ΕΛΛΑΔΑ

Μουζάλας: «Όχι» στην πρόταση για καταυλισμό 50.000 προσφύγων στην Αττική

Μουζάλας: «Όχι» στην πρόταση για καταυλισμό 50.000 προσφύγων στην Αττική

«Η απάντησή μας θα είναι όχι», λέει κατηγορηματικά ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας σχολιάζοντας το δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel, σύμφωνα με το οποίο η Κομισιόν και η Άνγκελα Μέρκελ φέρεται πως επιδιώκουν τη δημιουργία κέντρου υποδοχής 50.000 προσφύγων σε πρώην Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις στην Αθήνα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Spiegel τα ελληνικά νησιά δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κύμα των προσφύγων και για αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να μεταθέσει την πρώτη υποδοχή των προσφύγων από τους υπερβολικά επιβαρυμένους δήμους Λέσβου και Κω στην ηπειρωτική χώρα. Έτσι θα πρέπει να δημιουργηθεί σε πρώην ολυμπιακές εγκαταστάσεις στην Αθήνα ένα τεράστιο κέντρο για 40-50.000 ανθρώπους, το οποίο θα διοικείται από υπαλλήλους της FRONTEX και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

«Δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία», είπε ο κ. Μουζάλας μιλώντας στο Mega, για το σχέδιο της Κομισιόν και της Άνγκελα Μέρκελ.

Όπως ανέφερε η ελληνική πλευρά δεν έχει ιδέα για παρόμοια πρόταση και δεν έχει συζητηθεί τέτοιο πράγμα. «Η συμφωνία που υπάρχει είναι αυτή με τον ΟΗΕ να χρησιμοποιήσουν την τεχνογνωσία και τη βοηθειά του να φτιάξουμε δύο χώρους φιλοξενίας προσφύγων χωρητικότητας 8.000-10.000 ο καθένας. Ένας στην Αττική και ένας στην Μακεδονία» είπε, τονίζοντας πως τον ανησυχεί που γράφεται κάτι τέτοιο στο Spiegel.

Όταν ρωτήθηκε για το τι θα κάνει εάν τεθεί η πρόταση στη διάσκεψη για το προσφυγικό που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις Βρυξέλλες, είπε: «Η απάντησή μας θα είναι όχι».

«Δεν μπορούμε να κάνουμε τη χώρα ένα τεράστιο στρατόπεδο προσφύγων. 60.000 είναι ένα χωριό μεγάλο. Δεν υπάρχουν τέτοιο χώροι, μόνο στην Ιορδανία υπάρχει κάτι τέτοιο. Δεν είναι οικονομικό το πρόβλημα ενός τέτοιου camp. Είναι πολιτικό, κοινωνικό πρόβλημα, έχει ζητήματα διαχείρισης. Πιθανώς να είναι μια πρόταση πανικού μπροστά στα ρεύματα των προσφύγων», επισήμανε ο κ. Μουζάλας.