ΕΛΛΑΔΑ

Οργή για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

Οργή για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

Τις έντονες αντιδράσεις γονέων αλλά και εκπαιδευτικών, που προειδοποιούν με προσφυγές στη Δικαιοσύνη, έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης για την επιβολή κλιμακωτού ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου από την επιβολή ΦΠΑ εξαιρούνται νηπιαγωγεία, προνήπια και παιδικοί σταθμοί, ενώ:

• ΦΠΑ 6% επιβάλλεται σε ΙΕΚ, φροντιστήρια, σχολές χορού, ωδεία κλπ.

• ΦΠΑ 13% επιβάλλεται σε ιδιωτικά σχολεία (Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο)

Ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης θα έχει στις 09:00 συνάντηση με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, ενώ το απόγευμα (18:30) προγραμματίζεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Λεόντειο Σχολή Πατησίων.

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Πιέρ Μοσκοβισί, έσπευσε να διευκρινίσει πως η επιβολή του ΦΠΑ είναι απόφαση αποκλειστικά της κυβέρνησης και δεν αποτελούσε πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Η Επιτροπή δεν ζήτησε από την Ελλάδα να αλλάξει τη νομοθεσία σχετικά με τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Η Επιτροπή είναι έτοιμη να συζητήσει με τις αρχές οποιοδήποτε μέτρο μπορεί να φέρει εις πέρας την πλήρη εφαρμογή των δεσμεύσεων του Μνημονίου», ανέφερε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε κοινή επιστολή που είχαν αποστείλει από τις 20 Αυγούστου η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη και ο τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, Θεόδωρος Φορτσάκης.

Σχετικές ειδήσεις