ΕΛΛΑΔΑ

Δαφνί: «Λειτουργούμε κάτω από τα όρια ασφαλείας!»

Δαφνί: «Λειτουργούμε κάτω από τα όρια ασφαλείας!»

Οι νοσηλευόμενοι δεμένοι στα κρεβάτια τους και οι εργαζόμενοι με τα μυαλά στα κάγκελα!

Της Γεωργίας Λινάρδου

Για την τραγωδία στο Δαφνί είχαν προειδοποιήσει οι εργαζόμενοι. Φώναζαν όλο το καλοκαίρι αγανακτισμένοι. Με συνεχείς τους ανακοινώσεις ενημέρωναν την πολιτεία για την «ανεξέλεγκτη κατάσταση» που έχει επιφέρει η πολιτική του μνημονίου στην υγεία και δη στην ταλαίπωρη ψυχιατρική... μεταρρύθμιση!

Τρεις νοσηλευόμενοι βρήκαν τραγικό θάνατο από φωτιά, δεμένοι χειροπόδαρα στα κρεβάτια τους. Διότι έτσι συμβαίνει με τα βαριά περιστατικά στα περισσότερα ιδρύματα. Τους δένουν!!!

Εδώ και μήνες οι εργαζόμενοι στο Δαφνί προειδοποιούσαν πως η κατάσταση στο Ψυχιατρείο «γίνεται όλο και πιο ανεξέλεγκτη».

Ήταν τον περασμένο Ιούνιο, όταν ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων στο ψυχιατρείο, ανέφερε: «Μετά από 1 ½ χρόνο σχεδιασμού και υποβάθμισης του κλεισίματος του Νοσοκομείου από τον προηγούμενο Διοικητή και με την αυθόρμητη αντίδραση των εργαζομένων επιτεύχθηκε η αποπομπή του. Τα προβλήματα έχουν διογκωθεί σε τέτοιο βαθμό που λειτουργούμε κάτω από τα όρια ασφαλείας με την αυτοθυσία των εργαζομένων».

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως ενώ η χρηματοδότηση του Ψυχιατρείου του 2010 ήταν στα 23 εκατομμύρια ευρώ, φέτος έπεσε στα 11 εκατομμύρια ευρώ! Οι ελλείψεις σε προσωπικό ξεπερνούν το 50%!

Σοκάρει η μαρτυρία εργαζομένου: «Το Ψυχιατρείο έχει πάρει τελείως την κάτω βόλτα. Την άλλη φορά ο ένας σκότωσε τον άλλον. Οι επιθέσεις μεταξύ των ασθενών είναι καθημερινό φαινόμενο. Μεσολαβούμε με κίνδυνο της ζωής μας. Τους δένουμε. Εσύ πως αλλιώς θα μπορούσες να το αντιμετωπίσεις;»

Τραγικό και απάνθρωπο!

Η περιγραφή τους συγκλονίζει: «Ξέρεις ότι έχουν έρθει φορές που έχει πεθάνει ένας νοσηλευόμενος και δεν υπάρχει ασθενοφόρο να τον πάρει από 'δω;»

-Και τι κάνετε;

«Τίποτα, μένει εδώ και την επομένη τον πάνε στο νεκροτομείο. Τα σκυλιά τα σέβονται περισσότερο!»

Ο άνθρωπος λυγάει. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι στο Ψυχιατρείο Αθηνών πασχίζουν με νύχια και δόντια να κρατήσουν το Ψυχιατρείο ανοιχτό, προσφέροντας εργασία ορισμένες φορές και πέρα από το ωράριο τους. Αλλά, δεν αρκεί...

Ακόμη δεν έχει εξακριβωθεί από που ξεκίνησε η φωτιά. Πληροφορίες θέλουν να ξεκίνησε η φωτιά από έναν νοσηλευόμενο, έναν από τους ανθρώπους που κάηκαν στην Πτέρυγα του Ισογείου. Αυτές τις ώρες διενεργείται έλεγχος από την Πυροσβεστική.