ΕΛΛΑΔΑ

Αναδάσωση του Ταϋγέτου την Κυριακή

Αναδάσωση του Ταϋγέτου την Κυριακή

Έντονη κινητικότητα κι αλληλεγγύη ―«ξέλαση» κατά την παλαιότερη έκφραση― εμφανίζουν οι τοπικοί φορείς των νομών Μεσσηνίας και Λακωνίας για τη διάσωση τόσο της πανίδας όσο και της χλωρίδας του Ταϋγέτου, του πανέμορφου βουνού που υψώνεται ανάμεσά τους ως φυσικό σύνορο, αλλά και ως τμήμα για τη συντομότερη διαδρομή της μεταξύ τους επικοινωνίας.

Έτσι, την Κυριακή (13/12) πολυπληθείς αντιπροσωπείες εθελοντών, με πρωτοβουλία και ευθύνη διοίκησης έργου της διεύθυνσης Δασών Μεσσηνίας, αναμένεται να συμπράξουν σε υψόμετρο 1.080 μέτρων περίπου, στη θέση «Δασάκι» στην καρδιά του δυτικού Ταϋγέτου, τέσσερα χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Αρτεμισίας, στο 32ο χιλιόμετρο της Ε.Ο. Καλαμάτας- Σπάρτης.
Πρόκειται για μια σημαντική προσπάθεια αναδάσωσης της καμένης περιοχής με 5.000 περίπου δενδρύλλια μαύρης πεύκης. Οι σπόροι μαύρης πεύκης, που είχαν συλλεχθεί από τον Ταΰγετο, στάλθηκαν σε ειδικά φυτώρια στη Θεσσαλονίκη και σήμερα υπάρχουν διαθέσιμα περί τα 280.000 δενδρύλλια. Ήδη, τα 60.000 από αυτά βρίσκονται στο Κρατικό Ξυλοπριστήριο Αρτεμισίας και αναμένουν τη σχετική έγκριση, ώστε μέχρι το μήνα Μάρτιο να έχουν φυτευτεί.
«Πρόκειται για δέντρα που φέρουν τα μορφολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής και δεν πρέπει να χαθούν. Αν δεν φυτευτούν την επόμενη περίοδο, θα πρέπει να καταστραφούν, καθώς δεν θα είναι κατάλληλα, πλέον, για φύτευση. Προορίζονταν για τον Πύργο Ηλείας, αλλά λόγω ιδιαίτερων προβλημάτων που ανέκυψαν στην εκεί περιοχή, θα φυτευτούν στις καμένες περιοχές του Ταϋγέτου. Το συνολικό έργο (για τα 280.000 δενδρύλλια), προϋπολογισμού δαπάνης 500.000 ευρώ, έχουμε ζητήσει να ενταχθεί στο Πράσινο Ταμείο και ίσως και αύριο να έχουμε αυτή την απόφαση, ώστε η διαδικασία δενδροφύτευσης να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2016. Δηλαδή, εκτός από την τρέχουσα φυτευτική περίοδο ν' αξιοποιήσουμε και αυτή του φθινοπώρου» δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο επικεφαλής της διεύθυνσης Δασών Μεσσηνίας, Γεώργιος Σωτηρόπουλος.
Η ανωτέρω δράση αποτελεί μέρος μιας προσπάθειας που έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια με στόχο την αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2007.
Η περιφέρεια Πελοποννήσου, η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, ο δήμος Καλαμάτας, η διεύθυνση Δασών Μεσσηνίας, ο Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας, ο Κυνηγετικός Σύλλογος, ο Δικηγορικός Σύλλογος, ο Ιατρικός Σύλλογος, η Μεσσηνιακή Αμφικτυονία, το ΚΤΕΛ Μεσσηνίας, αλλά και μεμονωμένοι πολίτες, συντρέχουν ενεργά στην προσπάθεια αναδάσωσης του Ταϋγέτου την προσεχή Κυριακή, αλλά καλούνται να προσέλθουν και όσοι άλλοι, πιστοί στο εγχείρημα.
Από τη γειτονική Λακωνία θα συμμετάσχει ο δήμος Σπάρτης και η διεύθυνση Δασών Λακωνίας, ενώ λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων αυτή τη φορά δεν θα συμμετάσχουν περιβαλλοντικοί σύλλογοι του νομού.
Οι αναχωρήσεις από την Καλαμάτα με προορισμό το σημείο δενδροφύτευσης θα γίνουν με τρία λεωφορεία που διαθέτει το ΚΤΕΛ Μεσσηνίας. Σημείο συγκέντρωσης έχει καθοριστεί το Δασονομείο Αλαγονίας (32ο χιλιόμετρο Καλαμάτας-Σπάρτης). Εκεί θα βρίσκονται ειδικά συνεργεία και θα κατευθύνουν στις θέσεις των περιοχών που θα φυτευτούν, παρέχοντας τις ανάλογες οδηγίες. Λεωφορείο του ΚΤΕΛ με εθελοντές θα ξεκινήσει και από τη Μεσσήνη.