ΕΛΛΑΔΑ

Στα άκρα η σύγκρουση ανάμεσα σε αγρότες και κυβέρνηση

Στα άκρα η σύγκρουση ανάμεσα σε αγρότες και κυβέρνηση

Σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης βρίσκονται πλέον οι αγρότες με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με τον αγροτικό κόσμο να δηλώνει απογοητευμένος στον απόηχο της συνάντησης με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, τονίζοντας πως αυτά που τους έδωσε ο πρωθυπουργός ήταν «ψίχουλα».

ΣΤΟ «ΚΟΚΚΙΝΟ» Η ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΜΕΤΑ ΤΟ «ΝΑΥΑΓΙΟ» ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ – ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΜΠΛΟΚΑ – ΓΙΑ ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ

Ωστόσο, η απογοήτευση διαδέχθηκε γρήγορα την οργή: Οι αγρότες των Τεμπών αποφάσισαν ομόφωνα να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, προχωρώντας σε νέο αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης με τα τρακτέρ τους.

Μάλιστα, προχώρησαν κι ένα βήμα παραπέρα, αποκλείοντας με τα αγροτικά τους μηχανήματα και τη γέφυρα στο Στόμιο Λάρισας, αποκόπτοντας και την εναλλακτική διαδρομή, ενώ πλέον σκέφτονται να στήσουν μπλόκα και στις σιδηροδρομικές γραμμές.

Το μήνυμα που στέλνουν στην κυβέρνηση είναι σαφές: «Απαντήστε στα αιτήματα που σας καταθέσαμε και όχι επί της πρότασης που μας κάνατε στο Μαξίμου».

«Η προβοκάτσια της κυβέρνησης δεν θα περάσει»

Σφοδρότατη επίθεση εναντίον της κυβέρνησης εξαπέλυσαν, μέσω γραπτής τους ανακοίνωσης, οι αγρότες του μπλόκου Καστανεών-Ριζίων Έβρου, κάνοντας λόγο για «προβοκάτσια», «ανεντιμότητα» και «χοντρά ψέματα».
Ολόκληρη η ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής του μπλόκου Καστανεών-Ριζίων Έβρου αναφέρει τα εξής:

«Διαψεύδουμε κατηγορηματικά την κ. Όλγα Γεροβασίλη, κυβερνητική εκπρόσωπο, η οποία στην πρεμούρα της να παρουσιάσει ότι η πλειοψηφία των μπλόκων συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό, ανακοίνωσε ότι στα 58 μπλόκα που συμμετείχαν στη συνάντηση ήταν και τα μπλόκα Καστανεών και Ορμενίου. Όλα αυτά είναι χοντρά ψέματα, γιατί:

Πρώτον, το μπλόκο Ορμενίου, που ανακοινώθηκε ότι συμμετείχε στη συνάντηση, δεν υπάρχει.

Δεύτερον, το μπλόκο Καστανεών - Ριζίων σε καμιά συνάντηση δεν συμμετείχε και δηλώνουμε για άλλη μια φορά προς κάθε κατεύθυνση ότι είμαστε συντονισμένοι με τα 68 μπλόκα που πρόσφατα συναντήθηκαν στη Νίκαια της Λάρισας και καθόρισαν το πλαίσιο πάλης.

Δυστυχώς και αυτή η προβοκάτσια της κυβέρνησης, να μας 'χρεώσει' ότι συμμετείχαμε στην συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, δείχνει ότι αντιμετωπίζει τον αγώνα μας, που είναι αγώνας για την επιβίωσή μας, με ψέματα και ανεντιμότητα».

Νίκαια Λάρισας

Σε στάση αναμονής βρίσκονται, την ίδια ώρα, οι αγρότες στο μπλόκο της Νίκαιας, αναμένοντας απάντηση από την κυβέρνηση στο αίτημά τους για ξεχωριστή συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, το οποίο είχαν καταθέσει την Κυριακή (21/02/2016).

Μάλιστα, σήμερα αντιπροσωπεία τους έχει προγραμματίσει να μεταβεί, με δύο λεωφορεία στο τελωνείο του Προμαχώνα Σερρών, το οποίο παραμένει κλειστό επ' αόριστον, προκειμένου να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των συναδέλφων τους του εκεί μπλόκου.

