ΕΛΛΑΔΑ

Η Ειδομένη άδειασε... Και τώρα τι;

Η Ειδομένη άδειασε... Και τώρα τι;

Οι μετανάστες απομακρύνθηκαν από την Ειδομένη και η σιδηροδρομική γραμμή άνοιξε αλλά το πρόβλημα δεν λύθηκε καθώς χιλιάδες ανθρώπων επέστρεψαν στην Αθήνα, όπου είναι ξεκάθαρο πως δεν θέλουν να βρίσκονται και τα Σκόπια επιμένουν να επιτρέπουν τη διέλευση στα εδάφη τους, μόνο σε Σύριους, Αφγανούς και Ιρακινούς.

Ηρεμία επικρατεί στην Ειδομένη μετά την μεγάλη αστυνομική επιχείρηση της Τετάρτης (9/12) κατά την οποία απομακρύνθηκαν όλοι οι μετανάστες που κρατούσαν από τις 19 Νοεμβρίου κλειστή τη σιδηροδρομική γραμμή και μεταφέρθηκαν στο κλειστό γήπεδο του Τάε Κβον Ντο στο Παλαιό Φάληρο.

metanastes eidomeni1

Τα 46 λεωφορεία που μετέφεραν τους μετανάστες (στην πλειονότητά τους από το Πακιστάν, τη Σομαλία, το Μαρόκο, το Μπαγκλαντές και την Αλγερία) έφταναν σταδιακά από το απόγευμα της Τετάρτης στο γήπεδο, αποβιβάζοντας περίπου 2.300 άτομα.

metanastes eidomeni

Όμως στον χώρο του Τάε Κβον Ντο φιλοξενούνται ήδη 700 άτομα ενώ θα είναι στη διάθεση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής το πολύ μέχρι της 18 Δεκεμβρίου καθώς μετά θα πρέπει εκκενωθεί.

2425990

Παράλληλα, οι ίδιοι οι μετανάστες, στους οποίους τα Σκόπια δεν επέτρεψαν τη διέλευση (σ.σ. επιτρέπουν τη διέλευση μόνο σε πολίτες της Συρίας, του Ιράκ και του Αφγανιστάν) δεν επιθυμούν να παραμείνουν στην Αθήνα και γενικότερα στην Ελλάδα.

Έτσι οι περισσότεροι από αυτούς, ήδη έχουν αποχωρήσει από το κλειστό γήπεδο, κινούμενοι προς το κέντρο της Αθήνας και ειδικότερα στην πλατεία Βικτωρίας, όπου πληροφορίες αναφέρουν ότι επιχειρούν να προμηθευτούν πλαστά διαβατήρια, με σκοπό να φύγουν για την Ειδομένη και να επιχειρήσουν και πάλι να περάσουν στα Σκόπια.

Σχετικά πάντως με την επιλογή του τόπου προσωρινής διαμονής των μεταναστών κι ενώ εκατοντάδες από αυτούς φτάνουν καθημερινά από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου στον Πειραιά, πληροφορίες της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» αναφέρουν ότι κάποιοι θα τοποθετηθούν στον καταυλισμό του Ελαιώνα κι άλλοι στο στάδιο χόκεϊ του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, όπου πάντως η δημοτική αρχή διαμαρτύρεται για τις συνθήκες που διαμορφώνονται εκεί.

Χθες, τους μετανάστες επισκέφθηκε στο κλειστό γήπεδο του Φαλήρου, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος δήλωσε ότι η Πολιτεία θα σταθεί στο πλευρό των μεταναστών αλλά δεν θα επιτρέψει να επαναληφθεί η κατάσταση που επικρατούσε πριν από λίγους μήνες στην πλατεία Βικτωρίας.

Εν τω μεταξύ στην Ειδομένη, άρχισε και πάλι η ροή προσφύγων, οι οποίοι περίμεναν χθες να ολοκληρωθεί η 10ωρη αστυνομική επιχείρηση προκειμένου να τους επιτραπεί η είσοδος στην ουδέτερη ζώνη. Τα λεωφορεία που φτάνουν πλέον στον καταυλισμό της Ειδομένης, μεταφέρουν Σύριους, Ιρακινούς και Αφγανούς, οι οποίοι περνούν τους ελέγχους και εισέρχονται στα Σκόπια.

Σχετικές ειδήσεις