ΕΛΛΑΔΑ

Σε εξέλιξη η πορεία για το Πολυτεχνείο (photos)

Σε εξέλιξη η πορεία για το Πολυτεχνείο (photos)

Κλειστό είναι το κέντρο της Αθήνας από τομεσημέρι της Τρίτης, καθώςξεκίνησε η καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, στο πλαίσιο των εορτασμών της 42ης επετείου του Πολυτεχνείου.

Φωτορεπορτάζ: Λευτέρης Παρτσάλης

Στην αμερικανική πρεσβεία έχει φθάσει τώρα (18:55) η κορυφή της πορεία για το Πολυτεχνείο.

Οι πρώτοι έχουν αρχίσει να φεύγουν συντεταγμένα προς τη λεωφόρο Αλεξάνδρας, όπου και διαλύονται.

Το τέλος του πρώτου κομματιού της πορείας βρίσκεται στο ύψος Χίλτον, ενώ το ΠΑΜΕ ανεβαίνει τώρα (18:55) τη λεωφόρο βασιλίσσης Σοφίας.

Τα συνθήματα που ακούγονται στην πορεία του Πολυτεχνείου

«Το Πολυτεχνείο ζει», «Ο Τεμπονέρας ζει» και «Το Πολυτεχνείο δεν ήταν γιορτή. Ήταν εξέγερση και πάλι λαϊκή» είναι τα κύρια συνθήματα που ακούγονται στη φετινή, 42η πορεία του Πολυτεχνείου.

Συγχρόνως, έχουν προστεθεί πολλά συνθήματα κατά ενδεχόμενης ανάμειξης της Ελλάδας σε επίθεση στη Συρία.

Χαρακτηριστικό είναι το σύνθημα που ακούγεται από φοιτητές «Φονιάδες των λαών, ιμπεριαλιστές, οι βόμβες σας γεννάνε τους τζιχαντιστές».

Αξίζει να σημειωθεί ότι την πορεία ακολουθεί και η Πέτρα η «διάδοχος» του Λουκάνικου.

a

Το γλυκύτατο μαύρο λαμπραντόρ κρατάει στο στόμα πλακάτ που γράφει «κράτος και χρήμα .. μου κλέβουν τη ζωή, γεννήθηκα για την καταστροφή».

Το κύριο σώμα της πορείας βρίσκεται αυτή την ώρα (18:00) στο ύψος του Χίλτον. Ο Σύλλογος Εξορισθέντων και Φυλακισθέντων πλησιάζει την αμερικανική πρεσβεία, ενώ το ΠΑΜΕ παραμένει στη συμβολή των οδών Βουκουρεστίου και Πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, στην πορεία συμμετέχουν περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 8.000 πορεύονται υπό το ΠΑΜΕ.

Νωρίτερα, στην πλατεία Κλαυθμώνος υπήρξε μικρή ένταση, όταν ο κ. Λαφαζάνης και ο κ. Στρατούλη επιχείρησαν να μπουν στην πορεία. Δέχθηκαν φραστικές επιθέσεις από αντιεξουσιαστές και αναγκάσθηκαν να αποχωρήσουν προσωρινά για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Η πορεία σταμάτησε προς στιγμήν στη γαλλική πρεσβεία αποδίδοντας φόρο τιμής στα θύματα των τρομοκρατικών χτυπημάτων στο Παρίσι ενώ λίγο πριν τις 18:00 το απόγευμα το μπλοκ των αντιεξουσιαστών κατέφθασε στην Αμερικανική πρεσβεία.

Ο κύριος όγκος της πορείας για την 42η επέτειο του Πολυτεχνείου ξεκίνησε στις 17:00 περίπου το απόγευμα από την πλατεία Κλαυθμώνος. Στην κεφαλή της πορείας είναι οι φοιτητικοί σύλλογοι. Ακολουθεί ο Σύνδεσμος Εξορισθέντων και Φυλακισθέντων (ΣΦΕΑ), και ακολουθούν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΛΑΕ και πλήθος κόσμου. Σημειώνεται ότι ο ΣΦΕΑ ηγείται της πορείας με πανό όπου αναγράφεται «Αντίσταση για πάντα στον Φασισμό».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας η πορεία θα είναι μεγαλύτερη από την περσινή.

Το ΠΑΜΕ ξεκινά την πορεία του από τα Χαυτεία με την οδό Σταδίου να είναι γεμάτη από κόσμο του ΚΚΕ.

«Πάλης ξεκίνημα, νέοι αγώνες ενάντια στο φασισμό, τα μονοπώλια και το σύστημά τους. Λαϊκή κυριαρχία, έξω οι ΗΠΑ, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Αυτά είναι τα σημερινά επίκαιρα μηνύματα των ηρώων αγωνιστών του Πολυτεχνείου», ήταν η δήλωση του γγ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα που βρίσκεται στο σημείο.

Ισχυρή δύναμη της Αστυνομίας στο κέντρο της Αθήνας - Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί

Κλειστοί είναι οι οδοί Ακαδημίας, Πανεπιστημίου, Σταδίου, Βασ. Αμαλίας και οι δρόμοι γύρω από την Ομόνοια όπως επίσης και η Λεωφ. Κηφισίας στην κάθοδο από το ύψος της Κατεχάκη, η Βασ. Σοφίας και στα δύο ρεύματα, η Λεωφ. Αλεξάνδρας, η Λεωφ. Συγγρού στην άνοδο από το ύψος της Καλλιρόης.

Παράλληλα, κλειστοί είναι από τις 14:30 οι σταθμοί του Μετρό σε Σύνταγμα, Ευαγγελισμό και Μέγαρο Μουσικής με τους συρμούς να περνούν από αυτούς χωρίς να κάνουν στάση.

Περίπου 6.000 με 7.000 αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός και σε κατάσταση επιφυλακής σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας περιπολώντας έξω από δημόσια κτήρια, υπουργεία και τράπεζες που μπορούν να αποτελέσουν στόχο επιθέσεων από κουκουλοφόρους, ενώ αυξημένη παρουσία έχουν και περιμετρικά του Πολυτεχνείου, του Οικονομικού Πανεπιστημίου και του Παντείου Πανεπιστημίου.

3

Παράλληλα ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. θα ενημερώνει συνεχώς το κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ για την εξέλιξη της πορείας.

Η αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, στην κεφαλή της πορείας, ξεκίνησε λίγο πριν τις 15:30 από τον ιστορικό χώρο του ιδρύματος και κατέληξε στην αμερικάνικη πρεσβεία στις 16:30 το απόγευμα.

Μπροστά στην πρεσβεία οι νεολαίοι έψαλλαν τον εθνικό ύμνο, στη συνέχεια δίπλωσαν τη σημαία και αποχώρησαν. Στην πρεσβεία υπήρχαν δυνάμεις των ΜΑΤ.

Νωρίτερα, οι νέοι που συνόδευσαν τη σημαία σταμάτησαν μπροστά από τη γαλλική πρεσβεία, όπου έκαναν μια στάση ολίγων λεπτών ως φόρο τιμής στους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους από τα τρομοκρατικά κτυπήματα στο Παρίσι.

Πριν την έναρξη της πορείας για το Πολυτεχνείο, από αστυνομικούς σε ελέγχους στο κέντρο της Αθήνας, συνελήφθησαν δυο άτομα για κατοχή φωτοβολίδων. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΑ.

Πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου και στη Θεσσαλονίκη

Πορείες για την επέτειο του Πολυτεχνείου πραγματοποιούνται και στη Θεσσαλονίκη. Η πρώτη πορεία ξεκίνησε λίγο πριν τις 17:30 το απόγευμα.

a

(Πηγή φωτογραφίας: thestival.gr)

Όπως αναφέρει το thestival.gr, στην κεφαλή της πορείας που ξεκίνησε από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, βρίσκονται τα μέλη του Συνδέσμου Εξορισθέντων Φυλακισθέντων Αντιστασιακών κι ακολουθούν τα μέλη του ΚΚΕ, του ΠΑΜΕ και του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.

(Πηγή βίντεο: thestival.gr)

Οι συμμετέχοντες θα κινηθούν μέσω της οδού Εγνατία, στην Εθνικής Αμύνης και στην Τσιμισκή, με τελικό προορισμό το Αμερικανικό Προξενείο.

