ΕΛΛΑΔΑ

Ύπατος Αρμοστής ΟΗΕ: Το κλείσιμο των συνόρων «μπορεί να δημιουργήσει αδιέξοδο στην Ελλάδα»

Ύπατος Αρμοστής ΟΗΕ: Το κλείσιμο των συνόρων «μπορεί να δημιουργήσει αδιέξοδο στην Ελλάδα»

Την εφαρμογή των αποφάσεων από την πλευρά της Ευρώπης για το προσφυγικό, την άρση των περιορισμών για τη διέλευση των προσφύγων στην Ευρώπη και τη δημιουργία νόμιμων διόδων, ζήτησε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φιλίππο Γκράντι, σε σημερινή συνέντευξη Tύπου που έδωσε στην Αθήνα.

Ο κ. Γκράντι εξέφρασε στους δημοσιογράφους τρεις μεγάλες ανησυχίες: ότι «ο πόλεμος στη Συρία δεν έχει σταματήσει και αυτός είναι ένας από τους βασικότερους παράγοντες που οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τη χώρα», ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν εφαρμόζει τις καλές αποφάσεις που έλαβε πέρυσι για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών» και κυρίως του προγράμματος μετεγκατάστασης, και ότι το κλείσιμο των συνόρων στα Βαλκάνια «μπορεί να δημιουργήσει αδιέξοδο στην Ελλάδα».

Στην τελευταία περίπτωση θα πρέπει να υπάρξει εναλλακτικό σχέδιο, όπως είπε, για τη φιλοξενία των ανθρώπων που θα μείνουν στην Ελλάδα. Η Ύπατη Αρμοστεία, όπως είπε ο κ. Γκράντι, είναι έτοιμη να βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση με όποιο τρόπο χρειαστεί: με υλική υποστήριξη, όπως τέντες, προκατασκευασμένα σπίτια, κουβέρτες, με εργατικό δυναμικό, καθώς και με συλλογή περισσότερων οικονομικών πόρων από δωρητές. «Ελπίζω να μην μείνει όλος αυτός ο προσφυγικός πληθυσμός στην Ελλάδα, αν όμως γίνει αυτό, είμαστε έτοιμοι να το διαχειριστούμε και αυτό ήταν το μήνυμά μου προς την ελληνική κυβέρνηση», συμπλήρωσε.

Ο Ύπατος Αρμοστής σχολίασε λέγοντας ότι το κλείσιμο των συνόρων από τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων «είναι κατά των ευρωπαϊκών νόμων και κατά του βασικού προσφυγικού δικαίου». «Αυτοί οι περιορισμοί», συνέχισε, «δεν μπορούν να δώσουν εναλλακτικές στους ανθρώπους να συνεχίσουν. Αν μπλοκάρουμε το δρόμο και δεν ανοίξουμε άλλους δρόμους, τότε το πρόβλημα θα γίνει πιο σοβαρό, γιατί τα δίκτυα των λαθρεμπόρων θα βρουν νέους δρόμους για να μετακινήσουν αυτούς τους ανθρώπους».

Ο ίδιος κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να άρουν τους περιορισμούς για τους πρόσφυγες. «Τους τελευταίους μήνες είναι κατανοητό ότι οι Σύροι τυγχάνουν προστασίας αλλά ακόμα και για εκείνους υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί, όπως το να δείξουν τα έγγραφα ταυτοποίησης, την ώρα που πολλοί έχουν χάσει τα χαρτιά τους. Υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις όπως οι Αφγανοί, από τους οποίους κάποιοι τυγχάνουν διεθνούς προστασίας και πρέπει αυτή να τους δοθεί».

Ο κ. Γκράντι ζήτησε επίσης να δημιουργηθούν δίοδοι, ώστε οι πρόσφυγες να έχουν νόμιμη πρόσβαση στην Ευρώπη, επανεγκατάσταση, οικογενειακή επανένωση ή εκπαιδευτικές υποτροφίες. Δεσμεύτηκε επίσης ότι η Ύπατη Αρμοστεία θα συνεχίσει να πιέζει, ώστε η νόμιμη δίοδος να υπάρχει και για άλλες εθνικότητες, όπως οι Αφγανοί και οι Παλαιστίνιοι.

Η επιστροφή των προσφύγων στην Τουρκία δεν είναι η λύση, εξήγησε, γιατί η χώρα αυτή «έχει αναλάβει το μεγαλύτερο βάρος και πρέπει όλες οι χώρες του ΟΗΕ να μοιραστούν αυτό το βάρος». Σχετικά με τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ στη διαχείριση των προσφυγικών ροών, ο Ύπατος Αρμοστής σχολίασε πως «δεν ξέρουμε τις λεπτομέρειες της επιχείρησης, αλλά εκ μέρους μας υπάρχει το αίτημα, ό,τι και να κάνει το ΝΑΤΟ, να γίνει με πλήρη σεβασμό προς τα δικαιώματα των προσφύγων».

Με τη συνέντευξη Τύπου του Φιλίππο Γκράντι ολοκληρώθηκε η πρώτη επίσημη επίσκεψη του νέου Ύπατου Αρμοστή στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της οποίας βρέθηκε χτες στη Λέσβο και σήμερα στην Αθήνα, όπου είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και με υπουργούς. Το βράδυ, ο Ύπατος Αρμοστής μεταβαίνει στις Βρυξέλλες, όπου θα έχει αύριο επαφές με υπουργούς κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Δυτικών Βαλκανίων και της Τουρκίας. «Θα μεταφέρω αυτά τα μηνύματα, ότι εκτιμούμε την προσπάθεια της Ελλάδας, ότι ανησυχούμε γιατί λίγες χώρες φέρουν το βάρος της διαχείρισης του προσφυγικού και γιατί η αντίδραση της Ευρώπης είναι ότι οι χώρες κλείνουν τα σύνορα αντί να δείχνουν αλληλεγγύη»
ανέφερε ο κ. Γκράντι,