ΕΛΛΑΔΑ

Παμπειραϊκή συγκέντρωση κατά της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ (pics)

Παμπειραϊκή συγκέντρωση κατά της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ (pics)

Κατά της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού του Πειραιά, διαδήλωσαν το μεσημέρι του Σαββάτου (10/10/2015) κάτοικοι του Κερατσινίου, της Δραπετσώνας και του ευρύτερου Πειραιά, ανταποκρινόμενοι σε κάλεσμα της δημοτικής τους αρχής.

 

Ο δήμαρχος Κερατσινίου- Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος, που συμμετείχε στην πορεία διαμαρτυρίας, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι είναι ευχαριστημένος από την ανταπόκριση του κόσμου στην πρόσκληση του Δήμου. Πρόκειται για μια μεγάλη κινητοποίηση, είπε, και είναι φυσικό, συνέχισε, να αντιδρούν οι πολίτες, αφού η απόφαση να πουληθεί το λιμάνι δεν έχει προηγούμενο, γι αυτό είναι σημαντική αυτή η απάντηση της πόλης που θα έχει και συνέχεια, καθώς θα έχουμε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης μας είπε ότι η παρουσία του στην εκδήλωση είναι απόρροια της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου κατά της πώλησης του Λιμανιού και που εκφράστηκε και με την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Δεν πωλείται κάποιο τμήμα, τόνισε ο κ. Γαβρίλης, αλλά δραστηριότητες και χρήσεις που στηρίζουν την πόλη. Χάνεται ένα κρατικό μονοπώλιο και δημιουργείται ένα ιδιωτικό.

«Δεν πουλιέται μόνο το λιμάνι, αλλά πουλιέται και ο Πειραιάς και η Ελλάδα» δήλωσε ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης ο οποίος συμμετείχε στην διαμαρτυρία. Αυτοί που το κάνουν δεν έχουν μόνο πολιτικές, αλλά και ποινικές ευθύνες και κάποια στιγμή θα λογοδοτήσουν. Η περιοχή των λιπασμάτων θα αναπλαστεί και θα αποδοθεί στους πολίτες, πρόσθεσε και είπε ότι θα υπάρξει συνέχεια των κινητοποιήσεων.

Στην διαδήλωση συμμετείχαν οι βουλευτές Εύη Καρακώστα, Ειρήνη Κασιμάτη και Ελένη Σταματάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ και Διαμάντω Μανωλάκου από το ΚΚΕ , ενώ το παρών έδωσε και ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκος.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε έξω από το Δημαρχείο της Δραπετσώνας και έγινε πορεία στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, όπου επιδόθηκε ψήφισμα και στη συνέχεια οι διαδηλωτές έφτασαν και διαλύθηκαν στον χώρο των λιπασμάτων, όπως ήταν προγραμματισμένο.

Οι διαδηλωτές ζητούν:

  • Την ακύρωση του Διαγωνισμού για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του ΟΛΠ και την απομάκρυνση από κάθε πιθανό σχέδιο ιδιωτικοποίησης.
  • Την οριστική εξαίρεση από το πακέτο πώλησης των ήδη παραχωρηθέντων από τον ΟΛΠ περιοχών του Δήμου : δηλαδή τον αρχαιολογικό χώρο στο Καστράκι, τον πεζόδρομο της οδού Καζαντζάκη, το λιμανάκι του Αγίου Νικολάου στο Κερατσίνι, το οικόπεδο τεσσάρων στρεμμάτων στη Λεωφόρο Δημοκρατίας.
  • Την οριστική παραχώρηση στο Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας της παραλιακής μετόπης της πρώην βιομηχανικής ζώνης Δραπετσώνας (Λιπάσματα) και την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας για την αναθεώρηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας.
  • Την οριστική παραχώρηση στο Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας των κτισμάτων της ονομαζόμενης πολιτιστικής ακτής που βρίσκονται στα διοικητικά όρια του Δήμου.