ΕΛΛΑΔΑ

Συγκλονιστικές μαρτυρίες από τη φωτιά στη Νεάπολη - Δ. Μέντης: «Ξύπνα, έπιασε φωτιά!»

Συγκλονιστικές μαρτυρίες από τη φωτιά στη Νεάπολη - Δ. Μέντης: «Ξύπνα, έπιασε φωτιά!»

Λίγες ώρες αφ’ ότου ξέσπασε η φωτιά κοντά στη Νεάπολη, ο 55χρονος ομογενής Δ. Μέντης με καταγωγή από το χωριό Λάχι, άφηνε την τελευταία του πνοή.

Λίγες ώρες αφ’ ότου ξέσπασε η φωτιά ο 55χρονος ομογενής με καταγωγή από το χωριό Λάχι, άφηνε την τελευταία του πνοή

Της Γεωργίας Λινάρδου

Χωριό Λάχι. Η φωτιά έχει ξεκινήσει. Οι καμπάνες χτυπούν. Ο ένας κάτοικος ειδοποιεί τον άλλον για... το κακό. Ο 55χρονος Δημήτρης Μέντης δεν έχει πολλές ημέρες που έφτασε από την Ελβετία στον τόπο καταγωγής του. Ξημερώματα τον ειδοποιεί μια γειτόνισσα. Κατευθείαν τηλεφωνεί στον ξάδελφό του, τον Δημήτρη Κοντραφούρη: «Ξύπνα έχει πιάσει φωτιά!».

Ο Κοντραφούρης τού απαντά: «Κατέβα κάτω».

Είχαν μιλήσει το προηγούμενο βράδυ. Είχαν συναντηθεί. Ήταν όλα καλά, περιγράφει ο ξάδελφος του.

Συναντιούνται.

Ο Μέντης του λέει: «Πάμε να φύγουμε».

Ο ξάδελφος του προσπαθεί να τον ηρεμήσει. Εκείνος επιμένει: «Πάμε να φύγουμε»!

«Τον ακολουθώ. Βγαίνουμε από το χωριό. Βλέπουμε τη φωτιά από μακριά», μας περιγράφει ο Δ. Κοντραφούρης, που προσπαθούσε να ηρεμήσει τον Μάντη: «Μη στεναχωριέσαι, έχουμε διέξοδο».

Εκείνος, όμως, επέμενε να φύγουμε, αναφέρει ο Δ. Κοντραφούρης.

Και αυτό έγινε.

Ο Δ. Κοντραφούρης αφήνει το αυτοκίνητό του στο χωριό. Κατεβαίνουν Νεάπολη μ’ ένα παλιό χιλιαράκι Volkswagen με το οποίο κάθε Ιούλιο έκανε ο Μέντης το ταξίδι από Ελβετία προς Λάχι Λακωνίας, όταν έπαιρνε άδεια.

Ο ξάδελφός του τον βλέπει ανήσυχο. Του προτείνει να πάνε στο Κέντρο Υγείας στη Νεάπολη.

Κάθονται να πιουν έναν καφέ. Συζητάνε. Ο Μέντης θυμάται τη μάνα του. Αν ζούσε πως θα τους άντεχε τους καπνούς;

«Να κάτσω στο αυτοκίνητο να πιω τον καφέ μου», λέει ο Μέντης. «Εντάξει», του απαντά ο Δ.Κοντραφούρης. Λίγα λεπτά μετά, ένας δυνατός βρόγχος ακούγεται από το σώμα του. Ο Δ. Κοντραφούρης καταλαβαίνει ότι είναι το τέλος.

Μεταφέται στο Κέντρο Υγείας. Γίνονται προσπάθειες. Αλλά είναι το τέλος.

«Δεν είχε ιστορικό. Ήταν ένας δυνατός και ήρεμος άνθρωπος», μας περιγράφει ο ξάδελφος του που είναι κάτοικος στο Λάχι και εργαζόμενος στο Κέντρο Υγείας στη Νεάπολη.

Το αυτοκίνητο του Κοντραφούρη κάηκε στο Λάχι.

Ο Δ. Μέντης κηδεύθηκε στο χωριό του.

Είχε γεννηθεί στο Λάχι. Αλλά ζούσε εικοσιέξι χρόνια στην Ελβετία. Ηλεκτρονικός στα βαπόρια. Τα τελευταία χρόνια, καθηγητής πληροφορικής σε Γυμνάσιο της Ελβετίας. Η μητέρα του πέθανε πέρυσι. Χρόνια έπασχε από αλτσχάϊμερ. «Τον αγαπούσε τον τόπο, αγαπούσε την οικογένεια του. Δούλευε για να τους βοηθά», αναφέρει ο Δ. Κοντραφούρης ένας από τους 350 μόνιμους κατοίκους του χωριού Λάχι ο οποίος δε θυμάται άλλο τόσο μεγάλο «κακό» στην περιοχή, αν και είχε ξαναπιάσει φωτιά και το ’74 και το ’86.

«Η μοίρα του να πεθάνει στον τόπο που γεννήθηκε», ψιθυρίζουν συγχωριανοί του την ώρα που μετρούν τις πληγές στην ευρύτερη περιοχή από τη μεγάλη φωτιά.

Το παλιά χιλιαράκι Volkswagen έμεινε πίσω στο Λάχι...

Σχετικές ειδήσεις