Η δεύτερη πορεία ξεκίνησε επίσης από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, στο πλαίσιο της σημερινής, 42ης επετείου από την εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο.

Σε αυτή συμμετέχουν εκπρόσωποι του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, της Ένωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων, μέλη ανεξάρτητων φοιτητικών συλλόγων, καθώς και εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

(Πηγή βίντεο: thestival.gr)

«Οι εξεγέρσεις δεν μπαίνουν σε μουσεία», «Έμπρός για τις γενιάς μας τα Πολυτεχνεία» είναι ορισμένα από τα μηνύματα που αναγράφονται στα πανό, στην κεφαλή της πορείας.

Οι συμμετέχοντες θα κινηθούν μέσω της οδού Εθν. Αμύνης στην Τσιμισκή και οι φοιτητές θα επιστρέψουν στη συνέχεια στην Πολυτεχνική Σχολή.

poreia9.1
poreia4.1

Στην εκδήλωση μνήμης των θυμάτων, η οποία προηγήθηκε, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ 1967-1974), Κώστας Μανταίος, στην ομιλία του ανέφερε ότι στο Πολυτεχνείο «απογειώθηκε η ψυχή ενός λαού», στέλνοντας μέχρι σήμερα το μήνυμα της ενεργού συμμετοχής του πολίτη για τη διαμόρφωση της ζωής και της τύχης του. «Το Πολυτεχνείο ζει και θα ζει αν η δημοκρατική μας συνείδηση δεν είναι επαναπαυμένη. Σήμερα τα κυρία συνθήματα για ψωμί-παιδεία-ελευθερία αποκτούν συγκεκριμένο περιεχόμενο δίνοντας σύγχρονα νοήματα στους αγώνες για καλύτερο μέλλον, προκοπή», είπε ο κ. Μανταίος, τονίζοντας το σύνθημα «ποτέ ξανά φασισμός».

poreia8.1

Στη συνέχεια, η κοσμήτορας της σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Ελένη Μαΐστρου, επισήμανε ότι η 17 Νοεμβρίου δεν ήταν γιορτή αλλά εξέγερση, και περιέγραψε το χρονικό της ενδυνάμωσης του φοιτητικού κινήματος. Τέλος, τόνισε τη σημασία του αγώνα των φοιτητών, ο οποίος ξεπέρασε τα φοιτητικά αιτήματα. «Το Πολυτεχνείο δεν είναι μια ακόμη μουσειακή γιορτή. Δεν μπορεί να είναι νοσταλγική. Πρέπει να είναι ζωντανή. Είναι χρέος μας να μην ξεχάσουμε» κατέληξε.

Από τη μεριά του, ο πρύτανης της σχολής Καλών Τεχνών, Πάνος Χαράλαμπους, είπε, μεταξύ άλλων στην ομιλία του: «Ας υψώσουμε αμυντικό τείχος στον φασισμό. Ας διαδηλώσουμε για δωρεάν παιδεία, δημοκρατία, για ένα μέλλον ελπιδοφόρο».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το προσκλητήριο νεκρών και την ανάκρουση του ύμνου του Πολυτεχνείου.

poreia3.1

Νωρίτερα και συγκεκριμένα λίγο μετά τις 11.30 το πρωί, ένταση επικράτησε στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, όταν εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ κατέφθασαν στο χώρο για να καταθέσουν στεφάνι στο μνημείο για τους νεκρούς της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Μέλη φοιτητικής παράταξης της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς προπηλάκισαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, απωθώντας τα, αρπάζοντας από τα χέρια τους το στεφάνι και φωνάζοντας συνθήματα εναντίον τους και κατά της κυβέρνησης.

Λίγα λεπτά μετά εκτονώθηκε η ένταση και ξεκίνησε η κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους φορέων, συνδικάτων και κομμάτων (ΚΚΕ, ΛΑΕ, ΠΑΣΟΚ) και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Δείτε όλες τις εξελίξεις στο hashtag #polytexneio

Σχετικές ειδήσεις