειται να μεταρρυθμίσει ένα σημαντικό τμήμα της Δημόσιας Διοίκησης σε θέματα ακίνητης περιουσίας και να συμβάλει αποφασιστικά στην επέκταση και ενδυνάμωση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Πού βρίσκεται, όμως, σήμερα το Κτηματολόγιο; Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ιδιοκτήτες της πρωτεύουσας δήλωσαν την περιουσία τους πριν από μία επταετία και ...πριν από περίπου τρεις μήνες άνοιξαν οι φάκελοι των οικονομικών προσφορών για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης στην Αθήνα και την επεξεργασία των δηλώσεων των πολιτών.

Από το 1999 μέχρι σήμερα έχουν δαπανηθεί περί τα 700 εκατομμύρια ευρώ, ενώ απαιτείται επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ για την ολοκλήρωσή του. Σύμφωνα με την ΕΚΧΑ Α.Ε., από το 2000 μέχρι σήμερα οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν διαθέσει περί τα 50 εκατ. ευρώ, τα οποία διατέθηκαν κυρίως για υποστηρικτικές εργασίες.

Τον Οκτώβριο του 2001 έπεσε η πρώτη «καμπάνα» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την καθυστέρηση σύνταξής του. Επέβαλλε ως πρόστιμο την ανάκληση 100 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια, ενώ αποφασίστηκε και επίσημα η μη περαιτέρω χρηματοδότηση του έργου από την ΕΕ. Μάλιστα, ο τότε επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ, αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά και τις Υπηρεσίες, δήλωνε ότι με διπλάσια λεφτά υλοποιήθηκε το 1/3 του έργου, υποδεικνύοντας την απόφαση της ΕΕ το έργο να καταστεί αυτοχρηματοδοτούμενο.

Τον περασμένο Οκτώβριο, 13 χρόνια μετά το πρόστιμο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο τότε επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής, Γιοχάνες Χαν (σήμερα Επίτροπος Διεύρυνσης) με τρισέλιδη επιστολή του ζήτησε, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, να λάβουν μέτρα ενίσχυσης της δραστηριότητας της εταιρείας Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Α.Ε. (ΕΚΧΑ) και να προχωρήσουν στη σύνταξη ενός αποτελεσματικού σχεδίου κτηματογράφησης της χώρας. Ο κ. Χαν αναφερόταν στη δέσμευση την οποία είχε αναλάβει η Ελλάδα από το 2010 και μετά και η οποία θέλει την ολοκλήρωση της χαρτογράφησης της χώρας μέχρι το 2020.

Συνολικά, μέχρι σήμερα έχει καταγραφεί μόλις το 23% των τίτλων ιδιοκτησίας, σε ένα σύνολο 38 εκατομμυρίων τίτλων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, για να ξεκινήσει η κτηματογράφηση του υπολοίπου της επικράτειας απαιτούνται περί τα 500 εκατ. ευρώ, ποσό που αναμένεται να διατεθεί από εθνικούς πόρους, καθώς οι προοπτικές χρηματοδότησης από την ΕΕ είναι προς το παρόν σχεδόν μηδαμινές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΚΧΑ ΑΕ είχε αποθεματικό της τάξης των 280 εκατ. ευρώ, τα οποία προ τριμήνου και ύστερα από πολιτική απόφαση μεταφέρθηκαν στην Τράπεζα της Ελλάδας, γεγονός που οδήγησε και στην παραίτηση όλων των μελών του ΔΣ, που έκτοτε δεν έχουν αντικατασταθεί.

ΑΑΔΕ: Επισπεύδεται η διαδικασία αίτησης για την επιστροφή φόρου

21:54

Παραχώρηση σκαφών ανορθόδοξου πολέμου από το Αμερικανικό Ναυτικό

21:54

Έχεις δει αεροσυνοδό να δουλεύει από το σπίτι; Αυτή το έκανε!

21:50

Κικίλιας στο Reuters: «Είδαμε νωρίς τον επερχόμενο κίνδυνο»

21:49

Κορονοϊός - Νήσος Χαρτ: Τι κρύβει το νησί των νεκρών στη Νέα Υόρκη (vid)

21:48

Κορονοϊός: Θρήνος δίχως τέλος στην Τουρκία - Ξεπέρασαν τους 1.000 οι νεκροί

21:48

Συνήγορος Καταναλωτή: Παρέμβαση για χρεώσεις στο 10306 και για «φραγή» στο 13033

21:48

Μαργαρίτης Σχοινάς: Οι Κασσάνδρες θα διαψευστούν, η Ευρώπη θα βγει πιο ισχυρή από την κρίση

21:38

Mega οδηγός αγοράς: 30 μάσκες που μπορείς να βρεις παντού

21:30

Amber Alert: Γονική αρπαγή 4χρονου στην Ηλιούπολη

21:26

Σκύλος βλέπει σκύλο στην τηλεόραση και ΔΕΝ φαντάζεστε τη συνέχεια!

21:24

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν - Τραμπ: Τι συζήτησαν οι δύο ηγέτες

21:19
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved