ΕΛΛΑΔΑ

Ηράκλειο: Νερό ξανά στα Λιοντάρια μετά από 10 χρόνια!

Ηράκλειο: Νερό ξανά στα Λιοντάρια μετά από 10 χρόνια!

Εγκαινιάστηκε σήμερα, Παρασκευή 15 Ιανουαρίου στο Ηράκλειο, η εκ νέου υδροδότηση της κρήνης Μοροζίνι μετά από συντονισμένες προσπάθειες της Αντιδημαρχίας Χωροταξικού Σχεδιασμού- Πολεοδομίας και Παλιάς Πόλης με τη ΔΕΥΑΗ, την Αντιδημαρχία Τεχνικών Έργων και την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου.

Τη διαδικασία υδροδότησης της Κρήνης Μοροζίνι παρακολούθησαν ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός καθώς και οι Αντιδήμαρχοι Χωροταξικού Σχεδιασμού και Πολεοδομίας κ. Γιάννης Αναστασάκης, Τεχνικών Έργων κ. Χάρης Μαμουλάκης, Παιδείας κ. Μαρία Καναβάκη, Καθαριότητας και Ανακύκλωσης κ. Γιάννης Ρασούλης, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ κ. Νίκος Φακουρέλης, ο πρόεδρος της ΔΕΠΑΝΑΛ κ. Νίκος Αγγελάκης, ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΦΜΑΗ κ. Γιώργος Βουρεξάκης, ο πρόεδρος της ΔΗΚΕΗ κ. Γιώργος Τσαγκαράκης, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Μανόλης Χαιρέτης. Επίσης τη διαδικασία παρακολούθησε και η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου κ. Βασιλική Συθιακάκη.

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου σε δηλώσεις υπογράμμισε ότι «η Κρήνη Μοροζίνι μετά από 10 χρόνια έχει και πάλι νερό, αυτή τη φορά από το φράγμα Αποσελέμη και πρόκειται για ένα θέαμα που έχει ενθουσιάσει τους Ηρακλειώτες.»

Το ιστορικό

Η σχετική μελέτη εκπονήθηκε λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους και προδιαγραφές που δόθηκαν από την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού. Πιο συγκεκριμένα η εγκεκριμένη μελέτη προέβλεπε:

  • το νερό που τροφοδοτεί την κρήνη να προέρχεται από το Φράγμα Αποσελέμη που πληροί τις προδιαγραφές που απαιτούνται για μια τέτοια λειτουργία σε μνημείο,
  • τον επαρκή καθαρισμό του νερού με την τοποθέτηση ειδικού φίλτρου από ζεόλιθο ώστε να μην προκαλείται φθορά στο μνημείο,
  • συνεχή έλεγχο, παρακολούθηση, και καθαρισμό της κρήνης

Η εκ νέου υδροδότηση της κρήνης συμβάλει στην ανάδειξη όχι μόνο του ίδιου του μνημείου αλλά και του ιστορικού κέντρου της πόλης του Ηρακλείου γενικότερα, αφού αποτελεί ένα από τα πλέον αξιόλογα δείγματα της γλυπτικής του 17ου αι. στην Κρήτη, αλλά και ως τεχνικό έργο για την εποχή εκείνη αξιοθαύμαστο ως προς τη σύλληψη και την κατασκευή του. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μοροζίνι αποφάσισε την υλοποίηση του μεγάλου αυτού τεχνικού έργου με τη συνδρομή ειδικών μηχανικών της Βενετίας για να μεταφέρει το νερό από τις πηγές του Γιούχτα, πάνω από τις τρεις Καμάρες και το Αραβοβυζαντινό τείχος για να καταλήξει στην κρήνη.

Πηγή: cretalive.gr

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων