ΕΛΛΑΔΑ

Πρωταθλήτρια στις αυτοκτονίες η Ελλάδα

Πρωταθλήτρια στις αυτοκτονίες η Ελλάδα
Σημείωσε αύξηση 17% στη διετία 2007-2009, την υψηλότερη από όλες τις χώρες που συμμετείχαν σε σχετική έρευνα...

Δραματικές είναι οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην ευρωζώνη, με τα ποσοστά των αυτοκτονιών να σημειώνουν άνοδο σε όλες τις χώρες στις οποίες διεξήχθη σχετική έρευνα, πλην της Αυστρίας.

Στη χώρα μας οι αυτοκτονίες παρουσίασαν αύξηση 17% τη διετία 2007-2009, όπως προκύπτει από την έρευνα Αμερικανών και Βρετανών επιστημόνων σε δέκα χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για τις ηλικίες κάτω των 65 ετών, σε μία προσπάθεια να καταγράψουν τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη.

Η χώρα μας έχει το χειρότερο ποσοστό, ενώ η μοναδική χώρα στην οποία μειώθηκαν οι αυτοκτονίες είναι η Αυστρία (-5%). Ακόμα και η Ιρλανδία έχει χαμηλότερο ποσοστό από την Ελλάδα, το οποίο ανέρχεται στο 13%. Στη Βρετανία το ποσοστό των αυτοκτονιών αυξήθηκε κατά 10%. Η μικρότερη αύξηση (5%) εντοπίστηκε στη Φινλανδία.

Εκτός από τις προαναφερόμενες χώρες, στο επίκεντρο της έρευνας βρέθηκαν επίσης η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Λιθουανία, η Ρουμανία και η Ολλανδία.

«Υπήρξε πλήρης αλλαγή σκηνικού. Πριν από την κρίση οι αυτοκτονίες μειώνονταν. Μετά άρχισαν να αυξάνονται σχεδόν σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη στα οποία επικεντρώνεται η έρευνα. Σίγουρα, η αύξηση αυτή συνδέεται με την οικονομική κρίση» δήλωσε ο Ντέιβιντ Στάκλερ, από την ομάδα των ερευνητών.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν, επίσης, ότι η οικονομική κρίση μπορεί να έχει και άλλες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων.

Ειδικότερα, είναι πιθανόν να αυξηθούν οι καρδιακές παθήσεις και τα περιστατικά εμφάνισης καρκίνου.

Πάντως, οι ερευνητές κατέληξαν και σε ένα άλλο συμπέρασμα: η περιορισμένη χρήση αυτοκινήτου σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη, επίσης λόγω της κρίσης, έχει οδηγήσει στη μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων.

Σε σχέση με το 2008, το 2009 σημειώθηκαν λιγότερα τροχαία δυστυχήματα στη Λιθουανία, την Ουγγαρία και την Ολλανδία.

Η συγκεκριμένη έρευνα ακολουθεί μία πρόσφατη μελέτη που παρουσίασε το BBC, βάσει της οποίας η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει στην αύξηση κατά 40% των συνταγογραφήσεων για αντικαταθλιπτικά φάρμακα.