ΕΛΛΑΔΑ

Λέσβος ώρα Μηδέν: Οι βάρκες συνεχίζουν να ξεφορτώνουν (video+photos)

Λέσβος ώρα Μηδέν: Οι βάρκες συνεχίζουν να ξεφορτώνουν (video+photos)

Δραματικές ώρες περνούν οι χιλιάδες πρόσφυγες που ξεφορτώνουν ανεξέλεγκτα οι διακινητές της Τουρκίας στα παράλια της Λέσβου. Στο νησί που επλήγη από την κακοκαιρία οι συνθήκες έγιναν ακόμη χειρότερες για τους καταταλαιπωρημένους πρόσφυγες που προσπαθούν να περάσουν στην Ευρώπη.

Στο νησί της Λέσβου βρέχει συνεχώς επί 3 ημέρες και οι εγκαταστάσεις προσωρινής φιλοξενίας φυσικά δεν επαρκούν για να απορροφήσουν τον όγκο των προσφύγων και μεταναστών που έχει έρθει τις τελευταίες μέρες.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης το περασμένο πενθήμερο, καταγράφηκε είσοδος 48.000 ατόμων (προσφύγων και μεταναστών) στην Ελλάδα.

mitilini c1

Παρότι τα πλοία μεταφέρουν περί τους 2.000 ανθρώπους καθημερινά από τη Λέσβο η κατάσταση στο νησί για μια ακόμη φορά δημιουργεί ανησυχίες αφού δεν είναι δυνατόν να διεκπεραιωθεί ταχύτερα η καταγραφή τους. Τουναντίον, δημιουργείται συνωστισμός με τους πρόσφυγες να στέκονται με τις ώρες έξω από το καταγραφικό κέντρο μέσα στη βροχή.

mitilini2

Εν τω μεταξύ, οι Τούρκοι διακινητές έχουν ρίξει τις τιμές χρεώνοντας περί τα 900 ευρώ το κεφάλι για να βάλουν στις βάρκες τους πρόσφυγες. Το ταξίδι πλέον είναι πολύ επικίνδυνο, αλλά παρόλα αυτά πολλοί είναι αυτοί που δέχονται, αφού τα περιθώρια να φύγουν προς την Ευρώπη στενεύουν δραματικά.

kroatia

Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και στην ουδέτερη ζώνη στην περιοχή της Ειδομένης αλλά και στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπη με χιλιάδες πρόσφυγες να επιχειρούν το πέρασμα υπό ακραίες καιρικές συνθήκες.

Photos: lesvosnews.gr και Daily Mail

Σχετικές ειδήσεις