ΕΛΛΑΔΑ

Δύο συγκεντρώσεις στο Σχιστό για τη δημιουργία κέντρου κράτησης προσφύγων

Δύο συγκεντρώσεις στο Σχιστό για τη δημιουργία κέντρου κράτησης προσφύγων

Η δημιουργία Κέντρου Μετεγκατάστασης Προσφύγων στην περιοχή του Σχιστού προκαλεί παντός είδους αντιδράσεις και σήμερα Δευτέρα (08/02) σε δύο διαφορετικές συγκεντρώσεις, θα εκφραστούν δύο από αυτές.

Στις 11 το πρωί, στη λεωφόρο Σχιστού και Γρηγορίου Λαμπράκη, η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) πραγματοποιεί αντιφασιστική συγκέντρωση.

Από νωρίς το πρωί την περιοχή έχουν αναπτυχθεί ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας ενώ έχει αρχίσει η προσυγκέντρωση.

Σε ανακοίνωσή της, η ΚΕΡΦΑ αναφέρει ότι «οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι καλοδεχούμενοι στην πόλη του Κερατσινίου» και προσθέτει ότι «Χρυσαυγίτες, φορώντας την προβιά Επιτροπής Κατοίκων Πειραιά, καλούν σε ρατσιστική σύναξη μίσους στο Σχιστό Κερατσινίου κατά του στρατοπέδου μεταναστών».

Στις 12:30 το μεσημέρι, η επιτροπή που υπογράφει ως κάτοικοι Α και Β Πειραιά, έχει προγραμματίσει ανάλογη συγκέντρωση ενάντια στη δημιουργία κέντρου μεταναστών. «Η κυβέρνηση αποφάσισε εντελώς παράνομα και χωρίς να ρωτήσει κανέναν κάτοικο της περιοχής μας, να εγκαταστήσει κέντρο λαθρομεταναστών ανοιχτού τύπου στο Σχιστό» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η συγκεκριμένη επιτροπή.

Παραμένουν στον Πειραιά μετανάστες και πρόσφυγες

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα φιλοξενούνται μετανάστες και πρόσφυγες στους επιβατικούς σταθμούς Ε7 και Ε1 στο λιμάνι του Πειραιά. Οι πρόσφυγες παραμένουν στο λιμάνι καθώς δεν είναι δυνατή η μετακίνησή τους με πούλμαν προς τα σύνορα και την Ειδομένη, λόγω των μπλόκων των αγροτών.

Η σίτιση και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψή τους, γίνεται από στελέχη του Ερυθρού Σταυρού, την επιτροπή αλληλεγγύης Πειραιά και εθελοντές.

Εντός της ημέρας, ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης θα έχει συνάντηση με τους δημάρχους της ευρύτερης περιοχής, προκειμένου να εξεταστεί το θέμα του Κέντρου Μετεγκατάστασης στο Σχιστό και κατά πόσο μπορεί να συμβάλει στην εύρυθμη λειτουργία του η τοπική αυτοδιοίκηση.

Το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσαν δύο πλοία μεταφέροντας 532 άτομα. Συγκεκριμένα το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νήσος Ρόδος» μετέφερε από τη Μυτιλήνη 492 πρόσφυγες και μετανάστες ενώ το "Blue Star 2", 40 άτομα από την Κω.