ΕΛΛΑΔΑ

Δεκαπέντε βρέφη και παιδιά μεταξύ των νεκρών στο Φαρμακονήσι

Δεκαπέντε βρέφη και παιδιά μεταξύ των νεκρών στο Φαρμακονήσι

Ανήλικα είναι πολλά από τα θύματα της νέας τραγωδίας που εκτυλίσσεται από το πρωί της Κυριακής (13/09/2015) ανοιχτά του Φαρμακονησίου, έπειτα από ανατροπή σκάφους με πρόσφυγες.

ΝΕΑ ΑΝΕΙΠΩΤΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ - ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΨΥΧΩΝ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στους 34 νεκρούς που έχουν περισυλλεγεί μέχρι στιγμής, περιλαμβάνονται τέσσερα βρέφη και 11 μικρά παιδιά -έξι αγόρια και πέντε κορίτσια.

Από τη θαλάσσια περιοχή έχουν ανασυρθεί επίσης οι σοροί δέκα γυναικών και εννιά ανδρών, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί.

Οι έρευνες συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ σήμερα πρωί της στο Φαρμακονήσι θα μεταβούν ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Ζώης και ο αρχηγός του Λιμενικού.

Οι Αρχές διέσωσαν 68 πρόσφυγες, ενώ άλλοι 30 κατάφεραν να κολυμπήσουν και να βγουν στο Φαρμακονήσι, μεταξύ των οποίων και αρκετά παιδιά. Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν στη Λέρο. Οι σοροί μεταφέρθηκαν με κανονιοφόρο στη Ρόδο για ιατροδικαστική εξέταση.

Μετά την καταγραφή τους στο Λιμεναρχείο Λέρου, οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο του νησιού, με πρωτοβουλία του δήμου και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

Το χρονικό της τραγωδίας

Στις 02:30 οπότε σήμανε ο συναγερμός για το ναυάγιο, στην περιοχή έπνεαν βοριάδες 7 μποφόρ.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή δύο ελικοπτέρων Super Puma, πλωτών του Λιμενικού και κανονιοφόρου του Πολεμικού Ναυτικού. Η επιχείρηση συνεχίστηκε ολόκληρο το βράδυ από σκάφη του Λιμενικού.

Στις έρευνες έλαβαν μέρος δύτες του Λιμενικού, καθώς το ξύλινο σκάφος που ανετράπη ήταν κλειστού τύπου.

Σύμφωνα ορισμένες πληροφορίες, επτά από τους νεκρούς εκτοπίστηκαν από τους δύτες στο αμπάρι του ανατραπέντος σκάφους και άλλοι δύο πάνω στο σκάφος.

Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που επέβαιναν στο δουλεμπορικό σκάφος παραμένει αδιευκρίνιστος. Ωστόσο, από τα μέχρι στιγμής στοιχεία για τους διασωθέντες και τα θύματα της νέας προσφυγικής τραγωδίας, προκύπτει ότι το σκάφος μετέφερε περισσότερους από 120 πρόσφυγες.

Οι έρευνες είναι σε εξέλιξη από το πρωί, έπειτα από τηλεφώνημα, περίπου στις 02:30 τα ξημερώματα της Κυριακής, μέσω του αριθμού 112, στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του υπουργείου Ναυτιλίας.

«Δεν επιτρέπεται πια καμία ολιγωρία, ευρωπαϊκή συνεργασία για τη διαφύλαξη ζωών»

Τη βαθιά του θλίψη για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Ζώης. Τόνισε ότι το Λιμενικό Σώμα καταβάλλει τεράστια προσπάθεια για να αντιμετωπίσει ένα πολυδιάστατο και συγχρόνως ευρωπαϊκό πρόβλημα, σημείωσε, δε, ότι τραγικά περιστατικά, όπως αυτό, πρέπει να αφυπνίσουν συνειδήσεις.

«Δεν επιτρέπεται πια καμία ολιγωρία» τόνισε και πρόσθεσε ότι είναι «αναγκαία η ευρωπαϊκή συνεργασία για τη διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας».

Συγκεκριμένα, ο κ. Ζώης δήλωσε: «Η σημερινή τραγωδία στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της νήσου Φαρμακονησίου με τον άδικο χαμό τριάντα τεσσάρων συνανθρώπων μας, μας έχει συγκλονίσει. Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά μου θλίψη για την απώλεια των ανθρωπίνων ζωών, μεταξύ των οποίων ήταν γυναίκες, μικρά παιδιά ακόμα και βρέφη.

Το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή καταβάλλει μια τεράστια προσπάθεια αντιμετωπίζοντας ένα πολυδιάστατο και συγχρόνως ευρωπαϊκό πρόβλημα, όπως είναι αυτό της παράτυπης μετανάστευσης. Η ανθρώπινη ζωή είναι πολύτιμη και το γνωρίζουν πολύ καλά, ιδιαίτερα τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής που δίνουν υπεράνθρωπο αγώνα καθημερινά σε αντίξοες συνθήκες, για να υπερασπίσουν και να σώσουν χιλιάδες ανθρώπους, θύματα αδίστακτων δουλεμπόρων, που μόνο μέλημά τους είναι το κέρδος, αδιαφορώντας για τον ανθρώπινο πόνο και τη δυστυχία.

Τραγικά περιστατικά, όπως το σημερινό, πρέπει να αφυπνίσουν συνειδήσεις. Δεν επιτρέπεται πια καμία ολιγωρία. Καθίσταται πλέον, ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη για χάραξη μίας κοινής ευρωπαϊκής στρατηγικής συνεργασίας και πολιτικής για την αντιμετώπιση του φαινομένου, με σκοπό τη διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας».