ΕΛΛΑΔΑ

Στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια παραπέμπεται και πάλι η Ελλάδα για τα λύματα της Ελευσίνας

Στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια παραπέμπεται και πάλι η Ελλάδα για τα λύματα της Ελευσίνας

Για την ίδια υπόθεση, την ελλιπή επεξεργασία λυμάτων στον κόλπο της Ελευσίνας για την οποία είχε καταδικαστεί πριν από 11 χρόνια, οδηγείται και πάλι η Ελλάδα στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.

Παρά την καταδίκη της Ελλάδας το 2004 χρόνια για την ίδια υπόθεση, η Κομισιόν διαπίστωσε ότι το πρόβλημα παραμένει και την παρέπεμψε εκ νέου στο Δικαστήριο, προτείνοντας μάλιστα την επιβολή προστίμων.

Συγκεκριμένα, προτείνει την επιβολή ημερήσιου προστίμου 34.974 ευρώ, από την ημέρα έκδοσης της απόφασης έως την ημέρα συμμόρφωσης της Ελλάδας.

Πριν από 11 χρόνια, το Δικαστήριο της Ε.Ε. είχε αποφανθεί ότι η Ελλάδα παραβίασε το κοινοτικό δίκαιο λόγω της πλημμελούς συλλογής και επεξεργασίας λυμάτων στον κόλπο της Ελευσίνας.

Η Επιτροπή επανέρχεται και σημειώνει ότι ως σήμερα δεν υπάρχουν κατάλληλα συστήματα επεξεργασίας λυμάτων στην περιοχή του Θριάσιου Πεδίου, κάτι το οποίο συνεπάγεται κινδύνους για την υγεία του ανθρώπου, τα εσωτερικά ύδατα και το θαλάσσιο περιβάλλον.

Μάλιστα προσθέτει, ότι το ποσοστό συλλογής λυμάτων (μόνο το 28% αποχετεύεται και υποβάλλεται σε επεξεργασία) δεν έχει βελτιωθεί σχεδόν καθόλου από τον Ιούλιο του 2012, όταν τέθηκε σε λειτουργία η μονάδα επεξεργασίας λυμάτων.

Σχετικές ειδήσεις