ΕΛΛΑΔΑ

«Στη Μυτιλήνη μετράμε πέντε μήνες φρίκης»! (pics)

«Στη Μυτιλήνη μετράμε πέντε μήνες φρίκης»! (pics)

Κραυγή αγωνίας από το «Χωριό του όλοι Μαζί» στη Λέσβο. Σοβαρές καταγγελίες για τις συνθήκες, την διαδικασία καταγραφής των προσφύγων, την εκμετάλλευση για ένα μπουκάλι νερό...

Της Γεωργίας Λινάρδου

Εκεί που βρίσκουν καταφύγιο ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, παιδιά που έχασαν τους δικούς τους σε κάποιο ναυάγιο, εκεί που βρίσκει απάγκιο η απελπισία των προσφύγων, στο «Χωριό του Όλοι Μαζί» στη Μυτιλήνη, εκεί χτυπά και η καρδιά του ανθρωπισμού.

Το «Χωριό του όλοι μαζί» είναι ένα δίκτυο αλληλεγγύης το οποίο δημιουργήθηκε στη Λέσβο το 2012. Δεν είναι Μη Κυβερνητική Οργάνωση, δεν χρηματοδοτείται από κάπου, δεν είναι μια νομική οντότητα. Είναι ένα δίκτυο πολιτών, συλλογικοτήτων, ομάδων και οργανώσεων στη Λέσβο με σκοπό να προσφέρουν βοήθεια εκεί που είναι αναγκαία, ανάμεσά τους δεκάδες γιατροί, φαρμακοποιοί και ψυχολόγοι…

Στις 25 Οκτωβρίου, τρεις ημέρες πριν από το μεγάλο ναυάγιο της 28ης Οκτωβρίου, οι άνθρωποι από το «Χωριό του όλοι μαζί» προχώρησαν σε σοβαρές καταγγελίες για τις συνθήκες που χιλιάδες άνθρωποι -ανάμεσά τους πάρα πολλά παιδιά και βρέφη- αναγκάζονται να ζουν από την στιγμή που καταφέρνουν να βγουν ζωντανοί από τα μανιασμένα κύματα του Αιγαίου.

«Αναγκαζόμαστε να δεχτούμε ως πραγματικότητα τα πτώματα μικρών παιδιών και των μανάδων τους που ξεβράζονται στις ακτές, την εκμετάλλευση των πιο βασικών αναγκών από “συμπολίτες” μας που βγάζουν “βαρβάτο μεροκάματο” από την απελπισία των προσφύγων, την υποκρισία οργανώσεων που με μία κουβέρτα ή ένα μπουκάλι νερό φωτογραφίζουν το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης, αποσιωπώντας την ευθύνη της στη συγκάλυψη της κύριας αιτίας αυτού του εγκλήματος: τους πολέμους που απεργάζονται ή ενισχύουν οι πολιτικές των κυβερνήσεών τους».

Και συνεχίζουν:

«Φτάσαμε τέλη Οκτώβρη με χιλιάδες πρόσφυγες κάτω από τη βροχή, χωρίς υποδομές υποδοχής, χωρίς καταλύματα, συνθήκες υγιεινής, τουαλέτες, φαγητό και νερό. Οι άνθρωποι στη Μόρια ζουν μέσα σε μία χωματερή και αντιμετωπίζονται και οι ίδιοι ως σκουπίδια. Δεν υπάρχουν γιατροί το βράδυ, ευάλωτα άτομα που δικαιούνται προτεραιότητα στην καταγραφή δεν εντοπίζονται, οι ασυνόδευτοι ανήλικοι βρίσκονται σε άθλιες συνθήκες εγκλεισμού (10χρονα, 12χρονα αγόρια και κορίτσια συμβιώνουν μαζί με 20χρονους), δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες για τη διαδικασία καταγραφής τους ούτε καν σταθερό σύστημα καταγραφής. Υπάρχει έλλειψη διερμηνέων, οι ουρές εξελίσσονται σε πεδία συγκρούσεων».

Στην «επείγουσα» καταγγελία από το «Χωριό του όλοι μαζί» αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«Για όσους έχουν εικόνα για το τι γίνεται στη Μόρια ξέρουν ότι η βία της αστυνομίας γίνεται ανεκτή από όλους (αρχές και οργανώσεις) ως αναγκαίο κακό και αντί να αποστέλλεται προσωπικό για την καταγραφή ενισχύονται οι δυνάμεις καταστολής. Δεν υπάρχει καμία επίσημη καταγγελία για τα δακρυγόνα και το ξύλο που πέφτει κάθε βράδυ, την απαράδεκτη συμπεριφορά προς ένα πληθυσμό που δεν έχει τρόπο να προστατευτεί. Η πλήρης αποτυχία αρχών και ΜΚΟ να συντονιστούν αφήνει τους πρόσφυγες στο έλεος της αστυνομίας και των δυνάμεων καταστολής».

Σύμφωνα με τους ανθρώπους του δικτύου αλληλεγγύης, η ΕΕ παρ’ όλες τις Συνόδους Κορυφής και τα «μέτρα», εξακολουθεί να μην προσφέρει ασφαλή πρόσβαση στους πρόσφυγες, κατά παράβαση των διεθνών συνθηκών. Αντ’ αυτού ενισχύει τη Frontex που αναλαμβάνει την επιτήρηση των συνόρων, εμποδίζοντας την ασφαλή διέλευση των προσφύγων.

«Καταγγέλλει τους διακινητές, αλλά στην πράξη ανέχεται και ενισχύει με τις πολιτικές της την άγρια εκμετάλλευση των προσφύγων. Η Ευρώπη δεν θέλει τους πρόσφυγες και μετανάστες. Δεν θέλει να δώσει λύσεις. Δεν θέλει τη δημιουργία ενός ασφαλούς ευρωπαϊκού διαδρόμου με οργανωμένα κέντρα ταυτοποίησης (που δεν θα αλλάζουν κάθε λίγο και λιγάκι τις διαδικασίες)», αναφέρεται στο κείμενο της καταγγελίας.

Και καταλήγουν: «Όταν οι λέξεις έχουν χάσει πια το ειδικό τους βάρος, όταν οι κραυγές μετατρέπονται σε ένοχη σιωπή, είναι ώρα να βγούμε στους δρόμους».

Ενημερωθείτε για τις ανάγκες των προσφύγων στη Λέσβο και για το «Χωριό του όλοι μαζί» ΕΔΩ.

Δείτε φωτογραφίες στην Gallery από το «Χωριό του όλοι μαζί» στις παλιές εγκαταστάσεις του ΠΙΚΠΑ

Σχετικές ειδήσεις