ΕΛΛΑΔΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Με καθυστέρηση οι προκαταβολές της εξισωτικής αποζημίωσης του 2015

ΟΠΕΚΕΠΕ: Με καθυστέρηση οι προκαταβολές της εξισωτικής αποζημίωσης του 2015

Ανακολουθίας και ασυνέπειας εκ μέρους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του ΟΠΕΚΕΠΕ... συνέχεια και με τις πληρωμές της εξισωτικής αποζημίωσης για το 2015, καθώς παρότι υπήρξαν επίσημες ανακοινώσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ τις τελευταίες μέρες του έτους (2015), και αρκετός κόσμος έσπευσε στα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης των τραπεζών, διαπίστωσε πως οι λογαριασμοί δεν είχαν πιστωθεί μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής 3 Δεκεμβρίου, αν και στο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ καθείς δικαιούχος μπορούσε να δει το ποσό που θα πάρει. Θύελλα εξάλλου διαμαρτυριών εκ μέρους των κτηνοτρόφων έφεραν τα κουτσουρεμμένα ποσά ως και 80%, σε σχέση με αυτά που περίμεναν να λάβουν.

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με το agronews, βροχή έφτασαν οι καταγγελίες από κτηνοτρόφους, που είδαν εαυτούς στο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, ως δικαιούχους με ποσά μειωμένα ως 80% σε σύγκριση με αυτά που περίμεναν, λόγω του ότι ο οργανισμός αναγνώρισε μειωμένες εκτάσεις βοσκότοπων, σε σχέση με αυτές που δήλωσαν οι παραγωγοί, επιβάλλοντας και ποινές.

Αρκετοί αγρότες υποστηρίζουν ότι υπουργείο και ΟΠΕΚΕΠΕ βρήκαν πάτημα να κόψουν κόσμο, με την αιτιολογία ότι δεν υπέβαλαν Ε3, κάτι ασύνηθες για κτηνοτρόφους, ενώ πολλοί, κατά τις ίδιες πληροφορίες, έμειναν εκτός, γιατί οι υπηρεσίες ανακάλυψαν εξωγεωργικά εισοδήματα, ακόμη και σε παραγωγούς που δεν είχαν τέτοια, ουδέποτε στη ζωή τους.

Προβλήματα, εξίσου μεγάλα αναφέρθηκαν από παραγωγούς που προσπάθησαν να μπουν στο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά δεν ήταν δυνατή η ταυτοποίηση των στοιχείων τους κι ενώ ο κόσμος αναμένεται την Δευτέρα 4 Ιανουαρίου να σπεύσει στις τράπεζες, για να πάρει τα χρήματά του.

Να σημειωθεί ότι υπουργείο και ΟΠΕΚΕΠΕ είχαν σπεύσει τις τελευταίες ημέρες του 2015 (Τετάρτη και Πέμπτη), να ανακοινώσουν τις πληρωμές.

Αναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ στις 31 Δεκεμβρίου αναφέρει:

«Μετά την πληρωμή της εκκαθάρισης της Εξισωτικής Αποζημίωσης έτους αιτήσεων 2014 τις προηγούμενες εβδομάδες, όπου αντιμετωπίσθηκαν τα προβλήματα πληρωμής της προκαταβολής των κτηνοτρόφων, ολοκληρώθηκε σήμερα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως είχε προγραμματιστεί, η διαδικασία για την έκδοση της εντολής πληρωμής της Προκαταβολής, του 75%, της Εξισωτικής Αποζημίωσης έτους αιτήσεων 2015, για όσους δικαιούχους έχουν προσκομίσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και ολοκλήρωσαν τις διαδικασίες απογραφής του ζωικού τους κεφαλαίου. Συγκεκριμένα, θα καταβληθούν 106.994.011,74 εκατ. ευρώ σε 63.519 δικαιούχους.

Στους παραπάνω δικαιούχους δεν συμπεριλαμβάνονται, όσοι είτε δεν είχαν τακτοποιήσει πλήρως τα δικαιολογητικά απογραφής των ζώων τους ή τα στοιχεία εισοδημάτων και απασχόλησης είτε δεν είχαν εκκαθαριστεί τα οικονομικά τους στοιχεία από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Η πληρωμή των δικαιούχων αυτών θα γίνει αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων τους.

Μετά την ανάρτηση των Πινάκων Εγκεκριμένων και Απορριπτόμενων οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλλον τις ενστάσεις τους εντός 10 εργάσιμων ημερών.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω πληρωμή, η οποία υλοποιείται στο πλαίσιο του Εγκεκριμένου Χρηματοδοτικού Πίνακα του ΠΑΑ 2007-2013, αφορά μόνο δικαιούχους στις περιοχές στόχου «Εντός και Εκτός Σύγκλισης». Για τους δικαιούχους των περιοχών στόχου «Νήσοι Αιγαίου», δεν ήταν εφικτή στην παρούσα φάση η καταβολή των οικονομικών ενισχύσεων, εξαιτίας εξάντλησης των ορίων του Εγκεκριμένου Χρηματοδοτικού Πίνακα του ΠΑΑ 2007-2013, όπως αυτός είχε διαμορφωθεί και εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ προβαίνει ήδη στις αναγκαίες ενέργειες, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι πληρωμές των δικαιούχων στις περιοχές στόχου «Νήσοι Αιγαίου».

Εντός του Δεκεμβρίου 2015 οι συνολικές πληρωμές για την Εξισωτική Αποζημίωση, περιλαμβανομένων και της πληρωμής παλαιών εκκρεμοτήτων, ξεπερνά τα 221 εκατ. ευρώ, ποσό πολύ σημαντικό για την λειτουργία των κτηνοτροφικών μονάδων στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές».