ΕΛΛΑΔΑ

Λέσβος: Παραμένουν εγκλωβισμένοι χιλιάδες μετανάστες - Σύσκεψη για την επίλυση του προβλήματος

Λέσβος: Παραμένουν εγκλωβισμένοι χιλιάδες μετανάστες - Σύσκεψη για την επίλυση του προβλήματος

Επιδεινώνεται συνεχώς η κατάσταση του μεταναστευτικού ζητήματος στο νησί της Λέσβου, καθώς εκατοντάδες μετανάστες βρίσκονται στο λιμάνι της πόλης και αναζητούν εναγωνίως ένα ακτοπλοϊκό εισιτήριο προκειμένου να ταξιδέψουν προς το λιμάνι του Πειραιά.

Σύμφωνα με τους τουριστικούς πράκτορες του νησιού η πληρότητα των δρομολογίων προς τον Πειραιά ξεπερνά το 90% μέχρι και το τέλος του Αυγούστου, καθώς έχει ξεκινήσει η μαζική επιστροφή των αδειούχων του Αυγούστου.

Όπως αναφέρει το lesvosnews.net, οι πρόσφυγες που παραμένουν στο λιμάνι της Μυτιλήνης τις τελευταίες ημέρες και αναζητούν εισιτήριο για τον Πειραιά ξεπερνούν τις 2.000.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο το Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων στον Καρά Τεπέ, όσο και το Κέντρο Ταυτοποίησης Μεταναστών στη Μόρια είναι ασφυκτικά γεμάτα με περίπου 4.500 πρόσφυγες να διαμένουν σε αυτά. Εθελοντικές οργανώσεις έχουν εκφράσει τον έντονο προβληματισμό τους για την κατάσταση αυτή και σχεδιάζουν να επέμβουν στις δύο αυτές δομές.

Όπως επεσήμανε στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ η Έφη Λατσούδη μέλος του Δικτύου Εθελοντικών Ομάδων, αν δεν βρεθεί λύση με έκτακτα δρομολόγια τότε σύντομα η κατάσταση στο νησί θα είναι ασφυκτική και οι πρόσφυγες που θα είναι εγκλωβισμένοι θα ανέρχονται σε χιλιάδες.

Στο κενό κινδυνεύουν να πέσουν οι εκκλήσεις τοπικών φορέων της Λέσβου για έκτακτα δρομολόγια πλοίων, με σκοπό την αποσυμφόρηση του νησιού από τους εκατοντάδες πρόσφυγες που παραμένουν εγκλωβισμένοι.

Σημειώνεται ότι την περασμένη Παρασκευή (14/8/2015) το πλοίο «Blue Star 2» πραγματοποιώντας έκτακτο δρομολόγιο μετέφερε περίπου 1.700 πρόσφυγες από το νησί προς τον Πειραιά, ωστόσο επειδή ο ακτοπλοϊκός στόλος είναι πλήρως δεσμευμένος αυτή την στιγμή στις γραμμές από και προς τα νησιά δεν προβλέπεται να πραγματοποιηθεί κάποιο παρόμοιο δρομολόγιο εντός της εβδομάδας.

Τουριστικός πράκτορας του νησιού μιλώντας στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ τόνισε: «Βρισκόμαστε στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου με την επιστροφή των τουριστών από τα νησιά να βρίσκεται στο απόγειό της. Όλα τα διαθέσιμα πλοία εκτελούν διαρκώς δρομολόγια για να καλύψουν τις μεταφορικές ανάγκες. Δυστυχώς δεν υπάρχουν διαθέσιμα πλοία για να έχουμε έκτακτα δρομολόγια».

Τέλος σημειώνεται ότι ο Αλέκος Φλαμπουράρης, υπουργός Επικρατείας, προανήγγειλε σύσκεψη η οποία θα εξετάσει το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες μέρες στη Μυτιλήνη. Ο κ. Φλαμπουράρης, ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση, στην σύσκεψη αυτή θα εξετάσει το ενδεχόμενο να στείλει πλοίο στο νησί, προκειμένου να παραλάβει του μετανάστες και πρόσφυγες που έχουν χαρτιά, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται εάν αυτή η λύση θα είναι εφάπαξ ή θα χρησιμοποιηθεί όσες φορές απαιτηθεί για να λύσει το πρόβλημα.

Σχετικές ειδήσεις