ΕΛΛΑΔΑ

Σπείρα εισήγαγε εκατομμύρια πακέτα λαθραίων τσιγάρων - Πως τους εντόπισε η αστυνομία

Σπείρα εισήγαγε εκατομμύρια πακέτα λαθραίων τσιγάρων - Πως τους εντόπισε η αστυνομία

Εικοσιεπτά άτομα συνελήφθησαν και τριάντα τέσσερα αναζητούνται, σε μια αστυνομική επιχείρηση κατά τη διάρκεια της οποίας εντοπίστηκε και εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωσηπου εισήγαγε από αραβικές χώρες εκατομμύρια πακέτα λαθραίων τσιγάρων.

Η οργάνωση διακινούσε και εμπορευόταν στην Ελλάδα τα λαθραία τσιγάρα ενώ εξήγαγε μέρος αυτών σε Βαλκανικές χώρες.

Οι αριθμοί είναι εξωφρενικοί: κατασχέθηκαν 12.207.200 λαθραία τσιγάρα (610.360 πακέτα) ενώ σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα (η οποία διήρκεσε τέσσερις μήνες), τον τελευταίο χρόνο, η σπείρα διακίνησε συνολικά τουλάχιστον 115.788.800 λαθραία τσιγάρα, δηλαδή 5.789.440 πακέτα με τους διαφυγόντες δασμούς να ξεπερνούν τα 22.000.000 ευρώ.

Όπως σημειώνει η αστυνομία, συνελήφθησαν 27 άτομα, ηλικίας 24 έως 60 ετών, μεταξύ των οποίων και οι αρχηγοί της εγκληματικής οργάνωσης ενώ αναζητούνται άλλα 34 και συνεχίζονται οι έρευνες για την ταυτοποίηση άλλων 241 μελών.

Πραγματοποιήθηκαν τριάντα μία συνολικά έρευνες σε οικίες και αποθηκευτικούς χώρους στην Αττική, όπου κατασχεθήκαν 12.207.200 λαθραία τσιγάρα (610.360 πακέτα), 1.290 συσκευασίες λαθραίου καπνού, 143.108 ευρώ, 63.350 δολάρια ΗΠΑ, δώδεκα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, ένα Ι.Χ. φορτηγό αυτοκίνητο, μία μοτοσυκλέτα και τρία επιτυχόντα δελτία τυχερών παιγνίων με συνολικό κέρδος 10.000 ευρώ.

Σε βάρος των συλληφθέντων, σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για το αδίκημα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, παράβαση του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα και παράβαση του Νόμου για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Πως δρούσε η σπείρα

Διαπιστώθηκε ότι η οργάνωση αποτελείται από τουλάχιστον τριακόσια μέλη, άνδρες και γυναίκες, κυρίως αλλοδαπούς και Έλληνες (με καταγωγή από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης), δραστηριοποιούμενα στην εισαγωγή φορτίων λαθραίων τσιγάρων από Αραβικές χώρες, ακτοπλοϊκώς, μέσω των λιμανιών της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά, στην Ελλάδα και την αποθήκευσή τους σε χώρους, κυρίως σε περιοχές της Δυτικής Αττικής (Ασπρόπυργος κ.τ.λ.).

Στην συνέχεια μέλη-μεταφορείς της οργάνωσης, αναλάμβαναν την εκτέλεση των παραγγελιών, μεταφέροντας ανάλογες ποσότητες τσιγάρων, σε χώρους - διαμερίσματα στην Αθήνα, όπου τα αποθήκευαν, μέχρι να τα διαθέσουν προς πώληση.

Οι διαχειριστές-διαμεσολαβητές των αποθηκευτικών χώρων, διοχέτευαν τμηματικά ποσότητες λαθραίων τσιγάρων στους «DEALERS», οι οποίοι έχοντας διαμοιράσει την Αθήνα σε τομείς, τα διέθεταν προς πώληση στους πελάτες-αγοραστές, για άμεση κατανάλωση.

Ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης ήταν 52χρονος ομογενής από το Καζακστάν, ο οποίος έδινε οδηγίες-διαταγές σε διάφορα μέλη της οργάνωσης για τον τρόπο με τον οποίο θα διέθεταν τα λαθραία τσιγάρα, ενώ ήταν εκ των διαχειριστών της κεντρικής αποθήκης της οργάνωσης στην περιοχή του Ασπρόπυργου. Επιπλέον καθόριζε τις τιμές διάθεσης, όριζε τον εκάστοτε «αποθηκάριο της οργάνωσης» και φρόντιζε για την νομιμοποίηση των εσόδων της εγκληματικής οργάνωσης, κυρίως, μέσω της εξαγοράς επιτυχόντων δελτίων τυχερών παιγνίων.

Ηγετικά καθήκοντα επίσης στην οργάνωση είχε και ένας 26χρονος ομογενής από το Καζακστάν ο οποίος κανόνιζε τις προμήθειες των λαθραίων τσιγάρων, χρησιμοποιώντας τον 52χρονο ως τον κύριο αποδέκτη αυτών.

Χρέη ταμία της οργάνωσης εκτελούσε 60χρονη ομογενής από το Καζακστάν, η οποία ήταν επιφορτισμένη με τις οικονομικές εισπράξεις της οργάνωσης, εισπράττοντας τα ανάλογα χρηματικά ποσά από τις διακινήσεις λαθραίων τσιγάρων. Δύο 44χρονοι ομογενείς από το Καζακστάν διατηρούσαν επιμέρους αποθήκες της οργάνωσης στην περιοχή του Ασπροπύργου. Τρεις (3) επίσης ομογενείς από το Καζακστάν ηλικίας 26, 41 και 52 ετών ήταν οι βασικοί μεταφορείς της οργάνωσης, οι οποίοι με διάφορα οχήματα μετέφεραν-διακινούσαν ποσότητες λαθραίων τσιγάρων, προς την περιοχή του κέντρου της Αθήνας.

Τέλος, τριάντα εκ των κατηγορουμένων ήταν επιφορτισμένοι με το ρόλο της διάθεσης-πώλησης λαθραίων τσιγάρων κυρίως στο κέντρο της Αθήνας σε αγοραστές-καταναλωτές.

Σχετικές ειδήσεις