ΕΛΛΑΔΑ

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ. ΕΛ φλερτάρει με τους τρομοκράτες...

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ. ΕΛ φλερτάρει με τους τρομοκράτες...

Την πόρτα των ελληνικών φυλακών ανοίγει στους τρομοκράτες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με φωτογραφική διάταξη. Με νέο άρθρο που μπήκε σφήνα στο νομοσχέδιο που αφορά την χορήγηση αδειών σε άτομα που κατηγορούνται για τρομοκρατικές ενέργειες , δεν προβλέπεται πλέον η σύμφωνη γνώμη του δικαστικού οργάνου που διέταξε την κράτηση του ώστε να πάρει εκπαιδευτική αδεία.

ΣΑΛΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ... ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ ΤΟΥ ΡΩΜΑΝΟΥ

Η εφημερίδα Παραπολιτικά αποκαλύπτει σήμερα την ευνοϊκή ρύθμιση του υπουργού δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλου σύμφωνα με την οποία κατηγορούμενοι για τρομοκρατία θα μπορούν να λαμβάνουν εκπαιδευτικές άδειες χωρίς την σύμφωνη γνώμη του Ειδικού Εφέτη Ανακριτή.

Αυτό που ίσχυε μέχρι σήμερα με τον υφιστάμενο νόμο (Ν.4312/2014, αρ.11, παρ1) και το αρ.58 του Σωφρονιστικού Κώδικα επέτρεπε στον κατηγορούμενο για τρομοκρατία ο Νίκο Ρωμανός να δικαιούται εκπαιδευτική άδεια μονό κατόπιν εισήγησης του Συμβουλίου των Φυλακών και του Ειδικού Εφέτη ανακριτή Ε. Νικολόπουλου, ο οποίος το 2014 και το 2015 είχε απορρίψει το αίτημα του κρατούμενου , κρίνοντας ότι η παραμονή του στην φυλακή είναι απαραίτητη μέχρις ότου εκδικαστούν οι εκρέεις υποθέσεις εις βάρους του».

Στο αρθ. 43 όμως του υπό ψήφιση άρθρου παρακάμπτεται εξ ολοκλήρου ο εφέτης ανακριτής και τον λόγο έχει μόνο το Συμβούλιο των φυλακών. Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση ευνοείται ο Ν. Ρωμανός ο οποίος απασχόλησε πριν από μερικές μέρες την δημοσιότητα όταν με την επιστολή του στις 12 Νοεμβρίου 2015 προανήγγειλε «Μαύρο Δεκέμβρη»

Όπως αναφέρει στο σχετικό ρεπορτάζ της η εφημερίδα Παραπολιτικά είναι η δεύτερη φορά που η κυβέρνηση Σύριζα ΑΝΕΛ δημιουργεί τέτοιο ζήτημα καθώς και το περασμένο Απρίλιο με φωτογραφικό άρθρο για την κατάργηση των Φυλακών Γ΄ είχαν διαμορφωθεί οι συνθήκες για την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού.

Απάντηση Υπουργείου Δικαιοσύνης

Άμεση απάντηση σε πρωτοσέλιδο εφημερίδας που θέλει την κυβέρνηση να «ελευθερώνει» τον Νίκο Ρωμανό με διάταξη - σοκ, έδωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης κάνοντας λόγο για συντονισμένη προσπάθεια «ανακάλυψης ατοπημάτων στην νομοπαρασκευαστική δραστηριότητα του Υπουργείου».

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση η δήθεν «ελευθέρωση» αφορά τη γνωστή ρύθμιση για τις εκπαιδευτικές άδειες των κρατουμένων με «βραχιολάκι», κατά την οποία «το Υπουργείο προκρίνει να επαφίεται η σχετική κρίση στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της φυλακής, το οποίο προεδρεύεται από εισαγγελέα.

Λόγος: ο εισαγγελέας - επόπτης της φυλακής είναι γνώστης, όχι μόνο της κατηγορίας ή της καταδίκης, αλλά και της πορείας του κρατουμένου και των συνθηκών της εκτέλεσης της ποινής, δεδομένα τα οποία συνήθως δεν είναι γνωστά στον ανακριτή της υποθέσεως». Με βάση τα παραπάνω η ανακοίνωση καταλήγει: «Θεωρεί άραγε κανείς ακατάλληλους για τη σχετική κρίση τον εισαγγελέα και τα μέλη του Πειθαρχικού Συμβουλίου;

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης πάντως επαναλαμβάνει για πολλοστή φορά: θα ακούσει στο πλαίσιο της ανοιχτής διαβούλευσης με πολύ προσοχή τους αντιλόγους, θα επεξεργαστεί τα κείμενα και θα προτείνει τις θέσεις που προάγουν την κοινωνική ασφάλεια και το κράτος δικαίου. Παρακάμπτει τις κραυγές και ευχαριστεί τους πολίτες και τους αρμόδιους που συμβάλλουν με τα σχόλια τους στην ευρύτερη νομοπαραγωγική διαδικασία».

Σχετικές ειδήσεις