ΕΛΛΑΔΑ

Οδοιπορικό του Newsbomb στα Χανιά

Οδοιπορικό του Newsbomb στα Χανιά

Ο Νίκος Συρίγος περπάτησε στην πόλη του «ΟΧΙ», μίλησε με Χανιώτες, άκουσε τις ιστορίες και τα μηνύματα τους.

Ο ΝΙΚΟΣ ΣΥΡΙΓΟΣ ΠΕΡΠΑΤΗΣΕ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥ «ΟΧΙ», ΜΙΛΗΣΕ ΜΕ ΧΑΝΙΩΤΕΣ, ΑΚΟΥΣΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΟΥΣ

Εν αρχή ο ποτοποιός, Νίκος Κοτζαμιχάλης...

Από το Δημοψήφισμα μέχρι σήμερα έχει περάσει πια αρκετός καιρός. Τα Χανιά ήταν η πόλη με το μεγαλύτερο ποσοστό του «ΟΧΙ». Κοντά στο 74%.

Οι τρεις στους τέσσερις. Οι Χανιώτες βγήκαν στις πλατείες, στους δρόμους. Μαζικά. Πιο μαζικά από τον καθένα.

Πως νιώθουν από τις εξελίξεις; Πως βιώνουν τη νέα πραγματικότητα; Τι λένε για τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση... Προσπαθήσαμε να βρούμε κάποιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις.

Αρχίσαμε με τον Νίκο Κοτζαμιχάλη. Έναν ποτοποιό, έναν νέο επιχειρηματία που περπάτησε και ανδρώθηκε στα χρόνια της κρίσης. Έναν οικογενειάρχη που θέλει και του αξίζει να «πετάξει» αλλά κάποιοι τον κρατάνε παγιδευμένο. Οι τσικουδιές του Νίκου (ΚΕΝΤΡΙΑ) και της γυναίκας του Ιωάννας, με άρωμα Φράουλας, μπανάνας, καραμέλας, πικραμύγδαλου ταξιδεύουν παντού μαγεύοντας όποιον τις δοκιμάσει. Όχι όμως με τον τρόπο που τους αξίζει... Ο Νίκος δεν σταματά να ονειρεύεται όχι γιατί είναι ονειροπόλος αλλά γιατί δεν σταματά να διεκδικεί...

kotzamixalis1

- Είσαι ένας νέος επιχειρηματίας που ανδρώθηκες, μέσα στην καρδιά της κρίσης. Ποια είναι η συνταγή της επιτυχίας;

«Πάμε βήμα-βήμα... Δεν βάζουμε μεγάλους στόχους. Μικρά βήματα κάθε φορά, όχι άλματα».

- Αν είχες ανοίξει την εταιρία σου το 2000 και όχι τώρα μέσα στην κρίση, θα ήταν άλλη η εξέλιξη;

«Ναι. 100%. Γιατί τα προϊόντα μας είναι καινοτόμα και υψηλής ποιότητας. Κι αυτό φάνηκε με το καλημέρα, παρά τις κακές συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα. Ήμασταν οι πρώτοι που αναμίξαμε την τσικουδιά με άλλες γεύσεις. Με συνταγές από τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας. Πάντα βάση για μας είναι η παραδοσιακη τσικουδιά. Στον κόσμο αυτό ήρθε μεν σαν κάτι καινούργιο αλλά είχε την αγνότητα του παλιού. Του παραδοσιακού. Δεν βάλαμε χρώματα και χρωστικές. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η Κρήτη είναι πιστή στις παραδόσεις και τις τιμά».

- Ποια ήταν η αντίδραση του κόσμου;

«Όλοι έλεγαν «πω-πω τι ωραίο ποτό είναι αυτό!». Απαντούσα «Με φρούτο!» Ξεκινήσαμε κερνώντας 5-10 φίλους. Μετά οι 5-10 έγιναν 20-30-40... Βλέποντας ότι άρεσε το προϊόν μας, αποφασίσαμε να το κάνουμε επιχείρηση. Δουλειά... Κι ευτυχώς όλα πάνε καλά».

- Η δύναμη της παρέας...

