ΕΛΛΑΔΑ

Γερμανία: Τα Hotspots συζητήθηκαν κατά την επίσκεψη του Σταϊνμάιερ στην Ελλάδα

Γερμανία: Τα Hotspots συζητήθηκαν κατά την επίσκεψη του Σταϊνμάιερ στην Ελλάδα

Τη σημασία της λειτουργίας των κέντρων υποδοχής και καταγραφής των προσφύγων (Hotspots) στην Ελλάδα και στην Ιταλία το συντομότερο δυνατό, τόνισε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, αναφερόμενος συγκεκριμένα στη διαδικασία επαναπροώθησης όσων δεν έχουν δικαίωμα χορήγησης ασύλου.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Σαουάν Σέμπλι, το ζήτημα απασχόλησε και τις συνομιλίες που είχε πρόσφατα στην Αθήνα ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ με την ελληνική ηγεσία. Από την πλευρά του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, ο εκπρόσωπος Τομπίας Πλάτε πρόσθεσε ότι τα κέντρα βρίσκονται ακόμη υπό κατασκευή. «Το Βερολίνο περιμένει να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες», επισήμανε και ανέφερε ότι η πλήρης λειτουργία τους, ειδικά στην Ελλάδα, τοποθετείται εντός του μηνός. Ο κ. Πλάτε τόνισε ακόμη ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει πολλές φορές προσφέρει βοήθεια για την κατασκευή και την λειτουργία αυτών των Hotspots.

Σε ό,τι αφορά τον χαρακτήρα των κέντρων, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών εξήγησε ότι υπάρχουν αποφάσεις οι οποίες είναι δεσμευτικές και τις οποίες θα πρέπει να εφαρμόσει και η ελληνική κυβέρνηση. Το «Δουβλίνο» εξακολουθεί να ισχύει, δήλωσε και προβλέπει ότι το κράτος που υποδέχεται πρώτο τον πρόσφυγα είναι υπεύθυνο για την διαδικασία ασύλου του. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει η Ελλάδα αν δεν εφαρμόσει τον κανονισμό, ο κ. Πλάτε παρέπεμψε στα όσα ορίζει ο ίδιος ο Κανονισμός.

Σχετικές ειδήσεις