ΕΛΛΑΔΑ

Γ. Μουζάλας: Στην Αθήνα θα επιστρέψουν οι εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη, πρόσφυγες

Γ. Μουζάλας: Στην Αθήνα θα επιστρέψουν οι εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη, πρόσφυγες

Προσπάθεια να επιστρέψουν στην Αθήνα οιεκατοντάδες πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στην Ειδομένη μετά την απόφαση των Σκοπίων να επιτρέπει τη διέλευση στο έδαφός της, μόνο σε όσους κατάγονται από το Ιράκ, τη Συρία και το Αφγανιστάν, κάνει η Πολιτεία.

Αυτό αποκάλυψε σήμερα (01/12), ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 9,89.

«Κάνουμε μια προσπάθεια να τους πάρουμε από την Ειδομένη και να τους φέρουμε στην Αθήνα, αλλά υπάρχει το νομικό καθεστώς για τον πρόσφυγα. Αυτό που γίνεται στην Ειδομένη, η κατηγοριοποίηση του πρόσφυγα με βάση την εθνικότητα, είναι παράνομο. Αυτός ο νόμος έχει παραβιαστεί από τις άλλες χώρες κι εμείς καλούμαστε να αντεπεξέλθουμε» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός.

Συμπλήρωσε δε ότι «δεν μπορεί να είναι κλεισμένη εννέα μέρες η σιδηροδρομική γραμμή και το εμπόριο».

Αναφερόμενος στο θέμα που έχει προκληθεί με τη δημιουργία κέντρου ταυτοποίησης στην Κω, ο κ. Μουζάλας δήλωσε ότι «αν η Κως θέλει να μην περάσει το περσινό καλοκαίρι πρέπει να δεχτεί το κέντρο ταυτοποίησης των προσφύγων, αποτελεί υποχρέωση της χώρας στην ΕΕ και θα γίνει».

Διευκρίνισε ότι «θα κριθούμε από το εάν μέσα στη διάρκεια του χειμώνα μπορέσουμε να φτιάξουμε αυτές τις δομές ώστε να μην είναι αποτρεπτικό το προσφυγικό κύμα για τον τουρισμό».

Ο Γιάννης Μουζάλας, αναφερόμενος στην πρόσφατη Σύνοδο για το προσφυγικό, δήλωσε πως «κάνουμε την Τουρκία υπεύθυνη επίλυσης του προβλήματος. Καταδεικνύεται επιτέλους ότι από τα παράλια της Τουρκίας είναι η πόρτα, εκεί γίνεται η διακίνηση, ακούγεται σιωπηλό αλλά είναι μεγάλη διπλωματική μας νίκη. Η Τουρκία τώρα μένει να αποδείξει αν αυτό που πήρε το δικαιούται, ειδάλλως δεν θα το πάρει. Η Τουρκία θα παίρνει όσο μειώνεται η μετανάστευση, θα πρέπει να γίνει μέρος της λύσης. Είναι πολύ σημαντικό γιατί και οι δύο χώρες έχουν να κερδίσουν αν αυτή η συμφωνία πάει καλά», συμπλήρωσε ο αναπληρωτής υπουργός.