«Ακριβώς! Αυτή ήταν η... διαφήμιση μας! Από το 1998 ξεκίνησα να πειραματίζομαι με την τσικουδιά. Έφερα πρώτος στα Χανιά την τσικουδιά με μέλι. Το ρακόμελο που έλεγαν. Τότε το έφτιαχνε απλά ένας παππάς κι εγώ. Με αγνό θυμαρίσιο μέλι. Το ρακόμελο έγινε μόδα, με αποτέλεσμα κάποιοι να το χαλάσουν με... σιρόπια μελιού, με χρωστικές κλπ. Παρότι επέμεινα στην αγνή παραδοσιακή συνταγή, κατάλαβα ότι το ρακόμελο είχε ταβάνι. Έπρεπε να κάνω κάτι άλλο. Ξεκίνησα την τσικουδιά με φράουλα και την τσικουδιά με αμύγδαλο. Η αντίδραση του κόσμου ήταν εξαιρετική. Ακολούθησαν μετά κι άλλοι ποτοποιοί. Όχι με την ίδια ποιότητα. Συνέχισα να πειραματίζομαι. Έφτιαξα την τσικουδιά με πικραμύγδαλο που πλέον είναι νούμερο ένα σε ζήτηση και το κυριότερο δεν μπορούν να την αντιγράψουν. Όπως δεν αντιγράφεται και το τελευταίο μας προϊόν, που είναι η τσικουδιά με καραμέλα...».

- Από πού αντλείτε έμπνευση;

«Όλα γίνονται μέσα στο σπιτικό μας. Στην κουζίνα του σπιτιού μας. Όλα ξεκινούν από εκεί και Δόξα Σοι ο Θεός, φτάνουν μέχρι τα πέρατα του κόσμου. Τώρα απλά θέλω ένα κλικ για να ολοκληρώσω τις διαδικασίες και να μπορώ να εξάγω το προϊόν επίσημα».

- Η Ελλάδα του σήμερα είναι χώρα για να κάνεις όνειρα;

«Όχι. Δυστυχώς όχι. Αλλά είμαι αποφασισμένος να το παλέψω. Πιστεύω αυτό που κάνω και πάμε καλά. Πολύ καλά».

2

- Το μνημόνιο 3 που μας έφεραν σε φοβίζει;

«Δεν με φοβίζει τίποτα...».

- Τι ψήφισες στο Δημοψήφισμα;

«ΟΧΙ».

- Σε δικαίωσαν οι εξελίξεις;

«Όχι... Πώς να με δικαιώσουν τέτοιες εξελίξεις;»

- Οι ξένοι σε έχουν ενοχλήσει, θέλουν να εκμεταλλευτούν το προϊόν σου;

«Έχουν έρθει από τα ΚΑΕ (duty free) όλης της Ευρώπης, όλοι οι διευθυντάδες και θέλουν το προϊόν να το βάλουν στα αεροδρόμια τους. Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο, πρέπει να βρω 16.000 ευρώ για να φτιάξω φορολογική αποθήκη. Κι αυτά τα λεφτά τέτοιες εποχές είναι δύσκολο να βρεθούν. Ποσώ μάλλον δε με αυτές τις εξελίξεις, τα capital control κλπ. Παλεύουμε να πατήσουμε στα πόδια μας, να ανοίξουμε τα φτερά μας και δεν μας αφήνουν».

- Τι τσικουδιά θα κέρναγες τον Τσίπρα;

«Θα σου αποκαλύψω κάτι. Έχει έρθει ο κ. Τσίπρας στα Χανιά και του έχω δώσει κάποια μπουκάλια δώρο. Μου μεταφέρθηκε ότι δοκίμασε κι έμεινε ενθουσιασμένος. Όπως έχει δοκιμάσει και ο κ. Θεοδωράκης που είναι και Χανιώτης».

- Άμα μου πεις ότι έχεις... κεράσει και τον Σόιμπλε θα τρελαθώ.

«(Γέλια) Όχι, τον Σόιμπλε δεν τον έχω κεράσει... Αλλά αν τον κέρναγα θα του έδινα να δοκιμάσει κάτι... πικρό (γέλια)».

- Το μήνυμα θέλεις στείλεις σε έναν νέο επιχειρηματία που θέλει να φτιάξει κάτι δικό του στην Ελλάδα του σήμερα;

«Να μην το βάζει κάτω και να ρισκάρει. Μπουχτίσαμε στις καφετέριες και στα σουβλατζίδικα. Οι Έλληνες είμαστε έξυπνος λαός. Δοκιμάστε κάτι νέο. Κάτι καινοτόμο. Όταν έκανα την αίτηση στην περιφέρεια Χανίων για να πάρω την περιβόητη άδεια, όλοι με κοιτούσαν σαν εξωγήινο. Μου έλεγαν «τι πας να κάνεις; Τι είναι αυτό που θες να φτιάξεις;». Όταν τους εξηγούσα ενθουσιάζονταν και σταματούσαν να με βλέπουν σαν να είμαι από άλλον πλανήτη».

Σχετικές ειδήσεις