ΕΛΛΑΔΑ

Μουζάλας: Η Αμυγδαλέζα θα λειτουργήσει αλλά με ανθρώπινες συνθήκες για τους παράνομους μετανάστες

Μουζάλας: Η Αμυγδαλέζα θα λειτουργήσει αλλά με ανθρώπινες συνθήκες για τους παράνομους μετανάστες

Δεν υπάρχουν μαγικά ραβδάκια, είπε ο Γιάννης Μουζάλας αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό και αναφέρθηκε στις κινήσεις που έχει προγραμματίσει η κυβέρνηση προκειμένου να αποσυμφορήσει τις τοπικές κοινωνίες αλλά και να οργανωθεί για το επόμενο καλοκαίρι.

Ο κ. Μουζάλας μιλώντας στο Mega είπε ότι το πρόβλημα θα λύνεται και θα επανεμφανίζεται. Αναφερόμενος στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην πλατεία Βικτωρίας, είπε πως όταν εκείνος έφυγε για τις Βρυξέλλες πριν 4 ημέρες η πλατεία είχε αδειάσει και μέχρι να γυρίσει ξαναγέμισε. Τους στεγάσαμε προσωρινά και δημιουργούμε ένα σύστημα, μέσω του οποίου διάφοροι χώροι εναλλασσόμενοι θα αποσυμφορούν την κατάσταση.

Αυτό που λέω συχνά, είπε και θα το ξαναπώ είναι ότι οι πρόσφυγες δεν πρόκειται να εξαφανιστούν. Το θέμα μας είναι να αποσυμφορίζονται οι τοπικές κοινωνίες από το βάρος του μεταναστευτικού. Θα πρέπει να υπάρξει υπομονή και αλληλεγγύη και παρά τα όποια φαινόμενα αισχροκέρδειας που εμφανίστηκαν οι κάτοικοι έχουν δείξει πολύ καλά δείγματα, συμπλήρωσε.

Ο κ. Μουζάλας εκτίμησε ότι λόγω της επιδείνωσης του καιρού το κύμα μεταναστών θα ανακοπεί και άρα θα πέσουν τα νούμερα εισόδων στη χώρα. Ο χειμώνας είναι η χρυσή περίοδος για να ετοιμαστούμε να φτιάξουμε εκείνες τις υποδομές που θα καλύψουν τις πιθανές ροές του επόμενου καλοκαιριού για να αποφύγουμε την επανάληψη ο΄σων συνέβησαν στη Μυτιλήνη.

Ερωτηθείς για τον φράχτη στον Έβρο απάντησε ότι το ζήτημα διερευνάται γιατί όπως είπε το πρόβλημα είναι προσφυγικό και άρα πρέπει να διευκολύνουμε βάσει διεθνούς δικαίου την πρόσβαση. Τα στοιχεία διευκρίνησε λένε πως το 82% των εισερχομένων είναι πρόσφυγες πολέμου. Αυτούς δε μπορείς να τους εμποδίζεις να ζητήσουν άσυλο.

Μιλώντας για τις κινήσεις κλεισίματος των συνόρων διαφόρων χωρών όπως η Ουγγαρία παρέπεμψε στη δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου, Η πολιτική της Ευρώπης αλλάζει, είπε. Πριν από 2 χρόνια ήταν πολιτική φρούριο, τώρα προσπαθεί να γίνει μια Ευρώπη φιλόξενη υπό όρους. Όσα αποφασίστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής είναι μια καλή αρχή για εμάς. Αναγνωρίστηκε ότι είναι ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό, κατέληξε.

Τα Κέντρα Υποδοχής

Το ένα Κέντρο θα γίνει στη Σίνδο, το άλλο στο Λαύριο, αν και θα δούμε πως θα πάει αυτό, είπε ο Γιάννης Μουζάλας, αναφερόμενος στα προσκόμματα που έχουν βάλει οι αρμόδιοι δήμαρχοι. Προσπαθούμε να φτιάξουμε μικρούς χώρους για να είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμοι ξεκαθάρισε ο υπουργός και για να μην υπάρχει και μεγάλη επιβάρυνση στην κοινωνία.
Η Αμυγδαλέζα, αναγκαστικά θα χρησιμοποιηθεί και πάλι, είπε γιατί οι παράνομοι μετανάστες υπόκεινται σε άλλους νόμους. Θα υπάρξουν και τέτοιοι χώροι πολύ πιο ανθρώπινοι, γιατί όπως είπε αυτό που είδα όταν επισκέφθηκα την Αμυγδαλέζα σα γιατρός δε θέλω να το ξαναδώ.

Για να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες πρέπει να βοηθήσουμε πρωτίστως τους τοπικούς πληθυσμούς να μην επιβαρυνθούν, γιατί σε άλλη περίπτωση θα δούμε την άνοδο ακροδεξιών ρατσιστικών συμπεριφορών.

Σχετικές ειδήσεις