ΕΛΛΑΔΑ

Όταν η Λέσβος της αλληλεγγύης «βυθίζεται» απο τους μαυραγορίτες

Όταν η Λέσβος της αλληλεγγύης «βυθίζεται» απο τους μαυραγορίτες

Χιλιάδες οι άνθρωποι που συνωστίζονται στα κτήματα πέρα από την παλιά πύλη εισόδου του μεγάλου στρατοπέδου της Μόριας, βόρεια της Μυτιλήνης, όπου λειτουργεί το κέντρο καταγραφής και πιστοποίησης των μεταναστών.

Μια, δυο, μερικές φορές σαν αυξηθεί ο ρυθμός των όσων περνούν το στενό της θάλασσας αναμεταξύ Λέσβου και Λήμνου, μπορεί να χρειαστεί και τρεις μέρες να περιμένουν, σε μια ουρά που δε λέει να τελειώσει. Να τους γράψουν και να πάρουν το πολύτιμο χαρτί που θα τους επιτρέψει να φύγουν για την Αθήνα κι από εκεί για το όνειρο της Γερμανίας, όπου τα πάντα πιστεύουν πως είναι ρόδινα.

Σε αυτή τη μαρτυρική ουρά που δε λέει να τελειώσει, τον σύγχρονο «Γολγοθά» των Αφγανών, κυρίως, μεταναστών.

Εκεί όπου η Λέσβος της αλληλεγγύης εξαφανίζεται υπό το βάρος των μαυραγοριτών, που ανενόχλητοι εκμεταλλεύονται την αδυναμία αυτών των ανθρώπων να μετακινηθούν από εκεί γιατί θα χάσουν τη σειρά τους. Κυριολεκτικά τους κλέβουν, πουλώντας τους προϊόντα που αγόρασαν πάμφθηνα από το γειτονικό μεγάλο σούπερ μάρκετ και τους τα πουλάν σε απίστευτα υψηλές τιμές.

Εκεί είναι που εμφανίζεται και η... παρατράπεζα. Ετούτοι οι άνθρωποι χρειάζονται ευρώ για να πραγματοποιήσουν τις συναλλαγές τους. Κάπως έτσι το νόμισμα του ονείρου τους μετατρέπεται σε εφιάλτη.

Μαζί τους οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, έχουν αμερικάνικα δολάρια ή τουρκικές λίρες που αγόρασαν στην Τουρκία για τις εκεί συναλλαγές τους. Ένα πρωί τους είπαν να μπουν στη βάρκα και μπήκαν. Τους απόμειναν οι τούρκικες μπαγκανότες!

Το σκούρο πράσινο αγροτικό στέκει εκεί στην κεντρική πύλη του παλιού στρατοπέδου. Ο «Εφιάλτης», ένας παλιός Αφγανός μετανάστης που ξέρει να μιλά λίγα ελληνικά αναλαμβάνει τον ρόλο του κράχτη. Τα δολάρια αγοράζονται δυο ή δυόμισι στο ευρώ, οι τουρκικές λίρες 4,5 ή και 5 στο ευρώ. Περίπου 50% κάτω της πραγματικής τους αξίας. Αλλά τι να κάνεις; Κάτι πρέπει να φας, για να αντέξεις, είπαμε η ουρά ατέλειωτη...

Σηκώνεις τη φωτογραφική μηχανή κι αποθανατίζεις τη στιγμή. Η «τραπεζίτης» σου χαμογελά, εκεί στην πύλη του πλέον φρουρούμενου ίσως σημείου της Λέσβου, του Κέντρου Καταγραφής και Ταυτοποίησης μεταναστών και προσφύγων, στο περιβόητο «hot spot» της Λέσβου, που επισκέφθηκαν τα μισά πολιτικά στελέχη της Ευρώπης. Σου χαμογελά η «τραπεζίτης», σαν να σου λέει πως διάρα δε δίνει και για σένα και για τις φωτογραφίες σου.

Το χαμόγελο που σε σκοτώνει σαν άνθρωπο, σαν Έλληνα!

Σχετικές ειδήσεις