ΕΛΛΑΔΑ

Αλαλούμ με τα ζώα στις παραλίες, άφαντο το λιμενικό...

Αλαλούμ με τα ζώα στις παραλίες, άφαντο το λιμενικό...

Ανεξέλεγκτη είναι πλέον η κατάσταση σε πολλές παραλίες της χώρας, ακόμα και οργανωμένες που είναι και οι πλέον πολυσύχναστες, λόγω της ελεύθερης παρουσίας σκυλιών, χωρίς ωστόσο τη λήψη των απαραίτητων μέτρων που επιβάλλονται από τους νόμους.

Οι έλεγχοι που επιβάλλεται να πραγματοποιούν σε καθημερινή βάση, τόσο το λιμενικό στους δικούς του χώρους ευθύνης, όσο και η δημοτική αστυνομία, αλλά και η αστυνομία, όπου έχουν εκείνες την ευθύνη (κυρίως στις αναγνωρισμένες από τον ΕΟΤ οργανωμένες πλαζ) φαίνεται ότι έχουν πάει περίπατο...

Και τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από την αδυναμία ενός φιλόζωου που θέλει να κάνει το μπάνιο του μαζί με το κατοικίδιο, είτε να το πράξει σε κάποιο σημείο που δεν κολυμπούν άλλοι λουόμενοι ή να τηρήσει τους κανόνες και να το έχει δεμένο με λουρί είναι πολλά.

Οι αρχές, ωστόσο, παραμένουν... άφαντες και συνήθως κάνουν την εμφάνισή τους μόνο όταν δημιουργούνται ακόμα και επεισόδια σε παραλίες, μεταξύ των ιδιοκτητών σκύλων και των λουομένων που δεν επιθυμούν την παρουσία τους στον ίδιο χώρο.

Με δεδομένα και τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί κατά το παρελθόν ακόμα και με επιθέσεις σκύλων που οι ιδιοκτήτες τους δεν τηρούσαν τους κανόνες ασφαλείας και φρόντιζαν να τα έχουν δεμένα με το λουρί τους, είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ, ειδικά αυτές τις μέρες και οι έλεγχοι να ενταθούν και οι σχετικές οδηγίες να γίνουν ευρέως γνωστές από τους αρμόδιους φορείς, ώστε και οι ιδιοκτήτες σκύλων, αλλά και οι λουόμενοι να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους.

Οι βασικοί κανόνες...

Ο σκύλος πρέπει σε κάθε περίπτωση να είναι δεμένος σε κοντινή απόσταση από τον ιδιοκτήτη του και όχι ελεύθερος, ώστε να μην ενοχλεί τους υπόλοιπους λουόμενους. Εξυπακούεται, πως πρέπει να είναι εμβολιασμένος, να φέρει ηλεκτρονική σήμανση και το βιβλιάριο του ζώου να είναι πάντα στη διάθεση των ελεγκτικών αρχών, εφόσον ζητηθεί. Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, σημειώνεται ότι το κολύμπι των ζώων επιτρέπεται σε απομακρυσμένες περιοχές και σε περίπτωση που κάποιος λουόμενος διαμαρτυρηθεί, το σκυλί θα πρέπει να απομακρυνθεί από τη θάλασσα. Οι ιδιοκτήτες τους είναι υποχρεωμένοι να τηρούν όλους τους κανόνες υγιεινής και να φροντίζουν για την καθαριότητα του χώρου σε περίπτωση που το σκυλί αφοδεύσει στην παραλία.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν τις βασικές προϋποθέσεις, που θα πρέπει να ακολουθούν ρητά οι ιδιοκτήτες σκύλων και τον κανόνα που οφείλουν να επιβάλλουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του λιμενικού και της αστυνομίας (δημοτικής ή μη) για να μην προκύπτουν ζητήματα, αλλά κυρίως για να γίνει απόλυτα κατανοητό και σεβαστό από όλους το νομικό πλαίσιο στο οποίο θα πρέπει να κινούνται οι ιδιοκτήτες ζώων.

Σχετικές ειδήσεις