Σκόπελος: Ανακοινώθηκαν άμεσες παρεμβάσεις μετά τη θεομηνία της Τρίτης

Newsroom Newsroom

Σκόπελος: Ανακοινώθηκαν άμεσες παρεμβάσεις μετά τη θεομηνία της Τρίτης

Ενίσχυση του νησιού με αξιωματικούς της Πυροσβεστικής αλλά και άμεσες παρεμβάσεις για την καταγραφή των ζημιών, είναι κάποια από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν ώστε να ανακουφιστεί η Σκόπελος, μετά τη μεγάλη καταστροφή που υπέστη το νησί από το πέρασμα της κακοκαιρίας την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου.

Παρεμβάσεις στην πληγείσα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα Σκόπελο, ανακοίνωσαν οι συναρμόδιοι υπουργοί σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο νησί, την Πέμπτη (24/9).

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν και σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Σκόπελος θα ενισχυθεί με αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος και θα εξοπλιστεί με μηχανήματα της ΜΟΜΑ (Μικτής Ομάδας Μηχανημάτων Ανασυγκροτήσεως).

Ταυτόχρονα θα υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις για την καταγραφή των ζημιών, ενώ θα υπάρξει συντονισμός των συναρμόδιων υπουργείων για τις αποζημιώσεις και θα εξεταστεί και η δυνατότητα να υπάρξει διευκόλυνση για τους επιχειρηματίες και τις οικογένειες του νησιού που επλήγησαν σχετικά με τις τρέχουσες οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Στην Σκόπελο μετέβησαν οι βουλευτές Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Κατερίνα Παπανάτσιου και Μάκης Μπαλλής, συνοδεύοντας τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη, και τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νικόλαο Τόσκα, οι οποίοι αμέσως μετά την ορκωμοσία τους κατέφθασαν χθες στο νησί, με αφορμή τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την Σκόπελο στις 22/9 προκαλώντας μεγάλες ζημιές σε υποδομές και περιουσίες πολιτών.

Μαζί με τον δήμαρχο Σκοπέλου Χρήστο Βασιλούδη, τον εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο Β. Σποράδων Νίκο Πλωμαρίτη, και τους επικεφαλής των σωμάτων ασφαλείας περιόδευσαν στις πληγείσες περιοχές, και στη συνέχεια πήραν μέρος στη σύσκεψη των εμπλεκόμενων τοπικών φορέων που πραγματοποιήθηκε παρουσία πολιτών στο Δημαρχείο.

Κατά τη συζήτηση, ο κ. Τόσκας αναφέρθηκε στην άμεση παρέμβαση του Πυροσβεστικού Σώματος στο νησί και διαβεβαίωσε ότι θα ενισχυθεί με επιπλέον αξιωματικούς από την Θεσσαλία. Επιπλέον ενημέρωσε ότι καταφθάνει πλοίο της γραμμής με μηχανήματα της ΜΟΜΑ (Μικτής Ομάδας Μηχανημάτων Ανασυγκροτήσεως) του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με επικεφαλής τον Ταξίαρχο κ. Βλαχούλη. Επίσης, διαβεβαίωσε τον δήμαρχο ότι θα ικανοποιηθεί άμεσα το αίτημά του για ενίσχυση του Αστυνομικού Τμήματος.

Από την πλευρά του, ο κ. Σπίρτζης δήλωσε πως βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με τον Δήμο και την Περιφέρεια και ότι έχουν καταγραφεί 5 σημεία εντοπισμού ζημιών, στο οδικό δίκτυο που θα αντιμετωπιστούν άμεσα, προβλήματα και ελλείψεις στην αντιπλημμυρική προστασία, μεγάλες ζημιές στο λιμάνι και το παρκινγκ του λιμανιού, στο σύστημα βιολογικού καθαρισμού και στο Κέντρο Υγείας, ενώ θα οριοθετηθούν οι εξής πληγείσες περιοχές: Χώρα Σκοπέλου, Αγνώντας, Λιμνονάρι, Πάνορμος και Νέο Κλήμα.

Ο υπουργός διαβεβαίωσε πως οι παρεμβάσεις θα είναι άμεσες παρακάμπτοντας την γραφειοκρατία, ώστε μια διαδικασία διάρκειας πολλών μηνών να ολοκληρωθεί το πολύ σε ένα μήνα, ενώ ενημέρωσε πως ήδη έχει μεταβεί στο νησί κλιμάκιο 10 μηχανικών, και αναμένονται και άλλοι μετά από επικοινωνία με το ΤΕΕ Μαγνησίας για να συνδράμουν στο έργο των Σκοπελιτών εθελοντών μηχανικών.

Αναφορικά με τις αποζημιώσεις, ο υπουργός εξήγησε ότι υπάρχει συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο και τόνισε πως εμπλέκονται πολλά υπουργεία, στα οποία θα υπάρξει συντονισμός προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι.

Ο κ. Σπίρτζης επισήμανε πως θα γίνουν προτάσεις στους αρμόδιους υπουργούς προκειμένου να εξετάσουν την δυνατότητα διευκόλυνσης των επιχειρηματιών και οικογενειών του νησιού που επλήγησαν από την καταστροφική βροχόπτωση σχετικά με την τακτοποίηση τρεχουσών οικονομικών υποχρεώσεών τους, όπως πληρωμή φόρων, δανείων κλπ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved