ΕΛΛΑΔΑ

Τα πλήγματα των τουρκικών αρχών στα «πλοία φαντάσματα» εξηγούν τη ροή μεταναστών στην Ελλάδα

Τα πλήγματα των τουρκικών αρχών στα «πλοία φαντάσματα» εξηγούν τη ροή μεταναστών στην Ελλάδα

Τα πλήγματα που έχουν καταφερθεί στο δίκτυο των «πλοίων φαντασμάτων», τα οποία φορτώνουν τους μετανάστες στα ανοικτά της Τουρκίας για να τους μεταφέρουν στην Ιταλία, εξηγούν εν μέρει τις μαζικές αφίξεις στα ελληνικά νησιά μεταναστών που θέλουν να μεταβούν στην Ευρώπη, εξηγεί ο Ζοέλ Μιγιάν του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) που έχει την έδρα του στη Γενεύη.

Σύμφωνα με τον Μιγιάν, το γεγονός ότι ολοένα και περισσότεροι πρόσφυγες φθάνουν στα ελληνικά νησιά οφείλεται στην αλλαγή των μεταναστευτικών οδών στη Μεσόγειο. «Μεγάλος αριθμός Σύρων περίμενε τους τελευταίους μήνες ένα πλοίο για την Ιταλία», εξηγεί. «Τα αποκαλούν πλοία φαντάσματα, επειδή πλέουν χωρίς πλήρωμα, με αυτόματο πιλότο προς τις ιταλικές ακτές. Επρόκειτο για μεγάλα πλοία που προορίζονταν για διάλυση, αγοράσθηκαν από διακινητές και οι Σύροι τα θεωρούσαν πιο σίγουρα από τα πλεούμενα που αναχωρούν από τη Λιβύη».

«Όμως οι τουρκικές αρχές κυνήγησαν αυτές τις αγορές και το δίκτυο σταμάτησε (...) Όμως σε πολλές περιπτώσεις οι Σύροι είχαν ήδη πληρώσει τους διακινητές, οι οποίοι τους πρότειναν φουσκωτά σκάφη για σύντομους πλόες προς τα ελληνικά νησιά. Καθώς δεν μπορούν να φθάσουν στην Ιταλία, πηγαίνουν στην Ελλάδα. Ενενήντα τρεις χιλιάδες έφθασαν έτσι στην Ελλάδα, αλλά πιστεύουμε πως είναι πολλοί περισσότεροι», λέει ο Μιγιάν.

Σύμφωνα με το στέλεχος του ΔΟΜ, «οι διακινητές προσαρμόζουν τις τιμές τους, οι Σύροι θεωρούνται πιο πλούσιοι από τους αφρικανούς μετανάστες της Λιβύης. Για τους τελευταίους, η τιμή μπορεί να κατέβει στα 500 δολάρια, για τους Σύρους στην Τουρκία οι τιμές κυμαίνονται από 1.500 δολάρια έως 8.000 δολάρια. Οι διακινητές κοιτάζουν τα ρούχα τους, τα κοσμήματα που έχουν, την περιοχή της Συρίας από την οποία έρχονται και ποιο ήταν το επάγγελμά τους».