Από την πλευρά τους οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας εξακολουθούν να αναμένουν απάντηση από την κυβέρνηση στο αίτημα για ξεχωριστή συνάντηση με τον πρωθυπουργό, που τέθηκε την Κυριακή μετά τη συνεδρίαση των 69 μπλόκων στο Πνευματικό Κέντρο Νίκαιας. Το αίτημα έχει τεθεί από την πλευρά τους και επίσημα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Βαγγέλης Μπούτας με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά μέχρι στιγμής απάντηση δεν έχει δοθεί.

Σε κάθε περίπτωση οι αγρότες της Νίκαιας παραμένουν σε «θέση μάχης» και σήμερα ετοιμάζονται με δύο λεωφορεία να μεταβούν στον Προμαχώνα για να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των συναδέλφων τους.

Μικροθήβες Μαγνησίας

Την ίδια στιγμή, και οι αγρότες των Μικροθηβών σκληραίνουν τη στάση τους, μετά και τη δημιουργία ενός νέου μπλόκου στην Κεφάλωση Αλμυρού επί της Εθνικής Οδού, με σκοπό να προκαλέσουν γενικό μπλακ-άουτ στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Μάλγαρα Θεσσαλονίκης

Εξοργισμένοι με τη στάση της κυβέρνησης εμφανίζονται και οι αγρότες που έχουν αποκλείσει το εθνικό οδικό δίκτυο έξω από τα διόδια των Μαλγάρων. Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο επικεφαλής της Συντονιστικής Επιτροπής του μπλόκου των Μαλγάρων Αχιλλέας Καμπούρης, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν βγήκαμε ηττημένοι, είμαστε ακόμα πιο δυνατοί, ο κόσμος πήρε το μήνυμα και είναι εξαγριωμένος».

Ο κ. Καμπούρης υπογράμμισε ότι υπάρχει ομόφωνη απόφαση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ενώ επισήμανε πως «πλέον στο τραπέζι μπαίνουν και προτάσεις για εναλλακτικές μορφές κινητοποιήσεων, πέραν του επ’ αόριστον αποκλεισμού».

Σκληραίνουν τη στάση τους και οι αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας

Τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους ενέκριναν ομόφωνα οι γενικές συνελεύσεις στη Δυτική Μακεδονία και το Αμύνταιο, με τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα να παρακολουθούν τις εξελίξεις στενά.

Το σημερινό πρόγραμμα κινητοποιήσεων στη Δυτική Μακεδονία, που αριθμεί εννέα μπλόκα, είναι σύμφωνα με τον συντονιστή των οκτώ εξ αυτών Δημήτρη Μόσχο το εξής:

- Τελωνείο Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία (δεύτερος 24ωρος αποκλεισμός σήμερα από τις 11 το πρωί) και Νίκης με τα Σκόπια (10:00-16:00 και 18:00-00:00 αποκλεισμός). Τονίζεται ότι όταν δημιουργείται κυκλοφοριακό κομφούζιο, οι επικεφαλής των μπλόκων στα τελωνεία, δίνουν «ελευθέρας» για εκτόνωση της κατάστασης, αλλά κυρίως για την αποφυγή της ταλαιπωρίας των αυτοκινητιστών.

- Γρεβενά-πρώτη έξοδος προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα 12:00-16:00 και στα δύο ρεύματα και οι παρακαμπτήριοι.

- Νεάπολη Τσοτυλίου (14:00-19:00).

- Στο 'Αργος Ορεστικό κάθετα στην Εγνατία, στον δρόμο προς Καστοριά, 09:00-18:00 αποκλεισμός και σε Αγία Κυριακή και Δεσκάτη 09:00 -18:00.

- Στα διόδια Πολυμύλου Κοζάνης σήμερα θα γίνει αποκλεισμός 12:00-13:00, ενώ επισημαίνεται ότι το συγκεκριμένο μπλόκο αποτελεί και το μοναδικό από την Δυτική Μακεδονία που παραμένει στους κόλπους της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων.

