ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός Λευκάδα: Φθορές σε αρχαιολογικούς χώρους και σε κειμήλια της δυτικής Ελλάδας

Σεισμός Λευκάδα: Φθορές σε αρχαιολογικούς χώρους και σε κειμήλια της δυτικής Ελλάδας

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας δεν διαπίστωσε ζημιές σε μνημεία ή μουσεία της Αιτωλοακαρνανίας, εκτός βέβαια από την κατάρρευση του μεταβυζαντινού ναού της Αγίας Παρασκευής -μία μονόκλιτη ξυλόστεγη βασιλική με κόγχη ημικυκλικής κάτοψης που βρίσκεται στο Αθάνι της Λευκάδας, πάνω στο σεισμικό ρήγμα- η οποία έχει καταρρεύσει.

Μικρές ζημιές σημειώθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λευκάδας (το οποίο παραμένει προς το παρόν κλειστό, για λόγους ασφαλείας, λόγω μετασεισμικής δραστηριότητας) όπου μετακινήθηκαν εντός προθήκης και υπέστησαν βλάβη τρία προϊστορικά πήλινα αγγεία, τα οποία ήδη έχουν αποκατασταθεί. Δεν εντοπίστηκαν ζημιές σε ιστάμενα μνημεία, όπως ο ελληνιστικός πύργος στον Πόρο Λευκάδας, το Κάστρο της Αγίας Μαύρας και οι ιεροί ναοί γύρω από την πόλη της Λευκάδας.

Σύμφωνα με την αυτοψία που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Ζακύνθου και στον αρχαιολογικό χώρο του Κάστρου Ζακύνθου και σε μνημεία αρμοδιότητας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ζακύνθου, δεν παρατηρήθηκαν ζημιές στο Κάστρο ούτε φθορές σε εκθέματα του Μουσείου, με εξαίρεση μικρή μετακίνηση ορισμένων εκθεμάτων του, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού. Όμως η σφοδρότητα και η χρονική διάρκεια της σεισμικής δόνησης είχε ως αποτέλεσμα να επιδεινωθούν τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα στατικότητας του κτιρίου του Μουσείου.

Επίσης, σύμφωνα με την αναφορά της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας, διαπιστώθηκε επιδείνωση των υφιστάμενων βλαβών που είχε προκαλέσει ο σεισμός του 2014 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου, ενώ στο Αρχαιολογικό Μουσείο που βρίσκεται στο Βαθύ της Ιθάκης αναφέρθηκαν μικρές ζημιές σε περίπου 10 πήλινα αντικείμενα (αγγεία και ειδώλια), χωρίς να υποστεί βλάβες το κτίριο. Στην Αρχαιολογική Συλλογή Σταυρού Ιθάκης, διαπιστώθηκαν ρωγμές στους τοίχους του κτιρίου και υπέστησαν βλάβη περίπου 20 εκθέματα (πήλινα αγγεία) τα οποία θα αποκατασταθούν. Για λόγους ασφαλείας, το Αρχαιολογικό Μουσείο στο Βαθύ και η Αρχαιολογική Συλλογή Σταυρού θα παραμείνουν κλειστά μέχρι να γίνει ο έλεγχος της στατικότητας των κτιρίων από τους αρμόδιους μηχανικούς. Στο Κάστρο του Αγίου Γεωργίου, στον θολωτό τάφο των Τζαννάτων και στην Ακρόπολη της Σάμης Κεφαλληνίας δεν αναφέρονται ζημιές. Οι αυτοψίες, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, θα συνεχιστούν σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της περιοχής.

Σχετικές ειδήσεις