ΕΛΛΑΔΑ

Συλλαλητήρια κατά του μνημονίου από ΠΑΜΕ και ΑΔΕΔΥ σε Ομόνοια και Σύνταγμα

Συλλαλητήρια κατά του μνημονίου από ΠΑΜΕ και ΑΔΕΔΥ σε Ομόνοια και Σύνταγμα

Ολοκληρώθηκαν νωρίς το βράδυ της Πέμπτης (13/8/2015) τα δύο συλλαλητήρια κατά της ψήφισης του νέου μνημονίου που οργανώθηκαν από την ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ σε Σύνταγμα και Ομόνοια.

Η πορεία του ΠΑΜΕ που ξεκίνησε από την Ομόνοια ενώθηκε στη συνέχεια με τους διαδηλωτές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ. Οι δρόμοι γύρω από το Σύνταγμα και η Βασιλίσσης Σοφίας από τη Σέκερη και κάτω παρέμειναν κλειστοί κατά τη διάρκεια των συλλαλητηρίων.

Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα κατά της συμφωνίας που έχει φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή προς ψήφιση.

Στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στην Ομόνοια βρίσκεται και ο ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας ο οποίος ανέφερε:

«Σε λίγες ώρες το τρίτο μνημόνιο Τσίπρα θα είναι γεγονός. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μαζί με τους συνεταίρους της στην αντιπολίτευση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - Ποτάμι θα ψηφίσουν το νέο σφαγιασμό του ελληνικού λαού, της ελληνικής νεολαίας» και συνέχισε:

«Ο ελληνικός λαός δεν έχει άλλο δρόμο πέρα από αυτόν της οργάνωσης της πάλης του, της αντίστασής του με κάθε τρόπο, κάθε μέρα όλο το επόμενο διάστημα. Σήμερα μπορεί να ακουμπήσει με εμπιστοσύνη στην πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, να συμπαραταχθεί μαζί του. Είναι η μόνη ρεαλιστική πρόταση, επίκαιρη, αναγκαία και φιλολαϊκή, που δείχνει το δρόμο της εξόδου από την κρίση σε όφελος των λαϊκών αναγκών», δήλωσε ο κ. Κουτσούμπας.

Το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ ξεκίνησε την Ομόνοια στις 19:30 το απόγευμα ενώ αυτό της ΑΔΕΔΥ ξεκίνησε στις 20:00.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΠΑΜΕ: «η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ φέρνει για ψήφιση στη Βουλή, μέσα στον δεκαπενταύγουστο και με διαδικασίες εξπρές, το νέο 3ο μνημόνιο που αποτελεί έναν πραγματικό όλεθρο για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα της πόλης και του χωριού».

Παράλληλα, στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΑΔΕΔΥ σημειώνει ότι συνεχίζει τον αγώνα για:

  • Να μην περάσει και να ανατραπεί το νέο βάρβαρο μνημόνιο.
  • Την Ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών και την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
  • Την προστασία της εργασίας, των μισθών, των συντάξεων, των κοινωνικών παροχών, της υγείας, της παιδείας και των λαϊκών εισοδημάτων
  • Την καταπολέμηση της ανεργίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την κατοχύρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την εφαρμογή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και την κατάργηση της αντεργατικής νομοθεσίας.
  • Την υπεράσπιση του δημόσιου πλούτου της χώρας.
  • Τη μη αναγνώριση και διαγραφή του χρέους.
  • Το πέρασμα του τραπεζικού συστήματος και των στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων σε δημόσια ιδιοκτησία και κοινωνικό έλεγχο.
  • Την προάσπιση της λαϊκής κυριαρχίας, ανεξαρτησίας και των δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών απέναντι στην αστυνομοκρατία και τον αυταρχισμό.

Σημειώνεται ότι στο συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ συμμετείχει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) η οποία σε ανακοίνωσή της εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης για τα νέα οικονομικά μέτρα, επισημαίνοντας ότι ο τομέας της Υγείας κατεδαφίζεται.

«Από την κατάργηση των μνημονίων που ήταν προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης, περάσαμε στην άνευ όρων παράδοση, προεκτείνοντας τα μνημόνια με τα οποία κατεδαφίζεται ότι απέμεινε από το χάρτη κοινωνικών δικαιωμάτων, που κατακτήσαμε με αγώνες την περίοδο της Μεταπολίτευσης. Το ΕΣΥ και το Σύστημα Κοινωνικής Προστασίας κατεδαφίζονται. Η Υγεία και η Πρόνοια μετατρέπονται σε ανταγωνιστικά, ανταποδοτικά, εμπορεύσιμα προϊόντα και οι πολίτες καλούνται να τα αγοράζουν», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ.

Συγκέντρωση του ΠΑΜΕ και στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στη συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς, πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ στο άγαλμα του Βενιζέλου, στη Θεσσαλονίκη.

«Τα μνημόνια, η φτώχια, η ανεργία, η εκμετάλλευση της εργατικής τάξης για να κερδίζουν τα μονοπώλια, δεν είναι μονόδρομος» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ και πρόεδρος του συνδικάτου εργαζομένων στον τουρισμό και στον επισιτισμό (ΣΕΤΕΠΕ), Κυριάκος Τσιαούσης, καλώντας τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα να οργανωθούν και «να δυναμώσουν την πάλη τους ενάντια στο τρίτο μνημόνιο και τα μέτρα που φέρνει».

Ακολούθησε πορεία του ΠΑΜΕ στο κέντρο της πόλης, με κατάληξη την πλατεία Αριστοτέλους.

Ξεχωριστή συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στη συμφωνία και στη λιτότητα πραγματοποίησαν μέλη κινήσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς στον Λευκό Πύργο.

Συγκεντρώσεις κατά της ψήφισης του μνημονίου και στα Χανιά

Δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά της νέας συμφωνίας της κυβέρνησης με τους δανειστές πραγματοποιήθηκαν στα Χανιά εν όψει και της συζήτησης του σχετικού νομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής.

Στην πλατεία δημοτικής αγοράς, πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα που είχε απευθύνει η Επιτροπή Χανίων του «Όχι μέχρι τέλους» καλώντας σε ανατροπή όλων των μνημονίων και ζητώντας ρήξη στις πολιτικές που τα επιβάλλουν.

Στην Πλατεία 1866, πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, με τη συμμετοχή της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, της ΠΑΣΕΒΕ και συλλόγων εργαζομένων.

Οι συγκεντρωμένοι, πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι φέρνει για ψήφιση στη Βουλή και με διαδικασίες εξπρές, ένα νέο 3ο μνημόνιο.

Σχετικές ειδήσεις