Σε επ΄αόριστον αποκλεισμό προχώρησαν από προχθές στις 17:00 χθες το απόγευμα οι συμμετέχοντες στο μπλόκο που έχουν στήσει στον κόμβο Αντιγόνου στο Αμύνταιο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Έδεσσας, όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής, Διαμάντω Κρητικού. «Δεν θέλουμε να ταλαιπωρούμε τον κόσμο και τους αυτοκινητιστές, αλλά πρέπει επιτέλους να γίνει σαφές ότι αγωνιζόμαστε για την επιβίωσή μας».

Τονίζεται ότι από τις προαναφερόμενες περιοχές, δύναμη των μπλόκων μεταβαίνει στο τελωνείο του Προμαχώνα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα για εμψύχωση των συναδέλφων τους και συμπαράσταση «στη μάχη που δίνουν καθημερινά, για περισσότερα από ένα μήνα τώρα».

Κλειστά επ' αόριστον τα τελωνεία σε Προμαχώνα και Εξοχή

Σε επ΄αόριστον αποκλεισμό των τελωνείων του Προμαχώνα και της Εξοχής, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, για τα φορτηγά και τις νταλίκες, έχουν προχωρήσει οι αγρότες στα μπλόκα που έχουν στήσει για περισσότερο από ένα μήνα τώρα επί του ελληνικού εδάφους, παραμένοντας ωστόσο διαλλακτικοί για τα ιδιωτικής χρήσης οχήματα και τα λεωφορεία.

Όπως μετέδωσε αργά χθες το βράδυ το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, λίγο μετά τις 23:30 το βράδυ, οι Βούλγαροι αυτοκινητιστές έδωσαν τελικά «ελευθέρας» στα Ι.Χ οχήματα και τα λεωφορεία, που από τις 3 το μεσημέρι δεν επέτρεπαν να εισέλθουν στο βουλγαρικό χώρο. «Η κατάσταση παραμένει η ίδια μέχρι και αυτήν την ώρα», μας επισήμανε το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου επί ελληνικού εδάφους Στέργιος Λίτος, προσθέτοντας: «Περιμένουμε πολύ κόσμο σήμερα στο τελωνείο του Προμαχώνα από διάφορα σημεία της Ελλάδας».

Σε επ’ αόριστον αποκλεισμό του τελωνείου της Εξοχής -για τα φορτηγά και τις νταλίκες- στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, προχώρησαν χθες στις 22:00 οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στο μπλόκο που έχουν στήσει επί ελληνικού εδάφους και σήμερα όρισαν και γνωστοποίησαν το πρόγραμμα που θα ακολουθούν.

Όπως είπε ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου, Βασίλης Καστίδης, αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου «10:00-15:00 και 17:00-22:30 θα είμαστε κλειστά για τα ΙΧ οχήματα και τα λεωφορεία».

Πελοπόννησος

Επί ποδός βρίσκονται, ωστόσο και οι αγρότες που συμμετέχουν στα ανεξάρτητα μπλόκα της Πελοποννήσου.

«Επιμένουμε στον αγώνα μας, στις προτάσεις μας και περιμένουμε συγκεκριμένες απαντήσεις. Δυστυχώς η επικράτηση της συνηθισμένης λογικής των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά και της σημερινής, των εύκολων λύσεων υπερφορολόγησης και υπερχρέωσης του παραγωγικού τομέα αποτελεί την ταφόπλακα για την ελληνική κοινωνία και το ελληνικό κράτος», τόνιζαν οι ίδιοι σε δηλώσεις τους.

Τη γέφυρα του Πάμισου, που ενώνει τη Μεσσήνη με την Καλαμάτα, θα κλείσουν σήμερα, από τις 14:30 μετά το μεσημέρι έως και τις 17:00, οι αγρότες της Μεσσήνης, που ανασυντάσσουν τις δυνάμεις τους.

Εξάλλου, το «μέτωπο» των αγροτών της Τριφυλίας καλά κρατεί, καθώς από τις 16:00 έως και τις 18:30 το απόγευμα κλείνουν και πάλι τον κόμβο στο Καλό Νερό, δυσχεραίνοντας την κυκλοφορία των οχημάτων από Κυπαρισσία προς Πύργο και από Πύργο προς Κυπαρισσία και Καλαμάτα.

Σχετικές ειδήσεις